KACHINGG $$$$

Wednesday, 3 December 2014

MEE GORENG KACANG TUMBUK





Bahan-bahan
3 ulas bawang putih ** di tumbuk
4 biji bawang kecil ** di tumbuk
5-6 sudu besar cili kisar
sedikit udang
sedikit sotong
sedikit isi ayam
sedikit sayur sawi
secekak tauge
secekak daun kucai
1/2 cawan kacang tanah tumbuk
1/2 cawan kicap manis
2 sudu kecil cuka / air asam jawa pun boleh juga
bawang goreng dan daun sup untuk taburan
1 paket mee kuning/ kue tiau.

bahan perasa
Sedikit ajinomoto
sedikit gula
sedikit garam

*** saya guna kicap manis, memang tak letak gula dan garam tapi cuma letak ajinomoto sedikit sahaja untuk naikkan rasanya.

cara-caranya

Tumis masukkan bawang putih dan bawang kecil sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar, masak cili sehingga naik minyak. Masukkan udang, sotong dan isi ayam dan biarkan masak seketika. Masukkan kicap dan cuka, biar masak sekejap dan kelihatan likat, jgn lupa juga masukkan bahan perasa.

Setelah itu masukkan mee atau kue tiau. Biar masak sekejap dan akhir sekali baru masukkan sawi,  tauge, daun kucai dan  kacang tumbuk (lagi banyak masuk lagi sedap dan lemak) kemudian seratakan sehingga keseluruhan mee atau kue tiau dan sehingga sayur kucai dan tauge masak.

boleh di hidangkan dengan hiasan dan taburan bawang goreng, daun sup dan cili merah potong.

*** nota : kalau guna kue tiau lebih sedap dan lemak.

BERKHATAN



SALAM.. BANYAK PROGRAM MUSIM CUTI NI. ADA YANG SIBUK DENGAN KENDURI KAHWIN, ADA YANG SIBUK BERCUTI-CUTI DAN TIDAK LUPA YANG AKAN BERSUNAT SEMPENA CUTI SEKOLAH. HUJUNG MINGGU NI SAYA AKAN BALIK KAMPUNG DI KEDAH UNTUK SUNAT 3 ORANG ANAK BUJANG SAYA. SEMOGA SEMUA BERJALAN LANCAR. TAPI SEBAGAI IBU MEMANG KEBIMBANGAN ITU TETAP ADA.







MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI