KACHINGG $$$$

Wednesday, 6 June 2012

Oreo Cake

Memang feveret saya dan anak2 kek ni, maveles dan sedap. Paling saya suka, frostingnya sedap sangat berlainan dengan buttercream yang biasa. Saya memamg suka buat frosting ni kalau buat kek untuk anak2. Frosting ini sesuai juga di gunakan untuk kek Red Velvet, selain dari Cream Cheese frosting. Ada orang panggil Frosting ni, Mary kay Frosting, Mock Whipping cream, Classic frosting, creamy vanilla frosting atau Poor man vanila frosting. Berbaloi mencuba untuk sesuatu yang sedap.



Oreo Cake 






1 cawan gula
1/2 cawan butter (room temperature)
2 biji telur (asingkan putih dan kuning)
2 sth vanilla 
1 3/4 cawan tepung kek 
2sdt Baking powder
1/8 sth cream of tartar (atau cuka)
3/4 cawan susu segar/cair
1/2 Cawan Oreo (dihancurkan)

Cara2
1. Pukul Putih telur + 1/4 gula + cream of tatar sehingga bertanduk. Ketepikan
2. Didalam bekas lain pukul butter hingga lembut dan berkrim, masukkan gula (3/4) pukul  lagi lebih kurang 2 minit, masukkan putih telur dan pukul sebati.
3. Ayak tepung dan Baking powder kemudian masukkan dalam adunan butter tadi dimulakan dengan tepung  sedikit, pukul sebati dan masukkan sedikit susu, ulang sehingga habis dan berakhir dengan kandungan tepung.
4. Masukkan Oreo hancur
5. Ambil spatula dan kaup balik dengan adunan putih telur tadi.
6. Bakar pada suhu 175' dalam 20-25 minit





Creamy Vanilla Frosting


Bahan-bahan


6sb tepung
2 cawan susu segar
2 cawan unsalted butter
2 cawan gula
2sth esen vanilla

2 cup Crushed Oreo Biscuit (untuk ditepek-tepekkan pada sekeling kek)


Cara-cara

1. Didalam periuk, masukkan tepung dan susu dan sentiasa kacau sehingga menjadi likat dan berbuih lebih kurang 10-15 minit (pudding stage). Kerap kacau ok supaya x berketul2. Better guna whisk.
2. Dalam bowl lain pukul Butter sehingga berkrim dan masukkan gula pukul sehingga fluffy (kembang). masukkan Vanilla esen. Kemudian masukkan adunan susu dan tepung yg telah sejuk tadi, jgn risau pukul sehingga putih dan lembut. Walaupun kelihatan seperti adunan butter dan susu seperti berpecah, jgn risau pukul lagi.
red velvet yang saya gunakan Mary kay frosting, lain sket rasanye , tapi sedap dan  tidak memuakkan.

13 comments :

  1. heaven anak2 kalau dapat oreo cake ni.. diorang hantu oreo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah mmg heaven.. sama le ngan anak2 saya fanatik oreo ....

      Delete
  2. walaupon hitam tp tetap dpandang manis n sedap...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha ... hitam sangat ke QH... bio apa pun sedap ...

      Delete
  3. wahh nampak macam sedap lah
    Creamy Vanilla Frosting
    buat sendiri ehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedap Cik amal, lain dari icing yg kat kedai tu ... muakk

      Delete
  4. Salam rindu mayang..kalau dah sedap tu ,sah la nak kena cubakan???

    ReplyDelete
  5. mayang: nak2, anta2 lah sini ckit

    ReplyDelete
  6. mayang: nak2, anta2 lah sini ckit

    ReplyDelete
  7. mcm sedap je..hehehe..makan diwaktu ptg depan umah...

    ReplyDelete
  8. Salam kenal. Tkasih berkongsi blog...alamak habislah diet akak

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI