INI LEH RUPA SAGU TU (GAMBAR IKHSAN GUGEL EKK) |
PENGAT NANGKA... MAAF YE TENTANG KOLITI GAMBO NI EKK.. |
(TAKDE SUKATAN YA, SEBAB SAYA HANYA AGAK2 AJE, IKUT SELERA DAN KEPERLUAN SAYA)
SERAWA SAGU BUAH NANGKA
SAGU MATA IKAN
AIR (UNTUK KEMBANGKAN SAGU)
GULA PUTIH
SEDIKIT AIR GULA MERAH
SANTAN
SECUBIT GARAM
BUAH NANGKA RANUM
DAUN PANDAN
CARA-CARANYA
1. BERSIHKAN DAN BASUH SAGU, KEMUDIAN TAPISKAN
2. REBUS AIR HINGGA MENDIDIH DAN MASUKKAN SAGU
3. MASUKKAN SAGU DAN KACAU SEHINGGA KEMBANG,
4. KEMUDIAN MASUKKAN SANTAN DAN GULA PUTIH DAN GULA MERAH, KACO SEHINGGA SEBATI.
5. MASUKKAN BUAH NANGKA RANUM YG TELAH DI POTONG MEMANJANG, DAN KACAU SEHINGGA SEBATI DAN MENDIDIH.
SO PAGI NI KAMI SEKELUARGA MAKAN SERAWA NANGKA CICAH ROTI GARDENIA.....
No comments:
Post a Comment