Piroshiki sebelum di goreng dan di Bedakkan dengan Bread Crumb |
Dah siap Di goreng (guna Bread crumb homemade aje tu yang x cantik sangat) |
Untuk Doh:
2 Cwn Tepung Roti + lebih untuk "dusting"
1Sdt Yis Kering
1 Sb Gula 1/2 sdt garam
1 Bj Telur + 1 biji Kuning telur (Simpan Putih Telor untuk Egg Wash)
1 Cwn Air Suam
Cara - Caranya
Masukkan bahan kering Tepung, yis, garam dan gula di kacau sebati, kemudian buat lubang di tengah dan masukkan telur kacau sehingga tepung sebati kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sehingga terbentuk doh. Uli dalam 5 minit atau sehingga doh tidak melekat pada tangan, kemudian bentukkan bulat seperti bola dan tutup doh dengan plastik wrap atau tuala lembap. Tunggu doh naik 2 kali ganda iaitu mengambil masa selama 40 minit ke 1 jam.
Inti saya (x guna Sayur campur hanya guna sayur Carrot dan Cendawan Butang Sahaja yang lain suma sama) |
Untuk Inti
1/2 cawan Sayur Campur
1/2 tiub daging atau ayam kisasr Ramlee..
2 Cwn susu segar
Garam @ Stok Ayam
Sedikit Cendawan Butang
5 kpg Keju Cheddar (yg Slice Bleh atau Yg Shredded Pun Bleh)
sedikit majerin atau Butter
Sedikit bawang Putih dan bawang merah untuk menumis..
2 Sdb Tepung gandum (di larutkan dengan sedikit air)
Untuk mengoreng
Homemade bread crumb (roti yang saya bakar dan kisar) |
Secukup bread crumb
2 biji Telur
Minyak untuk mengoren
Cara - Caranyer
Tumis Bawang Putih dan bawang merah dengan menggunakan majerin/butter, apabila telah naik bau.. masukkan daging/ayam kisar, kemudian masukkan sayur campur, apabila dah agak2 layu masukkan cendawan, tunggu mereneh sedikit atau pun sehingga cendawan dan bahan lain agak 'tender" @ lembut kemudian masukkan susu, dan kacau.. apabila dah mengelegak sedikit masukkan 3 keping cheese slice, kacau sehingga cheese hancur kemudian tuangkan tepung gandum yg telah dilarutkan dgn air tadi. masakkan sehingga pekat..
Cara-cara memasak Piroshiki:-
piroshiki dengan inti dan shredded cheese |
begini lah rupanye inti dan diatas shredded cheese saya guna sliced cheese yg saya shreddedkan sendiri |
Piroshiki yg sudah siap untuk di Ngaappppp......... |
Sebenarnya, Piroshiki ini bleh juga di bakar di dalam oven , ikut pada kita le yg mana yg sesuai dengan selera kita .... kalau di bakar tidak perlu le bread crumb dan minyak untuk mengoreng, cukup le sekadar menglisskan piroshiki dengan telur (1 biji telur + 2 sdb Susu atau Air sejuk)...
nampak sedap yah, ini semacam roti goreng yah.. ;)
ReplyDeleteya melly lebih kurang macam roti goreng aja..
ReplyDeletepandai la mayang buat..
ReplyDeleteaduiii..kak mayang sedepppnye..rs cam nak nguli jugakle....
ReplyDeleteooooli jgn tak ooli Liza
ReplyDeletekak fieda... x le pandai sgt sekadar mengisi masa lapang...
ReplyDelete