KACHINGG $$$$

Tuesday, 17 March 2015

PAK CHOY MASAK LEMAK KUNING

Hari-hari balik dari kerja memang bertungkus lumus pulak di dapur memasak untuk makan malam anak-anak. Berkecapi memasak sebab anak-anak saya kalau kalau saya sampai rumah memang sibuk tanya uminya masak apa hari ini. Lagi-lagi anak saya yang no. 3, memang bila sampai rumah aje pada pukul 7.30 petang memang terjah meja makan dulu. Bila dah hari-hari masak ni kekadang jadi buntu pula memikirkan apa yang perlu di masak. Di dalam peti ais ada sawi pak choy, fish ball dan ikan sedikit. Anak-anak saya pulak dah pandai komplen, tak mo dah asik makan sayur goreng atau pun sup sayur lagi, nak masak kari ikan macam malas plak. Adehhhh.. pening memikirkan apa yang perlu di masak. Akhirnya dapat idea masak lemak putih, entah macam mana masa tengah masak tertukar lak plan jadi masak lemak kuning pulak. Jadilah ... sedap jugak, pastu goreng aje ikan dan buat sambal telur pecah, emmm cukuplah untuk hari ini. Simple-simple aje, asalkan perut kenyang.
 SAWI PAK CHOI 
Bahan-bahannya:
2 ikat sayur bak choy
1 paket fish ball/fish cake
1 cawan pati santan + 1 cawan air
Garam/gula secukup rasa
2 sudu besar minyak
1 sdb serbuk kunyit


Bahan-bahan untuk ditumis:
1 biji bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang serai diketuk

Cara-cara menyediakan:
1. Panaskan minyak. Tumis bawang besar, bawang putih, halia, dan serai sehingga kekuningan. Kemudian masukkan serbuk kunyit kemudian kacau sebentar.
2.. Masukkan santan dan kacau lagi.
4. Masukkan fishball bersama garam secukup rasa. Kacau semua bahan.
5. Akhir sekali masukkan sayur pak choy dan terus kacau kuah supaya tidak pecah minyak. Bila sayur pak choy telah layu, bolehlah ditutup api.

Masak lemak kunig pak choy

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI