KACHINGG $$$$

Wednesday, 25 March 2015

MOIST WALNUT CARROT CAKE

Adehh.. tak tau lah kenapa tekak ni teringin sangat nak makan kek kerot, sampai terasa-rasa di anak tekak ni.. tak boleh jadi ni, kena gak turun dapor ngodek-ngodek apa yang ada, kalau tak kempunan lak nanti.... Kebetulan pulak adik beradik nak datang umah nak celebret besday anak saya Muhammad Irfan. Hehehe celebret le sangat, besday pun dah lama lepas, 4/3/2015 aritu. Try resepi dari kak Zu Semanis gula ni. Adehhh memang sedap dan moist sangat.
MOIST WALNUT CARROT CAKE
(toppingkan dengan hawaiian
coconut ni mmg sedap sgt,
kena dgn cream cheese toping ni)
BAHAN BAHAN

4 biji telur besar ~ kkzu guna 5 biji telur gred B (saya pun guna 5 bj gred B)
1 1/2 cawan gula castor
2 cawan tepung gandum ~ ayak
1 sudu kecil soda bikabonate ~ ayak
1 1/2 sudu kecil baking powder ~ ayak
1 cawan minyak jagung
2 1/2 cawan carrot parut ( 340 gm ) ~ perah layang air nye
1 cawan walnut ~ kkzu letak 100 gm ~ potong kecil kecil ~ kkzu tak panggang
secubit garam

* bahan bahan lain seperti serbuk kayu manis dan esen vanilla kkzu tak letak walaupun ade pada resepi asalnye (saya pun tak letak yer, sebb tak suka rasa berempah-rempah)
.
* Perah layang makne nye perah sedikit aje air nye .Kekadang terdapat lobak merah yang terlalu banyak kandungan air nye.Tak semue lobak merah berair. Tujuan nye supaya kek tak menjadi bantat dek kandunag air yang berlebihan.
DAH DI POTONG


CARA CARA

Putar gula dan telur hingga kembang dan gebu
Masukkan minyak jagung
Masukkan tepung bercampur baking powder dan soda bikabonate
Masukkan walnut
Akhir sekali masukkan secubit garam dan lobak merah ~ kaup balik sahaja
Masukkan adunan ke dalam loyang 9 inci yang telah di gris kan dan bakar kek selama 1 jam @ lebih ~ bergantung pada kepanasan oven masing2 ye.

TOPPING CHEESE
260 gm creamcheese
130 gm butter anchor ~ salted
130 gm gula icing ~ ayak

Putar ketiga tiga bahan ini sebati aje ~ jangan sampai kembang ,,nanti cheese melembik

sekejap aje... tinggal ni aje...

13 comments :

  1. emmmm nampak sgt sedap tu....godek2 dapur klu pakar masak kjap jer siap...

    ReplyDelete
  2. sedapnye nampak tu Mayang.. teringin plak nak Nurul nak try... tak tau jadi ke tak la.. huhu.. ade masa nak amik resipi ni ea :))

    ReplyDelete
  3. wana pun suka dengan kek karot..fuh, terbayang cream cheesenya..nyum2..

    ReplyDelete
  4. Kek carrot ni salah satu feveret kakak Mayang
    Kakak suka ada rangup dia tu bila digigit sedapnyaaaa:)

    ReplyDelete
  5. Anak-anak suka kek, nanti minta uminya buatkan kek..:)

    ReplyDelete
  6. sedapnya carrot cake..
    boleh ke kukus? hihi..

    ReplyDelete
  7. yum sedapnya... dah lama x buat karot kek..

    ReplyDelete
  8. blh cuba ni . carrot lak mmg sentiasa ada stok ...

    ReplyDelete
  9. akak sedapnya..
    sy ni dh lama nk mbaking kek karot.. x tercapai. tunggu la bby dh besar blh makan bersama.hihi

    pppstt : alfatihah..

    ReplyDelete
  10. yana suka sgt kek carrot tp slalu bt versi cupcake jee..anak2 x layan sgt..padahal punye lah sedapp kek nii kan hihii

    ReplyDelete
  11. Menggoda betul tgk kek gebu cmtu.. Hehe

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI