Sangat sedap kek ni ... saya amik resepi kat sini, lama dah amik resepi tapi saya baru aje buat ahad lepas... sedap memang sedap... sangat saya rekomen la bagi peminat cheese cake...
Bahan base:
150 gm biskut marie - saya guna biskut tiger
130 gm butter cair
Cara:
1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.
Tofee
Bahan:
40 gm almond nib
60 gm gula kastor
Cara:
1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.
2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.
Bahan Cheese
200 gm cream cheese
20 gm gula kastor
8 gm gelatin
60 gm air
200 gm whipped cream (whisk dahulu)
Cara:
1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.
2-Dalam
bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai
gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata
3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.
4- Sejukkan dalam peti ais
Topping
1/2 cawan brown sugar
1 cawan anchor whipping
1 tsp butter
Cara:
1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik
Hiasan
100 gm walnut (imported) di tos dan cincang
Cara:
1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan
sangat sedap sbb ada crunhie tofee tu.... |
Bestnya klo dpt jadi org yg tau membaking ni. Saya ni tau print resipi jer kak. Buatnya tak tau bila ☺☺
ReplyDeleterajin betul akak buat kek ye :)
ReplyDeleteAduhai Mayang... kakak tengok yg meleleh tu tak boleh tahan...
ReplyDeletesedapnya...
ReplyDeletekalau bagi kat saya ni mau mengunyah je kerja nya. pas tu komplain la lemak sana sini. ngeee...
ReplyDeletedah le tu saya ni jenis kurang gula dalam badan. mkn manis manis memang harus tau.
Wah bestnya..
ReplyDelete