kek : Coklat Moist Coat : Ganache Cover : Fondant |
RESEPI FONDANT
63 ml air
1 sudu besar gelatin halal ( guna Halalgel)
125 ml sirap glucose
1 1/2 sudu besar gliserin
2 sudu besar lemak sayur (shortening)
1 kg gula aising (Ayak dulu)
Pewarna pilihan
Cara-cara
1. Kaedah double boiled akan digunakan utk membuat fondant ni. Bekas tahan panas diperlukan utk proses memasak.
2. Tuang air ke dalam bekas dan masukkan gelatin. Kacau dan ketepikan (lebih kurang 1min) supaya gelatin kembang.
3. Double boiled bahan td. Kacau gelatin sehingga larut.
4. Kemudian masukkan glucose, gliserin & shortening ke dlm bahan yg sudah larut td. Kacau sehingga semuanya larut.
5. Setelah semua bahan larut. Tutup api dan biarkan bahan td sejuk atau suam2 gitu.
6. Setelah bahan suam2 kuku, masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan kacau sehingga sebati (lebih kurang 500gm gula, doh akan keras sedikit. Proses menguli boleh diteruskan menggunakan heavy duty mixer, breadmaker atau teruskan dgn uli menggunakan tangan)
7. Biarkan doh semalam utk hasil yg lebih baik. Simpan dalam bekas yg kedap udara. Boleh simpan didalam suhu bilik.
8. Seterusnya, proses mewarnakan doh. Bahagi doh kepada beberapa bahagian. Titiskan sedikit sahaja pewarna sehingga dpt warna pilihan hati.
9. Akhir sekali proses membentuk doh.
cantiknya..alhamdulillah murah rezeki
ReplyDeletealhamdullillah ... semoga begitu hendaknya
DeleteAslmkum Mayang Sari,tkasih peminat blog mamasya.....skrg tak sempat nak update selalu
ReplyDeleteWah cantik sgt kek....kreatif Mayang
sentiasa akan sokong blog akak,,
Deletekena sabar nak buat ni ... nice
ReplyDeletepergh mmg terbaik mayang... tq share resepinyer juga yer
ReplyDeleteCantik dan terbaik..:)
ReplyDeleteWOW MMG SUPER LAH SAHABAT KITA NI...
ReplyDeleteCUMA KEK FONDANT KNOR TAK BUAT..SESEKALILAH...
TERBAIKLAH..
Wah makin hari makin hebat lah mayang ni. Ada bakat.
ReplyDeleteTgn sy kaku bab bab hias nih
ReplyDeletewah cntiknya...
ReplyDeletesmoga murah rezeki akak
maap bru sempat bls jejak.huhu..
nway thanks singgah blog saya