HARAP MAAF, SAYA AGAK SIBUK DAN TIDAK KESEMPATAN LAGI UNTUK MENYINGGAH KE BLOG RAKAN2. ISHH BANYAK SANGAT KE RAKANNYA... INSYALLAH ADA YANG NAK BERKAWAN DENGAN SAYA KANNNN?.. NANTI SAYA AKAN SINGGAH KE BLOG KAWAN2 YER. WEEKEND HARI TU SAYA ADA BELI MANGGA. MURAH BETUL 2 KILO RM10.00. TAK TAU LAH KENAPA MURAH SANGAT, MUNGKIN MUSIM MANGGA KOT. KEMAIN SERONOK SUAMI SAYA. KATANYA NAK BUAT PULUT MANGGA, LAMA BETUL TAK MAKAN. ALHAMDULLILAH REZEKI SUAMI SAYA BERKESEMPATAN SAYA MEMBUAT PULUT MANGGA UNTUKNYA. MENURUT SUAMI SAYA ORANG-ORANG BELAH UTARA MEMANG BIASA MAKAN PULUT BEGINI, SERIUS SAYA MEMANG TAK PENAH MAKAN SEHINGGALAH SAYA BERKAHWIN DENGAN SUAMI SAYA. KALAU IKUTKAN SUAMI SAYA KUAH SANTAN TU, MEREKA TAK MASAK CUMA GAULKAN DENGAN GARAM SAJA. TAPI SAYA MASAKKAN JUGA SIKIT SEBAB TAKUT ANAK2 SAKIT PERUT PULAK. LAGI PUN LEBIH TAHAN LAMA.
500gram beras pulut
*510ml santan
*2 sudu teh garam
Cara-cara memasak pulut
1. rendam beras pulut semalaman dan kemudian kukus selama 25 minit. Jangan lupa letakkan daun pandan.
2. Setelah masak, keluarkan pulut dan masukkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas dan campurkan santan bersama dengan gula dan garam. gaul hingga rata ke seluruh pulut dan kelihatan berkilat. jangan masukkan semua santan, masukkan sedikit demi sedikit. apabila telah rata ke seluruh pulut berhenti letakkan santan dan kukus semula sekejap sehingga pulut meresap santan dan berkilat.
3. Bila telah masak bolehlah dihidangkan bersama dengan mangga atau durian.
Bahan-bahan
500gram beras pulut
*510ml santan
*2 sudu teh garam
*1 sdb gula
2-3 helai daun pandan
1 biji mangga masak (dihiris)
** nota : di campurkan sekali dan di gaul rata.
untuk kuah santan
250ml santan (kira-kira 1 cawan)
1sdt garam
1sdb gula (kalau tak suka tak payah letak pun takpe, tapi saya letak bagi manis-manis buah gitu)
1-2 helai daun pandan
Cara-cara memasak pulut
1. rendam beras pulut semalaman dan kemudian kukus selama 25 minit. Jangan lupa letakkan daun pandan.
2. Setelah masak, keluarkan pulut dan masukkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas dan campurkan santan bersama dengan gula dan garam. gaul hingga rata ke seluruh pulut dan kelihatan berkilat. jangan masukkan semua santan, masukkan sedikit demi sedikit. apabila telah rata ke seluruh pulut berhenti letakkan santan dan kukus semula sekejap sehingga pulut meresap santan dan berkilat.
3. Bila telah masak bolehlah dihidangkan bersama dengan mangga atau durian.
cara memasak kuah santan
Campurkan semua bahan kuah dan renehkan di atas dapur, jangan sehingga pecah minyak, setelah itu hidangkan pulut dan mangga dan di siram dengan kuah santan untuk juadah keluarga yer.
Comeel btul pulut2 tu
ReplyDeletekretip
berselera lh en somi mkn ye
scoop ngan scop ice cream aje tu kak... hahahha
Deletesaya pun nak kata comel pulut tu.. mula2 ingatkan bebola ayam ke apa.. hahaha..
ReplyDeleteactually saya pun tak pernah makan pulut mangga..
AHHAHHA... KEKONON NAK BUDGET MAKAN KALAU KECIK2 GITU... TAK DE MAKNANYA... GUNA SKOP ESKRIM AJE TU...
DeleteAssalammualaikum...
ReplyDeletesedap nyer tgk pulut tu.. yum22..
mselim3
pls: pulut dengan mangga tak pernah cuba.. sedap nie.
sama la kita dulu sebelum kawin mmg tak penah makan pun... try le sedap gak..
Deletepergghhh..sedapnya!!! tapi x pandai mkn ngan mangga..salu makan ngan sambal or serawa doyan je..rajin plak akak wat bebola gitu kan..hehehe
ReplyDeleteakak dulu pn tak penah makan kalau org perak makan ngan serawa doyan aje kannn....
DeleteMusim mangga sekarang ni akan mula keluarlah resepi ini..
ReplyDeletemmg byk sekarang kak.. tadi survey dah jatuh harga rm10 utk 3kilo plak
Deletesmlm bru mkn kat kdai.. xsdp..xlemak.. pulut pun keras..huwaaa.. yg ni tgk sdppp sgt...kirim sni kak =)
ReplyDeleteHi my loved one! I want to say that this article is awesome, nice
ReplyDeletewritten and include almost all significant infos.
I would like to peer more posts like this .
Heya i'm for the first time here. I came across this board and I find It really
ReplyDeleteuseful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others
like you aided me.
If you are going for best contents like myself, only visit this website everyday
ReplyDeletebecause it provides feature contents, thanks
I absolutely love your blog and find the majority of your post's to be exactly what I'm looking for.
ReplyDeletecan you offer guest writers to write content for you personally?
I wouldn't mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write concerning here.
Again, awesome website!