Epal hijau banyak dalam peti ais. Abahnya (somi saya) beli untuk ubat kencing manis katanya. Jangan ingat suami saya ni ada kencing manis.. dia sangat suka makan jus-jus fresh gini untuk mencegah penyakit-penyakit. Jangan kata jus epal hijau, jus peria katak pun abahnya makan, saya ni tumpang sekaki le. time dia buat uminya yang menegok kemain, suruh buat kemain malas. Paling tak suka basuh part juice extractor tu. kekadang tercucuk tangan. nyampah tau. Jadi, tugas tu bior le abahnya yang penyabar lagi rajin membuatnya. Beli buah epal hijau aritu kemain banyak macam nak makan sapoloh taun, dari ke busuk dan lembik, biar lah isterinya buat epal crumble, boleh gak anak-anak makan di petang hari. hahahahah....... senang aje wat ni.. main campak-campak aje. Lagipun eskrim vanila ada banyak lebih beli ritu, bolehlah digandingkan dengan apple crumble ni... sedap tau.... jom tengok resepi nyer...
bahan-bahan filling
6 biji epal hijau di kupas kulit dan di potong kiub
1/2 cawan gula perang
1 sdb serbuk kayu manis
cara-caranya
masukkan semua bahan di atas dan di gaul rata
bahan-bahan repui / crumble
3/4 cwn tepung gandum
3/4 cawan oat (saya guna badam keping sahaja)
1/2 cawan gula
1/2 cawan butter
secubit garam
cara membuatnya
masukkan semua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
cara susunan
Masukkan inti epal tadi dalam loyang dan tutup dengan repui yang kita buat tadi dan bakar pada suhu 170'c selama 30 minit - 1 jam menggunakan api atas dan bawah...
Setelah siap boleh lah di hidangkan dengan aiskrim di atas apple crumble.
bahan-bahan filling
6 biji epal hijau di kupas kulit dan di potong kiub
1/2 cawan gula perang
1 sdb serbuk kayu manis
cara-caranya
masukkan semua bahan di atas dan di gaul rata
bahan-bahan repui / crumble
3/4 cwn tepung gandum
3/4 cawan oat (saya guna badam keping sahaja)
1/2 cawan gula
1/2 cawan butter
secubit garam
cara membuatnya
masukkan semua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.
cara susunan
Masukkan inti epal tadi dalam loyang dan tutup dengan repui yang kita buat tadi dan bakar pada suhu 170'c selama 30 minit - 1 jam menggunakan api atas dan bawah...
Setelah siap boleh lah di hidangkan dengan aiskrim di atas apple crumble.
wow enaknya...
ReplyDeletesalam kenal...
ReplyDeletewah macam senang je nak buatnye ye...nampak sedap pulak tu
Nasib isteri pandai dan kreatif, kalau tak busuk je lah apel tu
ReplyDeleteMesti sedap ni. Nak cuba juga nanti ikut resepi ni..
ReplyDeleteSedapnya. Simple jer resipi. Blh try ni ☺
ReplyDelete