KACHINGG $$$$

Tuesday, 18 November 2014

REPUI EPAL (APPLE CRUMBLE)

Epal hijau banyak dalam peti ais. Abahnya (somi saya) beli untuk ubat kencing manis katanya. Jangan ingat suami saya ni ada kencing manis.. dia sangat suka makan jus-jus fresh gini untuk mencegah penyakit-penyakit. Jangan kata jus epal hijau, jus peria katak pun abahnya makan, saya ni tumpang sekaki le. time dia buat uminya yang menegok kemain, suruh buat kemain malas. Paling tak suka basuh part juice extractor tu. kekadang tercucuk tangan. nyampah tau. Jadi, tugas tu bior le abahnya yang penyabar lagi rajin membuatnya. Beli buah epal hijau aritu kemain banyak macam nak makan sapoloh taun, dari ke busuk dan lembik, biar lah isterinya buat epal crumble, boleh gak anak-anak makan di petang hari. hahahahah....... senang aje wat ni.. main campak-campak aje. Lagipun eskrim vanila ada banyak lebih beli ritu, bolehlah digandingkan dengan apple crumble ni... sedap tau.... jom tengok resepi nyer...


bahan-bahan filling

6 biji epal hijau di kupas kulit dan di potong kiub
1/2 cawan gula perang
1 sdb serbuk kayu manis

cara-caranya 

masukkan semua bahan di atas dan di gaul rata

bahan-bahan repui / crumble 
 3/4 cwn tepung gandum
3/4 cawan oat (saya guna badam keping sahaja)
1/2 cawan gula
1/2 cawan butter
secubit garam

cara membuatnya

masukkan semua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.

cara susunan
Masukkan inti epal tadi dalam loyang dan tutup dengan repui yang kita buat tadi dan bakar pada suhu 170'c selama 30 minit - 1 jam menggunakan api atas dan bawah...
Setelah siap boleh lah di hidangkan dengan aiskrim di atas apple crumble.


7 comments :

  1. 1st time nih dgr repui epal...boleh cuba buat ni...

    ReplyDelete
  2. salam kenal...

    wah macam senang je nak buatnye ye...nampak sedap pulak tu

    ReplyDelete
  3. Nasib isteri pandai dan kreatif, kalau tak busuk je lah apel tu

    ReplyDelete
  4. Mesti sedap ni. Nak cuba juga nanti ikut resepi ni..

    ReplyDelete
  5. Sedapnya. Simple jer resipi. Blh try ni ☺

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum wrt wbt,

    Pertama sekali, ingin kami memohon maaf kerana meninggalkan komen ini di blog anda dan tindakan ini boleh disalah anggap seolah-olah seperti spam dan kurang professional. Tujuan komen ini adalah untuk menyebarkan berita baik tentang pelancaran laman web Letsmasak.com.

    Letsmasak.com merupakan sebuah laman web resipi yang mempunyai pelbagai fungsi media sosial yang menarik. Melalui Letsmasak.com , komuniti pengguna dapat memanfaatkannya sebagai sebuah platform untuk berkongsi resipi, ilmu dan tip-tip masakan agar dapat dimanfaatkan oleh semua. Dengan design yang kemas, mesra pengguna, serta komuniti yang interaktif dan proaktif, Letsmasak.com sudah pastinya sangat selesa digunakan oleh para pengguna sebagai personal-recipes-composer. Dengan rendah hati kami ingin menjemput anda untuk bersama menyertai komuniti kami dalam menyumbangkan ilmu melalui platform Letsmasak.com.

    Untuk mendaftar, anda boleh berbuat sedimikian melalui url tersebut:
    http://letsmasak.com/register

    Oleh kerana masih tidak ramai yang tahu tentang kewujudan Letsmasak.com ini, maka kami ingin memohon jasa baik anda sekiranya sudi untuk menulis entry review tentang Letsmasak.com di blog ini. Kami amatlah menghargainya.

    Kami memohon maaf sekali lagi atas tindakan ini. Kami amat berharap agar komuniti Letsmasak.com akan berkembang justeru dapat dimanfaatkan oleh semua.


    Ikhlas daripada,
    Letsmasak.com

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI