KACHINGG $$$$

Tuesday, 15 March 2016

KEK COKLAT CHEESE RUGGED

Orang dah lama buat kek ni, tapi saya baru terhegeh-hegeh nak try. Ramai kata kek ni memang sedap. So, saya cuba buat untuk makan-makan sefamili hari tu. Alhamdullilah sangat memuaskan hati... Buah stoberi pun dah kecut dok tersimpan dalam peti ais. Nama coklat rugged ini di sebabkan pengolahan kek coklat yg di pelbagaikan.. Haishhh.... memacam sangat namanya. Terkejut juga mana ke datang ruggednya kek ni. Kalau sesapa nak cuba saya dah kepilkan sekali dengan resepinya... Rasanya resepi ni dah cukup mudah.. Saya sangat suka resepi kek coklat ni... mmg dari dulu guna dan hasilnya sangat berpuas hati, saya pun tak ingat dari mana saya dapat, tapi through internet juga le.. Harap maaf pada empunya resepi.. seriuosly memang tak ingat, ini pesen yang suka sangat print resepi dan simpan....

Gambar nak coverline stoberi kecut tu ye.... tak pe la wat makan2 aje...

Bahan-bahan
BAHAN A
- 2cwn tepung gandum
- 1sdteh baking powder
- 1sdteh soda bikarbonat
BAHAN B
- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn ssu pekat
- 1cwn air panas**
- 1cwn air biasa
- 1cwn minyak masak
BAHAN C
- 2 biji telur A
- 1sdteh esen vanila

cara cara
1. Ayak bahan A dan ketepikan
2. Masuk semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga gula larut, tak perlu mendidih ya.
3. Pukul Bahan C sehingga berbuih (tak perlu kembang ye)
4. Masukkan Bahan A kedalam Bahan B sedikit demi sedikit dan kacau sehingga bahan-bahan semua sebati dan tidak berketul-ketul.
5. Masukkan Bahan C dan kacau sebati
6. Tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
7. Bakar kek pada suhu 150'C selama 45 minit. Boleh juga di kukus.
8. Sejukkan kek untuk topping dan filling

Topping coklat

Bahan
300g coklat dark compound - potong dadu
1/2 cawan susu cair
Cara-caranya
Masak susu cair hingga betul2 panas atau naik buih2. then tutup api dan masukkan coklat yang dah dipotong dadu.

Krim Keju
500g cream cheese
1/3 cawan butter/margerin
1/2 cawan susu pekat manis

Cara-caranya
Putar krim cheese dan butter hingga kembang. masukkan 1/2 cawan susu pekat manis. putar lagi hingga sebati.


CARA LAPIS KEK
1.Potong dua lapis kek
2. Lapiskan dengan krim keju untuk lapisan pertama
3. Lapiskan dengan kek bahagian atas
4. Kemudian tuang topping coklat hingga meleleh turun

Hiaskan atas kek dengan buah strawberi dan parutan coklat compound atau coklat rice/coklat nib.

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI