KACHINGG $$$$

Friday, 6 July 2012

Cream puff...

Suka tak makan cream puff, saya sungguh suka... aritu kawan somi saya ada ode cream puff, so saya wat lebih sket untuk wat makan2 kat rumah saya, lagi pun anak2 suka sangat makannya. Saya plak suka cream puff yg castardnye di paip terus kedalam, tak suka yg belah tengah kemudian masukkan inti kastad ( banyak songgeh hokey, saya ni..) tapi kalau malas hadapkan jugak yg tersentil2 tu...Intinya pula saya suka yang simple begini tanpa menggunakan susu atau telur atau butter.

saya suka gunakan nozel polos yg kecil dan paipkan terus inti masuk dalam CP saya ..

cream puff yg selepas melalui proses Quality Check, so yang tak lawa2 ni tinggal kat umah untuk di ngapppp..

Cream puff

Sumber : my resepi
Dari : Yani

Bahan-bahan ( 10 biji )
100ml air
45g butter-suhu bilik, potong 1cm
60g tepung gandum- diayak (saya guna tepung naik sendiri)
2 biji telur(100g)

Cara-cara
Persediaan awal. Panaskan oven pada suhu 200C. Alaskan dulang oven(oven plate) dengan aluminium foil kemudian sapukan minyak ke atasnya. Lepas tu ayaklah tepung. Masukkan telur ke dalam mangkuk. Pukul biar telur kuning dan putih berncampur.

Masukkan air dan butter ke dalam periuk. Masak dengan api sederhana kemudian kuatkan sehinggalah mendidih. Bila dah mendidih tutupkan api.

Masukkan tepung dan kacau cepat-cepat.
Panaskan semula adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk. Kemudian padamkan api.

Masukkan telur, kacau cepat-cepat (saya guna mixer sekejap.. hasil lagi cantik dan cepat)

Masukkan adunan ke dalam piping bag. Pipe kan ke atas dulang seperti dalam gambar. Anggaran diameternya ialah 5cm.

Tekan bahagian tanduk yang terhasil supaya cream puff nampak cantik.

Spray permukaan cream puff dengan air. Bakar dalam oven pada suhu 200c selama 15 minit.

Kemudian turunkan suhu kepada 180c dan bakar selama 25 minit. Kalau nak nampak lagi perang biarkan cream puff di dalam oven beberapa minit sebelum dikeluarkan. (part ni saya tak buat pun.. x renjis air.. x turunkan suhu cuma bakar pada suhu 180 untuk 30 minit atau sehingga perang)..

Sejukkan cream puff sebelum dimasukkan kastad krim

Intinya

12 camca besar gula
9 camca besar tepung kastad
3 cawan air/susu cair
sedikit garam


Cara2

1. Maskkan air, garam dan gula sehingga mendidih, Bancuh tepung kastad dengan sedikit air dan kacau sehingga sebati.

2. Apabila air mendidih masukkan campuran kastad dan kacau cepat2 sehingga berkilat. Ok dah siap inti kastad kita.

9 comments :

  1. mcm senang je nk buat nye...

    bila thn la aku nk buat cream puff...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah x le susah sangat, rajin2 le kan diri yek bada , bila teringin nanti

      Delete
  2. Wajib ke spray air. Cantik la jdnye. Akk buat jd cm lempeng. Nape ek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mayang tak wat pun, tak wajib.. tapi mayang pukul dengan hand mixer sampai jadi berkrim

      Delete
  3. salam mayang.....
    ooooh...!!!!!mudah aje buat crem puff ni yee.....!!!!tq untuk resipi ni....

    ReplyDelete
  4. sama2 no hal nyer.... sharing is caring ...

    ReplyDelete
  5. Thаnκs for finally talking about >
    "Cream puff..." < Loved it!

    Feel free to visit my homepage - quick cash
    my page > quick cash

    ReplyDelete
  6. Way coοl! Some ехtremely valid points!

    I apprеciаte уou penning this агticle and also
    the rest of the site is vегy gοod.


    Also visit my wеblog; one month loan
    Also see my page :: one month loan

    ReplyDelete
  7. Excellent blog you've got here.. It's hard to finԁ hіgh-qualіty writing lіke yours nowаdays.
    Ӏ honestly аppreciate peοple like уou!
    Take care!!

    Feel freе to ѕurf tο my web blog ... payday loans

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI