KACHINGG $$$$

Tuesday, 3 April 2012



Kek Vanilla span ini saya belajar masa saya ambil kursus di Koleh Komuniti aritu .. insyallah rasanya sedap dan menjadi dengan adanya peralatan lengkap.

Kek Span Vaniila 

250grm Tepung gandum
250gm gula
125gm mentega cair
100gm air sejuk
1sudu teh Vanilla esen
1 sudu teh baking powder
8 Biji Telur
1 sudu besar Ovalett

Icing

500gm ready to whipp whipping cream

Hiasan

Secukupnya Buah Pic
Buah Ceri ..

Cara2
1. Masukkan bahan kek di dalam Mixer (kecuali mentega cair) dan pukul sehingga suma bahan gebu
2. Bila sudah gebu matikan mixer dan masukkan mentega cair, gaul guna tangan sehingga rata.. jangan terlebih gaul kerana akan membuatkan kek menjadi berminyak..
3. Lengserkan acuan dengan mentega dan masukkan adunan didalam acuan (sesuai acuan 9' @ 10')
4. Kemudian bako selama 45 minit dengan suhu 170'C -180'C.
5. Apabila telah masak, sejukkan kek .. sementara itu boleh lah sediakan icing...

Icing

Pukul whipping cream hingga kaku (saya beli ready to whipped cream, jadi saya tak tambah ape2 gula pun sbb rasanya pun sedang2 elok aje).. kemudian boleh le di sapu ke kek ..

Assembling cake

Potong kek ikutle kita nak 2 lapis atau 3 lapis sekali pun , selapis demi selapis sapukan whipping cream tadi .. dan letakkan buah peach yg telah dipotong dadu.. kemudian letakkan kek ke 2.. dan seterusnya untuk ke 3 juga. Lebihan whipping cream itu di sapukan keseluruhan kek.. susnn buah peach atas kek dan ceri dan hiasalah ikut kreativiti ekk....

9 comments :

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI