mengot-mengot tart ni.. tapi alhamdulilah sedap.. |
Sumber dari Myresepi : Hanis
Bahan-bahan ( 30 keping )
- PASTRY
- 200g butter
- 80g gula aising
- 360g superfine flour
- 1biji telur
- 1/2 sudu kecil esen vanila
SAYA TAK BUAT PUN PASTRY TU SEBAB SAYA GUNAKAN PASTRY READYMADE CAP KAWAN...
- FILLING :
- 1 cawan susu cair
- 4 biji telur
- 1 cawan gula (saya guna 3/4 cawan aje)
- 1 cawan air
- 1 sudu besar tepung kastard
- 1/2 sudu kecil esen vanila
- pewarna kuning
Cara-cara
- Pukul butter dan gula sampai kembang.
- Masukkan telur sedikit demi sedikit.
- Masukkan tepung sampai jadi doh.
- Ratakan setebal 1/2 cm dan terap dalam acuan.
- Cucuk dengan garfu supaya tidak kembung. Dan bakar selama 10min pada suhu 180.
- Keluarkan dan masukkan filling. Bakar lagi 10 min.
- Untuk filling. Campurkan semua bahan dan gaul hingga sebati
- Kemudian masukkan fillin dalam Shell tart tadi dan bakar sekali lagi sehingga selama 10-15 minit dengan suhu 180'
mayang..dah lama saya cari resepi buat puff pastry ni..superfine tu tepung yang buat kek tu ke? saya cuma tau tepung gandum, tepung kek, tepung roti je sebutnya..hahaha..
ReplyDeletemacam mana kekdah buatnya tu?
rai tak penah g wat sendirik... selalu beli aje.. tapi kalau rai tau wat cheese tart nyer shell tu .. sama aje cara dia.. untuk tat yang camgini..
Delete