Masakan yang saya masak untuk anak-anak saya yang memang kurang makan makanan pedas tapi kalau nak pedas kisar aje cili padi saya hanya guna cili hijau aje ..ye le kanak-kanak riang nak makan ekk..
Bahan-bahan:
2 Biji Tomato
Kunyit serbuk
Bawang (di tumbuk atau di kisar halus)
Sedikit garam
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan kecuali Cili hijau dan tomato, kedalam periuk dan masak sehingga ikan tongkol masak.
2. Masukkan tomato dan cili hijau dan tunggu mengelegak atau tomato dan cili lembut sedikit. Tutup api dan hidangkan..
Bahan-bahan:
Santan
Ikan Tongkol
2 btg Cili Hijau ( di buang biji)2 Biji Tomato
Kunyit serbuk
Bawang (di tumbuk atau di kisar halus)
Sedikit garam
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan kecuali Cili hijau dan tomato, kedalam periuk dan masak sehingga ikan tongkol masak.
2. Masukkan tomato dan cili hijau dan tunggu mengelegak atau tomato dan cili lembut sedikit. Tutup api dan hidangkan..
KA pun selal buat ni sedap!
ReplyDeleteLemak kuning, sedapp nyee laa...
ReplyDeletesedap tu mayang. umah aku ni kalau msk ikan tongkol mmg tak laku sbb anak2 kata 'tanak makan kayu'...*tongkol = kayu...fensan...kihkih
ReplyDelete