KACHINGG $$$$

Friday, 6 March 2015

TAMAN RIMBA KAMPUNG KEMENSAH

Best sangat-sangat... sesekali bawa anak-anak piknik tepi sungai sambil mandi manda... Destinasi kami tak jauh mana pun. Masih lagi dalam Kuala Lumpur. Nak pegi jauh2 rasa cam malas aje. Letih driving nanti. So kami pun singgah ke air terjun Kg Kemensah. Dekat sahaja, cuma belakang zoo negara. Bolehlah kita melepaskan lelah setelah penat bekerja, selain damai memandang tumbuhan hijau dan mendengar deruman air terjun sambil mendengar anak2 menjerit keriangan. Alhamdullilah masih lagi bernafas dan berkesempatan merasa semua itu. Terima kasih Allah.

ni lah Muhammad Irfan Farihin Harun
Sebenarnya ini juga sebagai token untuk hero saya sorang ni. Muhammad Irfan Farihin Harun yang minggu lepas agak buat perangai sebab takmo pegi sekolah. Habis saya berjanji bulan dan bintang dan akhirnya dia minta kalau dia pegi sekolah cuti nanti umi bawa abang pegi mandi-mandi.. Ok lah anak.. jangan risau umi akan bawa janji nak pegi sekolah yer sayang. Kesahhhhnya, saya baru aje tukar sekolah anak2 saya. Itu yang Muhd Irfan agak berperangai sedikit. Yelah, sekolah baru, kawan baru dan cikgu baru. Nama pun baru darjah satu... Itu yang saya malas nak pergi jauh, Nanti hari Isnin penat, mesti ada yang buat perangai takmo pergi sekolah pulak. Hadoiiiii susah camtu..

 
   

 
 






 




1 happy family, cuma ayahnya takda, malas nak berbasah-basahan katanya..
 Air terjunnya, oklah.. sesuai untuk budak-budak mandi manda, tak delah dalam sangat, tapi kalau nak lebih menarik, silalah mendaki ke atas yer, tapi jangan risau kereta boleh melalui jalan tersebut tapi sempittttt.. tempat saya mandi ni di bahagian bawah sahaja, ada rumah pelantar untuk anak berehat dengan caj sebanyak rm15, tapi kalau nak yang ala-ala chalet tak mahal sangat pun hanya rm30 sahaja. Di sini ada macam2 spot untuk berkelah yg di bina oleh penduduk kampung yer, lain spot lain harganya. ok sampai di sini sahaja. Our next stop pulak ke Air Terjun Sg Pisang... Dekat saja pun.. Dekat area Gombak sahaja...











HOMEMADE CHICKEN CHOP

Seriously, puas hati buat sendiri, boleh buat banyak dan puas anak-anak makan. Resepi mudah saja, saya ambil resepi dari sini. Cuma saya tambahkan sedikit sosej, sayuran hijau dengan mayonis serta kentang goreng. Anak yang sulung komennya... ''Emmm sedap la umi, kalah dengan yang beli kat kedai''... hamboiii kemain jet hang nooo.... kembang habis umi dia ni hah... tapi ada sambungannya lagi lak si juri mastecep ni... ''tapi kalau umi tambah sikit hotdog kat abang bagi 2 biji lagi bertambah sedap, pastu tambah sikit kuah cam banjir tu lagi bes umi''. Podacit.... yang ada pun entah boleh habis ke tidak tu.... nak kuah lebih nak oiii... tu kat dapor ada lagi seperiuk kecil... ambil le semua... hahhaaha............... Jom skodeng resepi, saya copy aje dari blog kak aida yer. Selamat mencuba yer.

HOMEMADE CHICKEN CHOP
sumber resepi dari kak aida 




Chicken chop

Bahan2

3 ketul daging ayam boneless(sedap bahagian pehanye)
tepung jagung
serbuk roti
2biji telur (dikocak)

Cara2

1. basuh ayam dan letak sedikit garam dan lada hitam
2. panaskan api dalam kuali
3. golek2kkan ayam atas tepung jagung dan kmdn golekkan atas telur lak
4. slps golekkan atas telur golekkan pula atas serbuk roti
goreng dgn api yg sederhana...kalu bole tutupkn kuali agar daging ayam yg bhgn dlmnye masak
5. setelah ayam masak toskn dan lapkan dgn kitchen tissue agar dpt menyerap minyak(kena jaga       kesihatan)

Sos Blackpepper Chicken chop

Bahan2

2 cawan air
1 sudu butter
2 sudu tepung gandum (saya gantikan dengan tepung jagung)
1/2 ulas bawang besar (dipotong dadu)
1 1/2 sudu sos cili/tomato
1 sudu kicap
1 sudu sos tiram (saya xletak sbb xde stok, ** saya pn tak letak)
3 1/2 sos black pepper (saya guna 1 sdb black paper hancur, sos nyer takde)
1 kiub pati ayam/lembu (jgn letak semua yer takut masin nnti)
3 biji cendawan butang (potong nipis)

Cara2

1. gaulkan air dgn tepung gandum sehingga skata
2. dlm periuk masukkan butter dan tumiskan bawang hingga layu
3. kmdn masukkan air beserta tepung td ke dalamnye
4. masukkan sos cili/tomato,kicap,tiram dan juga sos black pepper
5. masukkan juga kiub pati ayam/lembu dan cendawan butang..(saya tambahkan dgn sdkt perisa pasti sedap..hiii)
5. kacau sehingga mendidih dan hingga ia mnjadi pekat..
6. boleh diangkat dan disira atas chicken chop yg tlh siap digoreng..

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI