KACHINGG $$$$

Thursday, 27 February 2014

PECAN BUTTERSCOTCH KEK


Sedap kek ni, anak-anak saya cukup suka, rasa lemak manisnya. Deco cacamerba, wat untuk anak susuan saya yang tersayang (anak buah saya Damia). Kami sefamili panggil Damia ni baby ajaib, sbb dia lahir tak cukup bulan. Masa tu kandungan berusia baru 5 bulan sahaja. Tak sangka, semangat dan panjang umur anak saya sorang ni. Sekarang sudah membesar bagaikan johan, sangat-sangat becok dan keletah..


Damia kecik-kecik
Damia sekarang (sangat gedik ok...)


JENG.. JENG.. JENG,

Pecan Butterscotch


bhn A sebiji kek span vanilla potong 4 lapis B pecan caramel 100 gula cator 100 kcg pecan ~panggang kcg pecan kekuningan biarkan sejuk ~masak gula hangus n msukan kcg td gaul rata n sejukan ~dah sejuk hancur2kan sedikit C butterscocth sos 250 gula castor 250 uht whip cream 100 butter 75 white compound choc-dicairkan dahulu ~msk gula hangus...tutup api ~tuang uht whip cream cepat2 kacau sebati ~masuk white choch n butter..kacau sebati D choch ganache ~150 uht whip cream ~300 white choch msk whip cream hingga berbuih tepi...msuk whit choc kacau sebati E 500 fresh cream 200 bhn c ~pukul kental freshcream n masuk bhn c..kacau sebati.
lapisan 1 kek 2 cream 3pecan caramel n seterusnya ulang2..salut keseluruhan kek.tuang white choc ganache.corakan dgn butterscotch sos..hias dgan pecan caramel td...

30 comments :

  1. mesti sedap kek ni mayang... 5 bulan still leh survive yer.. mmg ajaib lah, kuasa ALlah swt kan !

    ReplyDelete
  2. tu le KA.. doktor pn tak sangka.. masa tu kalau x silap betul2 baru masuk 20 minggu berat masa tu pun baru 550grm...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. kasi havoc sket petak bunga ... kata gegirl kannn..

      Delete
  4. Kuasa Allah tak siapa boleh lawan Mayang. Syukur dah besar dan bijak pun.
    Kalau dapat kek ini pun mestilah senyum lebar. Untunglah mama pandai buat kek special ye Damia:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah kak.. sepanjang dia dlam sepital (dekat 5 bln gak le) mmg saya dok bekalkan susu kat dia berbotol2.. sbb mak dia x de susu.. kilang susu pun x sempat nak develop.... kebetulan saya baru lepas pantang anak saya yg ke 4... so majoriti susu saya mmg supply kat damia ni... mmg susu ibu betul membantu.. patutla org dok cakap susu ibu mmg berkhasiat...

      Delete
  5. wah, cantiknya kek..suka la tengok deko yang ceria tu..hihi

    ReplyDelete
  6. woww..dh lama akak verangan nk wat kek butterscotch ni..meme terbaekk kan!! mekaceh share resipinye ye mayang..tomeii damia!!

    ReplyDelete
  7. sedap kek butterscotch ni. Pandai akak buat yea.

    ReplyDelete
  8. mayang...tahniah sbb jd ibu susu... :-)

    cantik kek...mcm tuan dia juga...

    ReplyDelete
  9. wowww woooowww wwooooowwww. akk ade kedai ke?? lawa sangat kek nya, nak try buat. tapi takut x jadi, hehe :D

    ReplyDelete
  10. Wow...5 bulan dah lahir kak. Kagumnya saya. Kuat betul semangat damia yer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le... kagum kannnn... tapi masa dia kecik2 byk kali gak le benti bernafas..... dia mmg kuat semangat...

      Delete
  11. cantik kek ni, rasa mesti power nih

    ReplyDelete
  12. rase dia misti ala-ala goti gardenia butterscotch tu kann
    kalau yg goti tu akk suke sgt...
    aktip baking2 lg mayang nih..bile due??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aah ada rasa roti tu.. due 6/4.. tapi cam rasa x sempat kot... ni pun rasa cam nak terkeluar2 dah..

      Delete
  13. Cantik kek akak...sy nih bab bab buat kek suke tp kalo kek yg leceh nih sy xnk buat..hahaha

    ReplyDelete
  14. Cantik kek akak...sy nih bab bab buat kek suke tp kalo kek yg leceh nih sy xnk buat..hahaha

    ReplyDelete
  15. Cantik kek akak...sy nih bab bab buat kek suke tp kalo kek yg leceh nih sy xnk buat..hahaha

    ReplyDelete
  16. Alhamdulillah..Kuasa Allahkan..Dah besar pun sekarang..Nway kek tu memang marvelous...mesti sedapkan...

    ReplyDelete
  17. Ta pernah makan kek butterscotch.. nampak yummy
    Mesti seronok lihat anak susuan membesar dgn sihat kan... Alhamdulillah.

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI