KACHINGG $$$$

Wednesday, 3 June 2015

COKLAT BROWNIES (resepi dari kursus latihan 1 Malaysia)

Tajuk post kali ni tak tahan.. bkn apa pun takat coklat bronis aje, cuma tajuk aje gimik yer, teringin sangat nak makan brownies kedut tu, tapi tak kesempatan nak buat lagi. Tapi wiken haritu, adik saya nak datang rumah bersama rakan-rakannya, kesempatan itu saya buatkan bronis coklat sebagai desert disamping hidangan nasi tomato untuk di jamu tengahari itu. Lama saya tak godek-godek resepi semasa saya pergi kursus 1 Malaysia di Kolej Komuniti Selayang haritu. Mudah aje, main godek2 pastu bakar. Itu yang rajin sangat nak buat.... bagi praktikkan kembali skill2 yang lama dah tersimpan ni. Ikutkan malas saya nak taip. Saya letakkan snap shot camera aje. tapi macam tak clear pulak. Takpe saya taipkan semula untuk rakan-rakan yer.

abis terbelah dua.. minta tolong anak bujang kuarkan dari oven,
even dah pakai mitten panas katanya..
dia terus tercampak loyang atas meja... adehhh.. 


Bahan-bahan
250grm majerin
1 1/2 cwn gula kastor
2 cwn tepung gandum
2tsp baking powder double action (yg biasa pun ok)
4 bj telur
1 tsp esen vanila
370gm coklat masakan (saya guna coklat berylls)

cara-cara
1. Cairkan coklat secara double boiler
2. masukkan majerin dan kacau hingga majerin cair.
3. masukkan gula dan kacau hingga gula larut
4. Masukkan telur dan seterusnya masukkan tepung
5. Sedia untuk di bakar. Suhu 180 darjah celcius selama 30-40 minit. Guna loyang12x12 (tpi saya guna loyang 10 x 10 aje tu, x de loyang besar sgt) .

nota : kita boleh variasikan brownies kita seperti yang tercatat dalam nota di bawah


22 comments :

  1. Salam kenal Mayang,
    Terima kasih follow akak..
    Done follow mayang balik :)

    Ooohh senang rupanya nak buat brownies ni ye..
    Nanti kalau buat boleh rujuk blog mayang :)

    ReplyDelete
  2. sampai sekarang .. x jadi2 buat brownies kedut.. x tahulah apa silapnya hii.

    ReplyDelete
  3. Wah bestnya...nti nk cuba yea

    ReplyDelete
  4. kedut tak kedut, kalau nama brownies...memang menjilat jari buat saya yang tahu membeli saja..hii

    ReplyDelete
  5. ade bahan2 kat umah boleh la buat kan mayang... huhuu...nnt nak buat gak bronis ni..amik resepi kt sini ye mayang...

    ReplyDelete
  6. sedap tu.... nnti boleh try juga.. mintak izin copy resipi yer... :)

    ReplyDelete
  7. Nti kita nk bt jugalh...mcm enk bgt ni..

    ReplyDelete
  8. Knor dh dtg siang tadi.....tk msuk ke komennya..
    Komen lgilh...
    Kita suka kedut2 ni nyummm..taruk kekcng lgi sdppp

    ReplyDelete
    Replies
    1. masuk kak nor.. lambat publish hahahah

      Delete
  9. coklat mmg sentiasa buat saya terliur ...

    ReplyDelete
  10. alahai tak pe la terbelah dua tp rasanya tetap umphh kan

    mcm best j kak blajar kt kk selayang.
    ada had umur ke kak ?

    ReplyDelete
  11. balas kunjungan sini :)... ada resepi brownies kedut di blog saya.. tipsnya kalau nak kedut pakai coklat van houtten atau apa sahaja pure cocoa dalam 2 sudu besar, dan coklat kena masuk last sekali...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq eny for the tip. Actually dah berpuluh Kali intai resipi eny...tp x buat2 lgk. Hi..hi...hi

      Delete
  12. wuuuu....Kite pun minat bab nak buat kuih kuih kek bagai...Tapi takde bakat kot...Hahahhaa

    ReplyDelete
  13. Akk pun baru dapat resepi brownies ni. Nak try jugak la nanti. Cam senang je

    ReplyDelete
  14. Wow! Blh Cuba ni. Tq sudi kongsi resipi

    Salam perkenalan...

    ReplyDelete
  15. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, resepi dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI