KACHINGG $$$$

Wednesday, 23 May 2012

HOMEMADE PIZZA

Tak penah2 dpt order Pizza, tapi alhamdullilah ada yang sudi mengoder dari saya 6 kpg homemade veggie pizza dan  5 kpgChicken/beef Pizza. Mula-mula rasa  cuak gak, ye le selalu buat untuk anak2 aje belum penah lagi buat untuk di komersialkan (ye ye ooo punya ayat.. hahah) tapi saya tak risau sangat kerana saya penah amik kursus membuat roti di KK Selayang aritu (walaupun tidak cemerlang... hahahaha...) so saya tau lah "what to do" and "what not to do" in making of Pizza".


6 box of Veggie Pizza

Closed up on my Veggie Pizza

Beef+Hotdog+Chicken Pizza


Closed up on my Beef+Hotdog+Chicken Pizza

5 box of Pizza
Resepi (for bigger Qtty)

Doh roti
1Kg Tepung Gandum (saya guna Tepung High Protein @ Tepung Roti)
1 paket Yis Mauripan
6 Sdb Gula
-+ 500ml  susu segar @ air Suam
4 Sdb marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
4 sdb susu tepung
1 sdb garam
1 Biji Telur

Untuk Quantity yang lebih Kecil 
250gram tepung gandum (saya guna Tepung High Protein @ Tepung roti)
1/3 sudu kecil garam
1 sudu besar susu tepung
1 sudu besar gula
1/2 biji telur
1 sudu besar marjerin ( boleh ganti denga butter atau shortening)
110ml susu segar ( atau air suam)
1 1/2 sudu kecil yis





Topping


Carrot (shredded)


Semua dibawah di potong dadu :-


Capsicum
Tomato Puri/sos Tomato / Sos Cili
Pizza Herbs / Oregano
Bawang Besar
Tomato
Cendawan Button
Nenas dalam Tin
Daging dan Ayam Hancur (cap Ramlee) - di rebus dahulu
Sosej - di rebus
Mayonis
Mozarella Cheese


Cara-cara nya


Uli Tangan


1. Masukkan semua bahan doh dan uli hingga tidak melekat pada tangan,  


Tips ini saya dapat dari blog Jintan manis bagi mendapatkan doh yang lembut, ambil plastik bersih letakkkan doh di dalam plastik tu, uli dan ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dan kita akan dpt doh yang lembut dan elastik.

2. Perapkan doh dan tutup bekas adunan dengan tuala basah dan biar doh naik dua kali ganda . Kemudian tumbuk-tumbukkan doh untuk keluarkan angin.

3. Bahagi-bahagikan doh pada lapan bahagian dan bentukkan bulat dan bentukkan seperti Pizza base, cucukkan dengan garpu dasar Pizza tadi dan biarkan doh kembang sedikit lebih kurang dalam 1/2 jam.
.


4. Kemudian bila dah kembang sedikit, ratakan ke seluruh doh puri tomato/sos tomato/sos cili, tabur kan pizza herbs/Oregano, kemudian bolehah letakkan bahan-bahan seperti Capsicum, nenas, tomato, bawang, Carrot, Cendawan, tomato, Daging dan sosej serta toppingkan dengan mayonis dan mozarela cheese.

5.Bakar pada suhu 150 darjah selama 18 ke 20 minit atau sehingga permukaan pizza perang., Selamat Mencuba.


14 comments :

  1. rezeki jgn ditolak..sekali oder, bertingkat kotaknye... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdullilah dari hobi jadi sumber pendapatan

      Delete
  2. wah bestnya...byk ordernya tu...hobby yg menguntungkan...rezki jgn ditolak tau...QH suka juga kalau ade yg order...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. begitulah QH.. sgt2 bersyukur.. myg rajin g kursus aje kendian balik umah suma resepi simpan dalam fail .. nampaknya kena selongkar balik la suma resepi ...

      Delete
  3. Best nya, melly selalu buat pizza sendiri, ngga pernah beli kat kedai lagi.. hehe
    All the best yah, semoga makin banyak yang order nanti.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yup melly kalau bikin sendiri boleh makan dengan puas .. lagipun toppingnye bisa di letak berbagai sesedap rasa kita..

      Delete
  4. bagus le..ada order.
    akak biasanya beli je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulilah kak .. akak doa2kan saya semoga dapat ode lagi ekkkk... hahahahahah....

      Delete
  5. baguslah..ade org order.. nmpk sungguh2 menyelerakan sebab tu ramai yg order ni:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulilah maya.. tp x ramai yg merodernyer sorang aje tp byk kotak sbb dia bukak kantin

      Delete
  6. Replies
    1. veggie RM10 dan yg daging tu RM15....

      Delete
  7. buka kedai or umah..kat mana 2

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI