KACHINGG $$$$

Wednesday, 16 March 2016

THANK YOU...



Nampak-nampak tak? uissh terharu sangat .. walaupun saya ni jarang sangat online, tapi ada sahaja sahabat-sahabat yang sudi menjenguk blog saya yang tak seberapa ni. Terima kasih sangat, semoga kita berkekalan bersahabat... Insyaallah .. Tq buat Adda Syuhada, Ira, Kak Nor kayu manis, Nuyui,  Norma ML, Cheq da, Aryan Azra (tq awak)kak nooriah abdullah (tq kak, tak sangka blogger masakan terkenal sudi jenguk blog ni), pokokmanggisdepanrumah, syapex, ibu lala, nurul hidayah, job dirumah dan ramai lagi...tak tertulis saya di sini ... terima kasih sekali lagi yer 

Tuesday, 15 March 2016

KEK COKLAT CHEESE RUGGED

Orang dah lama buat kek ni, tapi saya baru terhegeh-hegeh nak try. Ramai kata kek ni memang sedap. So, saya cuba buat untuk makan-makan sefamili hari tu. Alhamdullilah sangat memuaskan hati... Buah stoberi pun dah kecut dok tersimpan dalam peti ais. Nama coklat rugged ini di sebabkan pengolahan kek coklat yg di pelbagaikan.. Haishhh.... memacam sangat namanya. Terkejut juga mana ke datang ruggednya kek ni. Kalau sesapa nak cuba saya dah kepilkan sekali dengan resepinya... Rasanya resepi ni dah cukup mudah.. Saya sangat suka resepi kek coklat ni... mmg dari dulu guna dan hasilnya sangat berpuas hati, saya pun tak ingat dari mana saya dapat, tapi through internet juga le.. Harap maaf pada empunya resepi.. seriuosly memang tak ingat, ini pesen yang suka sangat print resepi dan simpan....

Gambar nak coverline stoberi kecut tu ye.... tak pe la wat makan2 aje...

Bahan-bahan
BAHAN A
- 2cwn tepung gandum
- 1sdteh baking powder
- 1sdteh soda bikarbonat
BAHAN B
- 1cwn serbuk koko
- 1cwn gula perang
- 1cwn ssu pekat
- 1cwn air panas**
- 1cwn air biasa
- 1cwn minyak masak
BAHAN C
- 2 biji telur A
- 1sdteh esen vanila

cara cara
1. Ayak bahan A dan ketepikan
2. Masuk semua bahan B dalam periuk dan masak sehingga gula larut, tak perlu mendidih ya.
3. Pukul Bahan C sehingga berbuih (tak perlu kembang ye)
4. Masukkan Bahan A kedalam Bahan B sedikit demi sedikit dan kacau sehingga bahan-bahan semua sebati dan tidak berketul-ketul.
5. Masukkan Bahan C dan kacau sebati
6. Tuang adunan dalam loyang 8" yg dah digris & dialas baking paper
7. Bakar kek pada suhu 150'C selama 45 minit. Boleh juga di kukus.
8. Sejukkan kek untuk topping dan filling

Topping coklat

Bahan
300g coklat dark compound - potong dadu
1/2 cawan susu cair
Cara-caranya
Masak susu cair hingga betul2 panas atau naik buih2. then tutup api dan masukkan coklat yang dah dipotong dadu.

Krim Keju
500g cream cheese
1/3 cawan butter/margerin
1/2 cawan susu pekat manis

Cara-caranya
Putar krim cheese dan butter hingga kembang. masukkan 1/2 cawan susu pekat manis. putar lagi hingga sebati.


CARA LAPIS KEK
1.Potong dua lapis kek
2. Lapiskan dengan krim keju untuk lapisan pertama
3. Lapiskan dengan kek bahagian atas
4. Kemudian tuang topping coklat hingga meleleh turun

Hiaskan atas kek dengan buah strawberi dan parutan coklat compound atau coklat rice/coklat nib.

Thursday, 10 March 2016

KEK PISANG LEMBAB

Lama dah buat kek ni, semasa kek pisang menjadi viral sekejap di alam maya oleh duyungsweet laling . Saya pun tak ketinggalan untuk mencuba resepi ni, biasa le saya ni memang suka menyibuk kannnn... hahahahaah. Resepi saya amik dari kak azlita yer, sedap dan sangat moist..


Bahan-bahannya
350 gm pisang yang masak ranum
200 gm gula halus
3 biji telur A
1/2 sudu teh ovellete ~ optional
250 gm tepung
1 sudu teh baking powder
100 ml susu segar atau susu cair
125 gm minyak jagung atau butter di cairkan
1 sudu teh esen pisang atau esen vanilla
pisang di hiris nipis-nipis untuk hiasan
badam cincang ~ jika suka

Cara-caranya
Tepung gandum pula di campurkan bersama baking powder dan di ayak
Pisang di lumatkan dengan garfu atau senduk kayu
Masukkan pisang ke dalam mixer bersama gula halus dan putar hingga gula larut dan sebati
Masukkan telur satu persatu dan terus putar hingga gebu.
Jika suka kek yang sedikit spongy, letakan 1/2 sudu teh ovellete. Jika tak letak pun tak apa, tapi pastikan adunan telur di pukul sampai kembang dan gebu dan bertukar warna pucat keputihan.
Kemudian barulah masukkan susu segar atau susu cair ~ ita guna susu segar
Terus putar
Perlahankan mixer dan masukkan tepung, putar hingga adunan sebati.
Jangan lama sangat, angar tepung sebati.
Tutup mixer
Tuangkan minyak jagung atau butter cair dan kaup balik adunan hingga rata

Sediakan loyang 8 x 8 atau 7x7 inc
Gris dengan butter dan lapik dengan kertas minyak
Panaskan oven 150C, saya gunakan kipas dan api atas bawah.
versi cup cake 

*Oven ni kita kena panaskan 15 minit awal ya, sebelum kita masukkan kek.

Tuangkan adunan ke dalam loyang
Jika nak hiaskan dengan kepingan pisang, potong kepingan pisang nipis-nipis. Kalau ada sagat untuk buat kerepek pisang boleh gunakan, kalau tak ada potong dengan pisau tapi nipis-nipis. kalau tebal nanti ia tenggelam

HOME MADE BISCOTTI

Resepi asal dari Anna Olson semasa saya tengok rancangannya di AFC, teruja le sangat.. nampak macam mudah (hehehe kalau tengok orang putih buat kek ke biskut ke, main campak-campak aje, jadi pulak tu). Bahan-bahan pun ada, jom le kita mencuba.. tak penah rasa ni, tapi teringin bebeno rasanya... Gagahkan diri juga untuk membuatnya... kelentang.. kelentung... ok siaplah biskoti kita... saya makan cicah kopi, ayah bebudak ni suka bebenor, sebab tak terlalu manis... sedang elok aje... Jom kita tengok resepinya..

Bahan-bahan

3/4 cwn gula,
1 3/4 cwn tepung,
2 sdt baking powder ,
2 bj telur,
1/2 cwn minyak masak,
secubit garam,
3/4 kekacang (saya letak bdm),
3/4 buah kering (saya letak kismis),
1 bj telur+air utk sapuan atas biscoti..
sedikit lemon zest (tak letak pn, xde)

cara2nya,
1. masuk telur+gula+esen vanilla+minyak.. kacau
2. masukkan kekacang dan buah kering, kacau sebati.
3. masukkan tepung.. gaul sebati
4. Adunan tepung di keluarkan dan di bentuk memanjang atas papan menguli.. (adunan agak lembik) tabur tepung untuk membentuk (saya letak dlm peti sejuk kejap.. agak2 dah boleh bentuk), dah bentuk sapukan telur atas adunan biscoti kemudian bakar (suhu 150 dalam 30 minit atau dah perang)
5. Keluarkan dan tunggu suam kemudian baru potong biskut... letakkan dalam tray balik dan bakar semula.. dalam 20minit plak .. siap... biskut ni tahan lama sbb bakar 2 kali..

cicah air kopi









Wednesday, 9 March 2016

Homemade pasta dgn sos bechamel & kacang peas....


HOMEMADE  PASTA WITH BECHAMEL SAUCE
SOS BECHAMEL

4 sdb butter,
5 sdb tepung,
4 cwn susu segar/cair,
scukup garam,
1 kiub ayam,
secukup lada hitam,
bay leaf, saya suka letak sket oregano,

Cara masaknya,
panaskan butter & sket myk dlm periuk, masukkan tepung dan kacau hingga sekata, kemudian masukkan susu dan kacau hingga sekata hingga tdk berketul2. letakkan suma bhn perasa dan daun bay, lada hitam dan oregano.. siap.. klu nak mkn mc&cheese, blh tambah cheddar chees... boleh pelbagaikan yer..
CANAIKAN DOH PASTA
HOMEMADE PASTA

Bahan-bahan
2 cwn tepung gandum (asal guna 1 cwn tpg gandum, 1 cwn tpg semolina, tp saya guna tpg gandum aje.)
2 biji telur
garam
2sdb minyak zaitun (sya guna minyak masak)

cara2nya
1. buatkan lubang di tengah tepung
2. pecahkan telur, letakkan garam, letakkan minyak masak
3. uli sehingga doh licin...
4. canai doh sehingga nipis.... kemudian gulung di antara tu bermain dgn tepung yer.. kalau tak melekat... setelah tu potong ikut lebar yg kta nk. kalau ada mesin buat mee tu.. letak aje dlm mesin yer...
5. celur pasta yg kita buat tadi dan boleh la kita gunakan untuk apa2 hidangan pasta yer...

POTONG DOH PASTA
SIDAIKAN SEKEJAP

Thursday, 3 March 2016

KEK CIS LELEH



Kek Cheese leleh ni memang sangat nyaman kalau di makan apa lagi sejuk-sejuk. Dengan lemak manis dan masin cheese. Waduhh sangat le tergoda.
Resepi Cheese Leleh saya sangat mudah. Saya gunakan kek sponge sebagai base saya. Cara nak buat pun senang, saya selalu sangat guna resepi ni sebab sangat mudah dan sukatannya hanya menggunakan cawan, sangat sesuai untuk mereka yang tiada alat timbang metrik. Anak-anak saya sangat suka makan kek ni, lagi pun saya masih lagi tau membuat jualan untuk kek cheese leleh ni. Kalau sesiapa yang rasa sangat susah nak membuatnya atau malas nak kecah-kecahkan dapur tu, boleh saja call saya yer untuk tempahan di no 0162700481 (Mayang), untuk area di Gombak, Sri Gombak, Batu Caves, Wangsa Maju, Setapak dan di kawasan sekitarnya. Jom skodeng resepi yer.

Bahan-bahan untuk kek span ( Kalau rasa malas nak buat boleh juga guna sponge cake mix)

1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
5 biji telur (saiz B)
3/4 cawan Gula kastor
1 sdt ovalett
80 ml air
80ml minyak jagung/masak/ butter cair
secubit garam

Caranya
1. Ayak tepung gandum dan baking powder dan asingkan.
2. Masukkan semua bahan (kecuali minyak) dalam mangkuk mixer dan pukul sehingga kembang dan gebu serta berwarna putih.
3. Akhir sekali masukkan minyak dan pkul perlahan sehingga sebati
4. Gris loyang bersaiz 8' dan tuang adunan dalam loyang
5. Bakar pada suhu 150'C (ikut oven ye) lebih kurang dalam 30 minit.
6. Apabila kek sudah masak sisip tepi kek dan terbalikkan kek pada papan kek. (kalau tak nanti kek kecut). Sejukkan untuk diletakkan topping cheese.

Cheese topping
250 cream cheese tatura
1/2 cwn susu pekat manis (saya biasa kurangkan manis)
1/4 cwn susu segar/cair
1-2 titik esen lemon (x letak pun tak pe)

Hiasan
Cheddar cheese yang di parut

Akhir sekali curahkan Cheese topping pada kek yang telah disejukkan dan taburkan cheese yg di parut di atas kek....



MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI