Dah masak |
Bahan-bahan
Bahan A
1 cwn tepung gandum
1/2 cawan koko powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sdt tepung jagung
(semua bahan di atas di ayak)
Bahan B
1/4 cawan minyak masak/sayuran/jagung (saya guna minyak masak aje)
secubit garam
1 cawan susu cair
2 stb susu pekat
3/4 cwn gula castor
saya tambah 1sdh coklat emulco
Hiasan : Hirisan kacang Almond.
sebelum di bakar |
Cara-caranya
1. Menggunakan whisk, gaul bahan B sehingga sebati (sehingga gula larut) dan kemudian masukkan ke semua bahan A
2. Kacau sehingga sebati
3. Lengser loyang dengan majerin dan lapikkan dengan baking paper
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan tabur hirisan almond serta masak pada suhu 160' dlm 45 minit atau sehingga masak (bergantung pada oven dan loyang yer... kalau nipis adunan kita cepatlah masak.. kalau tebal adunan kita lambat le masaknya....)
sedap dan gebu, tak kering dan kesat serta keras... |
nampak sedap..bleh la try nanti
ReplyDeleteNak sikit ☺☺
ReplyDeleteboleh cuba juga nti..tanpa telur ye...
ReplyDeletenampak sedappp...nanti kita cuba
ReplyDeletenampak sedapp nanti boleh cuba...
ReplyDeletesedappp...nanti boleh cuba
ReplyDeleteterliur saya tgk brownies choc ni kak. saya mmg penggemar choc. hehehehe
ReplyDeletesedap sedap sedap
ReplyDeleteMayang buat kuih apa pun memang menjadi.
ReplyDeletesedap nya Mayang....meleleh nie tau...
ReplyDeleteass-alam.
ReplyDeletenak sikit.sedap tu .nk buat malas la sekrg.. huhu
sedapnyaaa! nak try buat gak tp oven x dapat2 lagi.. hu2
ReplyDeletesedapnya..ok gak tak da telur so kurang colestral..nway suka wajah baru blog mayang..
ReplyDeleterasa mcm nak cuba le. kalau buat makan di hari raya ni kompom boleh licin.
ReplyDeletekalau anak akak, semua almond dikutilnya dulu
ReplyDelete