KACHINGG $$$$

Wednesday, 3 June 2015

COKLAT BROWNIES (resepi dari kursus latihan 1 Malaysia)

Tajuk post kali ni tak tahan.. bkn apa pun takat coklat bronis aje, cuma tajuk aje gimik yer, teringin sangat nak makan brownies kedut tu, tapi tak kesempatan nak buat lagi. Tapi wiken haritu, adik saya nak datang rumah bersama rakan-rakannya, kesempatan itu saya buatkan bronis coklat sebagai desert disamping hidangan nasi tomato untuk di jamu tengahari itu. Lama saya tak godek-godek resepi semasa saya pergi kursus 1 Malaysia di Kolej Komuniti Selayang haritu. Mudah aje, main godek2 pastu bakar. Itu yang rajin sangat nak buat.... bagi praktikkan kembali skill2 yang lama dah tersimpan ni. Ikutkan malas saya nak taip. Saya letakkan snap shot camera aje. tapi macam tak clear pulak. Takpe saya taipkan semula untuk rakan-rakan yer.

abis terbelah dua.. minta tolong anak bujang kuarkan dari oven,
even dah pakai mitten panas katanya..
dia terus tercampak loyang atas meja... adehhh.. 


Bahan-bahan
250grm majerin
1 1/2 cwn gula kastor
2 cwn tepung gandum
2tsp baking powder double action (yg biasa pun ok)
4 bj telur
1 tsp esen vanila
370gm coklat masakan (saya guna coklat berylls)

cara-cara
1. Cairkan coklat secara double boiler
2. masukkan majerin dan kacau hingga majerin cair.
3. masukkan gula dan kacau hingga gula larut
4. Masukkan telur dan seterusnya masukkan tepung
5. Sedia untuk di bakar. Suhu 180 darjah celcius selama 30-40 minit. Guna loyang12x12 (tpi saya guna loyang 10 x 10 aje tu, x de loyang besar sgt) .

nota : kita boleh variasikan brownies kita seperti yang tercatat dalam nota di bawah


MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI