Kat rumah ada Jam Blueberi, so sebelum expired saya pun try le buat kek chifon ni .. mmg sedap, tapi tak tau mana silapnyer.. kek ni berpinggang plak .. so sesiapa pakar kek yang tahu sila inform saya yek. Tak puas ati kena buat lagi ni..Tolong ekk Iza.. kalau tau infom saya mana silapnya..
nampak cam nipis kan, sebabnye acuan saya beso 10' punya loyang |
sumber dari iza akma SSK
BAHAN A
4 kuning telur gred A
40 gram gula
4 kuning telur gred A
40 gram gula
1/4 sdt garam
BAHAN B
80 ml minyak
80 ml minyak
150 grm Blueberi filling
20 gm kirsch Liquer (saya gantikan dengan susu cair)
20 gm kirsch Liquer (saya gantikan dengan susu cair)
Pewarna ungu
BAHAN C
125 gram tepung gandum*
1camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
BAHAN D
5 putih telur
70 gram gula perang
1/2 camca jus lemon/ krim of tartar
125 gram tepung gandum*
1camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
BAHAN D
5 putih telur
70 gram gula perang
1/2 camca jus lemon/ krim of tartar
CARA-CARA
Satukan semua bahan-bahan A dan kacau rata dengan whisk, ketepikan. Masukkan Bahan B dan kacau lagi sehingga sebati.
Masukkan Bahan C dan whisk sebati.
Untuk Bahan D, putar putih telur hingga berbuih, masukkan jus lemon dan gula sedikit demi sedikit dan putar pada kelajuan tinggi hingga putih telur kental.
Adunkan putih telur (bahan D) ke dalam adunan bahan A+B+C dengan kaedah kaup balik menggunakan spatula hingga rata. (Sesetengah petua kata, guna tangan pon boleh)
Warnakan sebahagian adunan dengan pewarna ungu.
Tuang dalam loyang, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C selama 40 minit atau hingga masak. (guna api bawah + kipas)
Keluarkan kek dari tin dan sejukkan atas jaringan
Adunkan putih telur (bahan D) ke dalam adunan bahan A+B+C dengan kaedah kaup balik menggunakan spatula hingga rata. (Sesetengah petua kata, guna tangan pon boleh)
Warnakan sebahagian adunan dengan pewarna ungu.
Tuang dalam loyang, ratakan dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 160C selama 40 minit atau hingga masak. (guna api bawah + kipas)
Keluarkan kek dari tin dan sejukkan atas jaringan
Sedapnya kek.
ReplyDeleteThat color is so blooming and attractive.
ReplyDeleteakak kalu buat kek mesti tak menjadi..hehe
ReplyDeletewalaupon nampak ber'pinggang.. tapi tetap nampak sedap!
ReplyDeleteSatu percubaan yg baik walaupun hasil kek berpinggang. Tapi Mayang, Iza tak pasti dr sumber mana Mayang dapat resepi ni sbb bila Iza baca balik resepi, mmg resepi ni BUKAN drpd blog SSK...jadi iza tak berani nk komen apa2 mengapa kek sedemikian jadinya..
ReplyDeleteSalam mayang,
ReplyDeleteNow understood...
Sila ke blog iza utk jawapan pd masalah ni ya, tq.