KACHINGG $$$$

Monday, 14 January 2013

HEPI BESDAY BABAH

Hahahah .. ketapi lambat.. baru le nak download... sempena 1.1.2013 saya bagi coti kat suma rakyat Mesia sebab besday suami saya jatuh pada tarikh tersebut...haha poyo kann.... Selamat Hari Jadi abang... semoga jodoh kita berkekalan sehingga ke akhir hayat.. Kek saya sediakan kek budget aje.. Chocolate oil cake, masa selepas aje membaking kek ni .. saya agak kecewa sbb rasanya tak begitu cokelat sangat tapi bila di simpan semalaman ... kek itu menjadi sedap plak dan moist... ohhhhh tidak disangka2.. pada pendapat saya sesape yang hendak membuat souvenir kahwin di mana kosnya murah dan mudah boleh le menggunakan resepi ini...Resepi ni saya print masa dulu2 dari blog resepi diana .. tapi saya tak tau pulak sekarang ni ke mana plak perginya blog tu.. penat saya googgle tapi tak dapat....

Chocolate Oil Cake

Bahan-bahannya
2 cawan gula
3 cawan tepung serbaguna
2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu makan chocolate emulco
2 cawan air
1 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya

Panaskan oven pada 175 darjah C. Dalam bekas, campurkan tepung, gula, baking soda dan serbuk koko. Masukkan air dan minyak sayuran dan esen vanilla. Pukul menggunakan tangan sehingga sebati. Tuangkan adunan kedalam cupcakes dan bakar selama 20 minit sehingga masak.


Ganache 
 Saya buat yang paling simple aje 
2:1 kandungan coklat dengan fresh cream
Yang ni saya gunakan 500 grm Coklat (saya parut dulu) dan 250 gm Fresh cream 
Cara2nya
 Panaskan Fresh cream (kacau selalu) dan kemudian masukkan kedalam bekas coklat. Kacau sehingga coklat cair
Belajar wat munge.... entah jadi ke idak ni???
psst : yang tulisan tu saya dapatkan dari kedai bakeri.. tapi tu le salah pilih warna lak.. gelap sangat sehingga tak nampak tulisan tu... senang aje macam tiub ubat gigi tu .. saya just paipkan aje atas kek..

shimmering write gel yang baru saya beli kat bakeri aritu





25 comments :

  1. Cantik bunganya. Pandai Mayang buat. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. bleh le kak wat makan sendiri..ari2 ngadap u tube ..

      Delete
  2. bestnya pandai wat kek.. liya tak reti

    ReplyDelete
  3. epy belated birthday tuk en hubby ye mayang & tq resepi kek ni

    ReplyDelete
  4. Salam perkenalan...Best nye pandai bt sendiri kek... kemas jer bunga nye. terer guna nozel. kalau saya mesti jadi bunga leper. hahaha..
    Salam perkenalan, jom ke blog saya
    nabihahsejutarasa.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. ne lopah .. alhamdullilah kalau besday anak2 sekarang wat sendirik aje... insyallah nanti saya singgah..

      Delete
  5. beruntung,tak payah beli kek lg..buat dan deco sendiri..jimat..kan.

    selamat hari lahir semoga bahagia selalu..sempat lgkan nak ucap

    ReplyDelete
  6. cantik....nampak sedap sangat....

    ReplyDelete
  7. kelaslah mayang ni..besday en suami but kek sendiri...

    ReplyDelete
  8. happy belated birthday utk somi akak

    ReplyDelete
  9. pandainya..boleh bukak kelas nanti ni..hihi

    ReplyDelete
  10. menarik...memang cantik kek nye...

    ReplyDelete
  11. sedapnye kek tuu..nak leh???
    hepi besday gak utk husbnd..

    ReplyDelete
  12. sedapnya kek tue..happy birthday utk hubby akak

    ReplyDelete
  13. salam kenal..jmput follow kmbali :)

    ReplyDelete
  14. bestnya kek tu.. sy suka kek coklat... ^_^
    hepi besday buat hubby kak mayang... :)

    ReplyDelete
  15. Aslmkum Mayang
    happy belalted bday utk hubby Mayang.
    kek bday air tangan isteri itu yg 'mahal'....lebih bererti...

    ReplyDelete
  16. Happy belated birthday utk suami akk.

    Sedapnya kek. Bilalah saya nak pandai buat kek ni.

    ReplyDelete
  17. happy belated birthday utk suami akak. pandai akak buat kek, then bunga tu nampak menjadi je. cantik!

    ReplyDelete
  18. hppy belated besday wt HB yer...btuahnya lahir awal thn...sng nk igt..

    cantik bunga kek tu..mesti hb pon suka..merasa kek yg dbuat khas oleh isterinya :)

    ReplyDelete
  19. Mayang, air tangan kamu memang amat menyelerakan, byk resepi yg akak dah cuba. Thx ye Mayang

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI