KACHINGG $$$$

Monday, 22 June 2015

Asam Pedas ikan Kembung

Salam ramadan semua, kalau berbuka puasa nanti dapat makan simple-simple saja dah ok bagi saya. Senang nak di jaga, kata mak saya. Saya ni senang bab makan, tak cerewet, makan apa saja di masak oleh ibu saya. Kekadang nasi+telur+kicap pun dah ok bagi saya. Dalam famili saya, saya adalah orang yang paling senang bab  makan ni. Serius tau, sebab kekadang saya kesian tengok mak saya, sebab kena masak banyak lauk untuk kami adik beradik. Contohnya abang-abang saya, mereka memang tak sentuh lauk berasaskan ikan. Adik saya pulak memang tak makan daging lembu. Haishhh memacam kan. Nasib anak-anak saya macam saya, belasah semua asal bukan batu dan kayu.. hahahha. Itu yang badan comel2 belaka. Kali ni, saya nak share resepi Asam rebus ikan kembung yang saya rasa sangat sedap di anak tekak saya ni. Wahh mabeles kalau dapat hirup kuah masam2 pedas2 tu. Di ganding pulak dengan ikan pekasam goreng memang makan tak toleh kiri kanan dah..... sedap bak hang.... hahaha. Jom skodeng resepi yer. Saya ambil dari kak inakl sebab simple dan mudah.
ishhh mana lak ikan kembungnya, hahaha ikan ciput aje tau..
Bahan-bahan

4 ekor ikan kembung
4 biji cili merah-buang biji*
sedikit ikan bilis* (tak letak juga, kebetulan dah abis)
4 biji bawang kecil*
2 biji bawang putih*
sedikit belacan* (saya tak letak, nanti tak berenti haaacummmm...)
1 batang serai-titik hujung
air ikut keperluan
air asam jawa-terpulang pada tukang masak..secukupnya (saya belasah asam keping aje,)
5 bendi (kalau nak letak daun kesom dan bungan kantan pun boleh)** saya tambah buah tomato.
Cara-cara


1. Tumbuk atau kisar semua bahan bertanda *. Kalau tumbuk lagi best.
2. Siang ikan dan toskan.
3. Masukkan semua bahan yang telah lumat ke dalam periuk dan masukkan air.
4. Hidupkan api dan biarkan mendidih.
5. Masukkan ikan, air asam jawa berserta garam.
6. Bila mendidih masukkan bendi.
7. Rasa cukup garam dan asam barulah di padam api

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI