Kek Vanilla span ini saya belajar masa saya ambil kursus di Koleh Komuniti aritu .. insyallah rasanya sedap dan menjadi dengan adanya peralatan lengkap.
Kek Span Vaniila
250grm Tepung gandum
250gm gula
125gm mentega cair
100gm air sejuk
1sudu teh Vanilla esen
1 sudu teh baking powder
8 Biji Telur
1 sudu besar Ovalett
Icing
500gm ready to whipp whipping cream
Hiasan
Secukupnya Buah Pic
Buah Ceri ..
Cara2
1. Masukkan bahan kek di dalam Mixer (kecuali mentega cair) dan pukul sehingga suma bahan gebu
2. Bila sudah gebu matikan mixer dan masukkan mentega cair, gaul guna tangan sehingga rata.. jangan terlebih gaul kerana akan membuatkan kek menjadi berminyak..
3. Lengserkan acuan dengan mentega dan masukkan adunan didalam acuan (sesuai acuan 9' @ 10')
4. Kemudian bako selama 45 minit dengan suhu 170'C -180'C.
5. Apabila telah masak, sejukkan kek .. sementara itu boleh lah sediakan icing...
Icing
Pukul whipping cream hingga kaku (saya beli ready to whipped cream, jadi saya tak tambah ape2 gula pun sbb rasanya pun sedang2 elok aje).. kemudian boleh le di sapu ke kek ..
Assembling cake
Potong kek ikutle kita nak 2 lapis atau 3 lapis sekali pun , selapis demi selapis sapukan whipping cream tadi .. dan letakkan buah peach yg telah dipotong dadu.. kemudian letakkan kek ke 2.. dan seterusnya untuk ke 3 juga. Lebihan whipping cream itu di sapukan keseluruhan kek.. susnn buah peach atas kek dan ceri dan hiasalah ikut kreativiti ekk....
cantik kek ni dan nampak simpla pulak tu...sedapnya:)
ReplyDeletepandainya dia buat...
ReplyDeleteAir sejuk tu air sejuk peti ais ke @ air biasa?
ReplyDeleteair biasa aje.. akak guna air paip
DeleteKlu nk tukarkan tpg gandum kpd tepung kek bole?
ReplyDeleteBOLEH JUGA
Delete100gm air or 100ml air?
ReplyDeleteyer 100 grm
Deletekalau takde ovalette takpe ke??
ReplyDelete