Monday 20 October 2014

PAVLOVA WITH STRAWBERRY COMPOTE

MENYAMBUT BESDAY ADIK KESAYANGAN SAYA. TAK PERNAH MAKAN PAVLOVA KATANYA. JADI SEMPENA BESDAYNYA SAYA BUATKAN UNTUK DIA MERASA. SO PASNI JANGAN BUAT MALU LAK KALAU ORANG TANYA PERNAH MAKAN  PAVLOVA LAK... SEDAP RASANYA. NYAMAN SUNGGUH DI GANDING DENGAN STOBERI COMPOTE TU DAH RASA MACAM AISKRIM... HEPI BESDAY ADIK KU SEMOGA BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT.


SUMBER DARI : MERINGUE CAKE FROM GIADA AT HOME

BAHAN-BAHAN
MERINGUE
4 BIJI TELUR PUTIH
3/4 CAWAN GULA AISING
1/8 SDT CREAM OF TARTAR (SAYA GANTIKAN DENGAN CUKA)
1/4 ESEN VANILA
SECUBIT GARAM

CARA-CARANYA

PUKUL TELUR SEHINGGA KEMBANG DAN MASUKKAN SEDIKIT DEMI SEDIKIT GULA AISING SEHINGGA HABIS PUKUL SEHINGGA 'SOFT PEAK'KEMUDIAN MASUKKAN CREAM OF TARTAR DAN GARAM SERTA VANILA DAN PUKUL LAGI SEHINGGA MENDAPAT 'STIFF PEAK'. KEMUDIAN MASUKKAN MERINGUE KE DALAM PIPING BAG DAN PAIPKAN ATAS BAKING SHEET YANG TELAH DI LUKIS BULATAN SEBESAR LOYANG 8 INCI. KEMUDIAN BAKAR PADA SUHU 200 CELCIUS SEHINGGA KELIHATAN RANGGUP DAN KE PERANGAN. SETELAH MASAK BIARKAN DI DALAM OVEN SEHINGGA SEJUK.


** BOLEH BUAT 2 DISK MERINGUE. TAPI SAYA CUMA BUAT 1 DISK AJE... MALEHH..


CREAM
1 CWN READY WHIP WHIPPING CREAM

CARA-CARANYA
PUKUL WHIPPING CREAM SEHINGGA GEBU


BUAHAN
STRAWBERRY SEGAR

STRAWBERY COMPOTE
2 CWN STRAWBERRY
1 SDB LEMON JUS
1/4 CAWAN GULA - KALAU NAK MANIS BOLEH TAMBAH KALAU TAK NAK MANIS BOLEH KURANGKAN
1 CAWAN AIR
1 SDB TEPUNG JAGUNG UNTUK LIKATKAN..

CARA-CARANYA
MASUKKAN SEMUA BAHAN DI DALAM PERIUK DAN RENEH SEHINGGA LIKAT DAN BERBUIH-BUIH.

CARA SUSUNAN PAVLOVA
DI ATAS PAVLOVA PAIPKAN CREAM DI KESELURAHAN DISK. KEMUDIAN SUSUN BUAHAN SEGAR IKUT KREATIVITI MASING-MASING, DAN  AKHIR SEKALI TUANGKAN STRAWBERRY COMPOTE DI ATAS MERINGUE. SIMPAN DI DALAM PETI AIS SEKURANG-KURANGNYA 1/2 JAM. SEDAP DI MAKAN SEJUK, SEDAP MACAM AISKRIM.

** NAK ORDER BOLEH HUBUNGI NO. 0162700481

12 comments:

  1. Nampak sedap tu. untung adik dapat rasa hadiah istimewa yang akak buatkan. Selamat Hari Lahir juga buat Adik Mayang.

    ReplyDelete
  2. Saya pun suka tengok Giada at home... lawa menawan senyum dan susunan giginya... eh kesitu pulak saya komen... tapi belum pernah cuba resepinya. Cantik kejadian pavlova Mayang ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAYA PN SUKA TENGOK GIGI DIA.... HAHAHAHA... SAMA LAK KITA

      Delete
  3. Wah bestnya untung adik dia..he..he

    ReplyDelete
  4. wow, menarik dn tertarik... untung adik... dpt kakak yv pndai buat pavlova

    ReplyDelete
  5. Emm dah buat dah pavlova ni...Menjadi betul.Rasanya pergghhh macam ais krim,tengok je dah bergendang perut Hehehe

    ReplyDelete
  6. Dah siap, Ready to eat.... the taste is so delicious.

    ReplyDelete