KACHINGG $$$$

Friday, 6 March 2015

HOMEMADE CHICKEN CHOP

Seriously, puas hati buat sendiri, boleh buat banyak dan puas anak-anak makan. Resepi mudah saja, saya ambil resepi dari sini. Cuma saya tambahkan sedikit sosej, sayuran hijau dengan mayonis serta kentang goreng. Anak yang sulung komennya... ''Emmm sedap la umi, kalah dengan yang beli kat kedai''... hamboiii kemain jet hang nooo.... kembang habis umi dia ni hah... tapi ada sambungannya lagi lak si juri mastecep ni... ''tapi kalau umi tambah sikit hotdog kat abang bagi 2 biji lagi bertambah sedap, pastu tambah sikit kuah cam banjir tu lagi bes umi''. Podacit.... yang ada pun entah boleh habis ke tidak tu.... nak kuah lebih nak oiii... tu kat dapor ada lagi seperiuk kecil... ambil le semua... hahhaaha............... Jom skodeng resepi, saya copy aje dari blog kak aida yer. Selamat mencuba yer.

HOMEMADE CHICKEN CHOP
sumber resepi dari kak aida 




Chicken chop

Bahan2

3 ketul daging ayam boneless(sedap bahagian pehanye)
tepung jagung
serbuk roti
2biji telur (dikocak)

Cara2

1. basuh ayam dan letak sedikit garam dan lada hitam
2. panaskan api dalam kuali
3. golek2kkan ayam atas tepung jagung dan kmdn golekkan atas telur lak
4. slps golekkan atas telur golekkan pula atas serbuk roti
goreng dgn api yg sederhana...kalu bole tutupkn kuali agar daging ayam yg bhgn dlmnye masak
5. setelah ayam masak toskn dan lapkan dgn kitchen tissue agar dpt menyerap minyak(kena jaga       kesihatan)

Sos Blackpepper Chicken chop

Bahan2

2 cawan air
1 sudu butter
2 sudu tepung gandum (saya gantikan dengan tepung jagung)
1/2 ulas bawang besar (dipotong dadu)
1 1/2 sudu sos cili/tomato
1 sudu kicap
1 sudu sos tiram (saya xletak sbb xde stok, ** saya pn tak letak)
3 1/2 sos black pepper (saya guna 1 sdb black paper hancur, sos nyer takde)
1 kiub pati ayam/lembu (jgn letak semua yer takut masin nnti)
3 biji cendawan butang (potong nipis)

Cara2

1. gaulkan air dgn tepung gandum sehingga skata
2. dlm periuk masukkan butter dan tumiskan bawang hingga layu
3. kmdn masukkan air beserta tepung td ke dalamnye
4. masukkan sos cili/tomato,kicap,tiram dan juga sos black pepper
5. masukkan juga kiub pati ayam/lembu dan cendawan butang..(saya tambahkan dgn sdkt perisa pasti sedap..hiii)
5. kacau sehingga mendidih dan hingga ia mnjadi pekat..
6. boleh diangkat dan disira atas chicken chop yg tlh siap digoreng..

10 comments :

  1. nak buat sos dia tu yang tak pandai sangat kak..selalunya beli yang frozen tu je..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu le.. sekarang dah boleh buat sos sendiri.. sukanya...

      Delete
  2. wow teringin nak buat juga ni...
    jemu dah mkn nasi...tq resepinya ye mayang

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye kak.. kekadang bosan gak makan nasi..

      Delete
  3. wow, nampak sedap tu..nak juga try buat 1 hari nanti..ntah terbuat ntah tidak kalau ada penyakit M ..huhu

    ReplyDelete
  4. best . jimat duit dah beli kedai

    ReplyDelete
  5. Mana tak sedap...tgk kat pinggan tu kalah yg jual kat kedai...

    ReplyDelete
  6. alahai dapnya.
    lama dh x buat sjak ada anak ni.makan nasi j manjang.sbb bf hihi
    x mkan nasi cnau laparnya

    ReplyDelete
  7. Sedapnya!!!! dah pindah umah sendiri nnt sy boleh start hobi sy balik. Masak! hahaah kalah bini saya!

    ReplyDelete
  8. Nurul pun suka makan western.. lamb chop! nanti bole buat sos lada hitam sendiri tu.. timekas resipi :))

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI