Sunday 31 May 2015

OPEN ORDER UNTUK TAT NENAS BUNGA

STICKY POST




Open order untuk tart nenas untuk raya nanti yer, jem homemade, sesapa yang berminat boleh lah order dengan saya melalui wassup atau message ke nombor 0162700481 (mayang) atau 0192600564 (harun). Order adalah untuk sekitar Wangsa Maju, Setapak, Sri Gombak, Gombak dan kawasan di sekitarnya. (RM25 sebekas)

Wednesday 27 May 2015

ALHAMDULLILAH

Rezeki dari Allah, tak banyak pun ordernya tapi sangat bersyukur. Sekurangnya ada juga aktiviti yang saya lakukan setiap weekend. Minggu ni saya ada order untuk kek aiskrim, cis tat, pavlova, Oreo cis leleh, vanilla cis leleh, coklat cis leleh, pandan cis leleh dan red velvet budget. . Terima kasih kepada yang order.. hehehehe lain kali order lagi. Sayang korang...... ok wrap for last week.. This week is waiting. Sesapa nak order, jangan segan-segan wasup di no. 0162700481 @ 01115223873, Still open order untuk tempahan tat nenas yer. Delivery on weekends yer, weekdays boleh tapi sekitar sri gombak yer.
aiskrim kek (thanks yati)

Aiskrim kek (resepi syapex, thanks dik)


pavlova wt stoberi, mandarin orange and blueberi topping

coklat cis leleh
ada yg tak amik, ni takat mana yang sempat aje
red velvet budget




Monday 18 May 2015

OPEN ORDER FOR THIS WEEKEND

SALAM SAHABAT, MINGGU NI ADA OPEN ORDER UNTUK KEK KEJU LELEH DAN PAVLOVA YER. SESAPA YANG NAK SELIT ORDER BOLEH WASUP SAYA DI NOMBOR TELEFON 0162700481 YER ATAU MESSAGE SAYA TERUS YER. HARGA KEK KEJU LELEH PELBAGAI PERISA MACAM BIASA RM12 DAN HARGA MINI PAVLOVA RM15 SEBEKAS. FREE DELIVERY ON SATURDAY AND SUNDAY YER..... (meliputi kawasan Wangsa Maju, Setapak, Gombak, Sri Gombak dan kawasan-kawasan yang berdekatan yer)
   
KEK KEJU LELEH PELBAGAI PERASA RM12
PAVLOVA RM15 SEBEKAS

Friday 15 May 2015

HEPI BESDAY SHARAFANA DARWISHA

Ramainya besday bulan 5 ni.. Besday anak buah saya jatuh pada 4 mei... Selamat hari lahir sayang.. semoga berjaya dunia dan akhirat. Saya buatkan Kek sponge dilapisi dengan blueberry filling dan di salut dengan  fresh cream, kek 9 inci berat lebih kurang 2 kg ++. Deco memang cacamerba, maklumla baru balik dari kampung memang kepenatan. Alhamdullilah menurut anak buah kek memang habis di makan oleh rakan2 setadika, licin katanya. Emaknya pun turut tak dapat merasa.. takpe lain kali kita wat lagi yer.




Thursday 14 May 2015

JOM LAYAN PULUT MANGGA BERSANTAN

HARAP MAAF, SAYA AGAK SIBUK DAN TIDAK KESEMPATAN LAGI UNTUK MENYINGGAH KE BLOG RAKAN2. ISHH BANYAK SANGAT KE RAKANNYA... INSYALLAH ADA YANG NAK BERKAWAN DENGAN SAYA KANNNN?.. NANTI SAYA AKAN SINGGAH KE BLOG KAWAN2 YER. WEEKEND HARI TU SAYA ADA BELI MANGGA. MURAH BETUL 2 KILO RM10.00. TAK TAU LAH KENAPA MURAH SANGAT, MUNGKIN MUSIM MANGGA KOT. KEMAIN SERONOK SUAMI SAYA. KATANYA NAK BUAT PULUT MANGGA, LAMA BETUL TAK MAKAN. ALHAMDULLILAH REZEKI SUAMI SAYA BERKESEMPATAN SAYA MEMBUAT PULUT MANGGA UNTUKNYA. MENURUT SUAMI SAYA ORANG-ORANG BELAH UTARA MEMANG BIASA MAKAN PULUT BEGINI, SERIUS SAYA MEMANG TAK PENAH MAKAN SEHINGGALAH SAYA BERKAHWIN DENGAN SUAMI SAYA. KALAU IKUTKAN SUAMI SAYA KUAH SANTAN TU, MEREKA TAK MASAK CUMA GAULKAN DENGAN GARAM SAJA. TAPI SAYA MASAKKAN JUGA SIKIT SEBAB TAKUT ANAK2 SAKIT PERUT PULAK. LAGI PUN LEBIH TAHAN LAMA.



Bahan-bahan

500gram beras pulut
*510ml santan
*2 sudu teh garam
*1 sdb gula
2-3  helai daun pandan 
1 biji mangga masak (dihiris)

** nota : di campurkan sekali dan di gaul rata.
untuk kuah santan 
250ml santan (kira-kira 1 cawan)
1sdt garam
1sdb gula (kalau tak suka tak payah letak pun takpe, tapi saya letak bagi manis-manis buah gitu)
1-2 helai daun pandan

Cara-cara memasak pulut
1. rendam beras pulut semalaman dan kemudian kukus selama 25 minit. Jangan lupa letakkan daun pandan.

2. Setelah masak, keluarkan pulut dan masukkan pulut yang sudah masak ke dalam bekas dan campurkan santan bersama dengan gula dan garam. gaul hingga rata ke seluruh pulut dan kelihatan berkilat. jangan masukkan semua santan, masukkan sedikit demi sedikit. apabila telah rata ke seluruh pulut berhenti letakkan santan dan kukus semula sekejap sehingga pulut meresap santan dan berkilat.

3. Bila telah masak bolehlah dihidangkan bersama dengan mangga atau durian.

cara memasak kuah santan

Campurkan semua bahan kuah dan renehkan di atas dapur, jangan sehingga pecah minyak, setelah itu hidangkan pulut dan mangga dan di siram dengan kuah santan untuk juadah keluarga yer.



Wednesday 13 May 2015

SELAMAT HARI IBU



HARAP MASIH TIDAK TERLAMBAT LAGI UNTUK MENGUCAPKAN SELAMAT HARI IBU YANG JATUH PADA 10/5/2015 LALU UNTUK SEMUA IBU DI DUNIA INI. SEMOGA KITA DAPAT MENJADI IBU YANG TERBAIK UNTUK ANAK-ANAK KITA (PSST: WALAUPUN SEDIH DENGAN KEJADIAN BUANG BAYI BARU-BARU INI) SEBAGAI SEORANG IBU RASA SANGAT PELIK ADA IBU YANG TERGAMAK BERBUAT BEGITU KEPADA ANAK KITA SENDIRI. TIADA PERASAAN KE MEREKA?, TAK TERCUIT SIKIT KE HATI MELIHAT INSAN KECIL YANG COMEL ITU? MANUSIA SEKARANG SEMAKIN TIDAK BERPERI KEMANUSIAAN DAN HATI BATU. 

SEMOGA ALLAH MEMBERI PERLINDUNGAN KEPADA AHLI-AHLI SYURGA KECIL INI. DARI DIA KITA DATANG DAN KEPADA DIA KITA KEMBALI......  

SEBELUM TU JOM KITA LAYAN GAMBAR KEK HARI IBU. FRESH CREAM SPONGE KEK WITH BLUEBERRY FILLING. JOM LAYAN...

a side slice of cake
3 layer of cake..
side yang agak seksi....

SELAMAT HARI LAHIR MUHAMMAD ZUHAIR ZHARFAN

HARI INI BIRTHDAY ANAK SULUNG SAYA YANG KE 12. SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEH, BERIMAN, BERTAKWA DAN BERILMU. SEMOGA MENJADI PEMIMPIN YG BAIK KEPADA ADIK-ADIK. DAN SENTIASA INGAT ALLAH DAN JANGAN LUPA SOLAT YER SAYANG.

KATANYA NAK KEK CAMGINI.. INSYALLAH NANTI UMI USAHAKAN YER...