KACHINGG $$$$

Friday, 2 January 2015

KEK PISANG BERSANTAN

Tak abis lagi cerita buah pisang ni lagi.. Hahahaha... nasib badan le yer.. ada lagi baki buah pisang ni selepas saya tamak perisi biji-bijinyer saya frozenkan dalam frezeer. Kekonon nak masak macam-macam le sangat... apam le bagai tapi hapa pun tarak.. last2 nak perabiskan pisang ni saya wat kek lagi... hehhheeh tak abis2 kek lagi kan.... peduli apa saya.. yang penting abis.. selesai sedekah kat jiran tetangga..... Resepi saya amik kat blog kak zalina disini yer..

Yang saya buat ni adunan untuk 3 loyang yer. Itu yang saya pilih resepi ni.. biar settle semua pisang tu...  Kalau kawan-kawan nak buat .. bahagi 2 atau 3 yer dari resepi ni..
gedebob...

Bahan-bahan
*500 gm Pisang yang dilenyek
*1 cawan Santan (boleh di gantikan dengan susu full krim atau susu cair)
750 gm Tepung gandum
3 sdt Bikabonat
3 sdt Baking Powder
2 cwn Minyak masak
6 bijiTelur gred A / 7 biji telur gred B
600 grm Gula pasir
1sdt Perasa Pisang 
badam dan coklat cip untuk taburan atas kek 

nota : bahan bertanda * dicampur bersama


Cara-caranya

Mula2 pukul telur dan gula guna mixer hingga gebu. Sambil tu ayakkan tepung bersama-sama bikabonat dan baking powder 

Apabila telur dan gula dah gebu masukkan pisang yang telah di gaul bersama santan tadi, putar sehingga sebati kemudian masukkan tepung yang telah di ayak tadi. putar sehingga sebati. 

Akhir sekali masukkan minyak masak dan putar sekali lagi. Jangan lupa letakkan esen pisang juga yer.

Lenserkan loyang dengan margerin kemudian bahagikan adunan sama rata setiap loyang...bakar dalam oven pada suhu 150 darjah celcius selama 35 minit. ni suhu oven saya.. ikut kebiasaan suhu oven masing-masing yer.




13 comments :

  1. tingginya kejadian kek pisang..fuh..puas makan ni..hehe..bagus la tu..sedekah amalan mulia.. :)

    ReplyDelete
  2. hujan begini nampak kek ... mmg best dpt mkn dgn teh halia ...

    ReplyDelete
  3. wow besau nya kek..
    puas mkn ni

    ReplyDelete
  4. wah...ni buat minum petang, mau malam tak makan dah....gebu betul...

    ReplyDelete
  5. sdap gak kek pisang.. hurm... rajin nye membaking.. pas ni plan nak baking ape lak mayang?jgn lupe update...

    ReplyDelete
  6. Kek pisang siap letak badam lagi mestilah sedap.
    Kakak makan yg plain pun dah suka Mayang..

    ReplyDelete
  7. Kek pisang memg mabeles...terasa2 kesedapan kek pisang kt tekak

    ReplyDelete
  8. first itme ni dengar kek pisang bersantan

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI