KACHINGG $$$$

Tuesday, 24 April 2012

Unbaked Oreo Cheese Cake

Unbaked Oreo Cheese Cake

Chheeezy time again..... Unbake Cheese Cake ni request adik saya yg teringin sangat nak makan katanya.. so saya wat kan le takut kempunan lak nanti, alhamdulilah sedap.. bleh la kalau di bandingkan dengan cheese cake  resepi rahsia tu... Resepi dari kelas cheese kek yg saya ikuti di Kolej Komuniti aritu ...


Bahan A
400gm Cream Cheese 
100 gm Castor sugar 

Bahan B
2 biji Kuning Telur 

Bahan C
75gm Oreo Cookies (hancurkan)
50gm Choc Chip (optional)

Bahan D
50 gm Fresh milk 
10 gm gelatin

Bahan E
300 gm Whipping Cream 

Choco Sponge Cake 

Cara-Cara 
1. Putar Bahan A selama 5 Minit 
2. Masuk Bahan B
3. Masuk Bahan C
4. Double boil bahan D hingga cair dan masukkan kedalam adunan cheese
5. Enjut bahan E hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi
6. Tuang adunan keatas lapisan Chocolate Sponge Cake 
7. Masukkan kek ke dalam peti sejuk sehingga set 

*** Enjut whipping cream dulu. selepas itu baru double boil gelatine...


Estimate Weight : 1237 gm / 1 nos 8" O



5 comments :

  1. rajinnye buat kek. hari hari ada je kek yang dia buat...len kali pos la sini sikit..

    ReplyDelete
  2. bkn ari2 le akak.. kekadang dah lama tapi baru nak update .. itu yg berdesup2 kuar tu ...

    ReplyDelete
  3. hmmmm..sedapnye...tq2 share resipi..lom penah wat g yg camni..:)

    ReplyDelete
  4. Mayang..masih ada ngga..? mau dong..

    ReplyDelete
  5. no hal liza... alamak melly udah abis ....

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI