Wednesday, 14 November 2012

Masak lemak Kuning ikan Tongkol

Masakan yang saya masak untuk anak-anak saya yang memang kurang makan makanan pedas tapi kalau nak pedas kisar aje cili padi saya hanya guna cili hijau aje ..ye le kanak-kanak riang nak makan ekk..


Bahan-bahan:

Santan 
Ikan Tongkol
2 btg Cili Hijau ( di buang biji)
2 Biji Tomato
Kunyit serbuk
Bawang (di tumbuk atau di kisar halus)
Sedikit garam

Cara-caranya

1. Masukkan semua bahan kecuali Cili hijau dan tomato, kedalam periuk dan masak sehingga ikan tongkol masak.
2. Masukkan tomato dan cili hijau dan tunggu mengelegak atau tomato dan cili lembut sedikit. Tutup api dan hidangkan..

3 comments:

  1. KA pun selal buat ni sedap!

    ReplyDelete
  2. Lemak kuning, sedapp nyee laa...

    ReplyDelete
  3. sedap tu mayang. umah aku ni kalau msk ikan tongkol mmg tak laku sbb anak2 kata 'tanak makan kayu'...*tongkol = kayu...fensan...kihkih

    ReplyDelete