Wednesday 9 March 2016

Homemade pasta dgn sos bechamel & kacang peas....


HOMEMADE  PASTA WITH BECHAMEL SAUCE
SOS BECHAMEL

4 sdb butter,
5 sdb tepung,
4 cwn susu segar/cair,
scukup garam,
1 kiub ayam,
secukup lada hitam,
bay leaf, saya suka letak sket oregano,

Cara masaknya,
panaskan butter & sket myk dlm periuk, masukkan tepung dan kacau hingga sekata, kemudian masukkan susu dan kacau hingga sekata hingga tdk berketul2. letakkan suma bhn perasa dan daun bay, lada hitam dan oregano.. siap.. klu nak mkn mc&cheese, blh tambah cheddar chees... boleh pelbagaikan yer..
CANAIKAN DOH PASTA
HOMEMADE PASTA

Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum (asal guna 1 cwn tpg gandum, 1 cwn tpg semolina, tp saya guna tpg gandum aje.)
2 biji telur
garam
2sdb minyak zaitun (sya guna minyak masak)

cara2nya
1. buatkan lubang di tengah tepung
2. pecahkan telur, letakkan garam, letakkan minyak masak
3. uli sehingga doh licin...
4. canai doh sehingga nipis.... kemudian gulung di antara tu bermain dgn tepung yer.. kalau tak melekat... setelah tu potong ikut lebar yg kta nk. kalau ada mesin buat mee tu.. letak aje dlm mesin yer...
5. celur pasta yg kita buat tadi dan boleh la kita gunakan untuk apa2 hidangan pasta yer...

POTONG DOH PASTA
SIDAIKAN SEKEJAP

2 comments:

  1. assalamualaikum mayang
    lama tak singgah sini
    bestnya buat pasta sendiri macam nak try lah

    ReplyDelete