KACHINGG $$$$

Monday, 24 November 2014

ROLLED OATMEAL WITH BANANA (MAKANAN BAYI)

MUHAMMAD AMIRUL AIMAN



Baby saya yang comel ni kena sembelit. Kesian pula tengok dia, so saya preparekan makanan ni bagi memudahkan proses membuangnya. Banyak khasiat oat ni sebenarnya. Oat adalah makanan yang ideal untuk semua peringkat umur. Mudah diterima sebagai makanan pepejal permulaan untuk bayi dan juga orang tua.

Oat mengandungi Serat yang merangsangkan pengeluaran air liur, yang memudahkan anda mengunyah dan menelan. Apabila berada dalam perut, ia membantu mencairkan kandungannya, menjadikannya lebih mudah untuk dihadam.

Serat dalam usus kecil membantu memperlahankan kadar penghadaman nutrien dalam makanan. Ini memastikan semua nutrien dalam makanan digunakan oleh badan.
OAT + BANANA +BUTTER SEBELUM DI KISAR

Makanan bayi berasaskan oat

1 cawan rolled oat (apa jenis oat pun ok juga)
2 biji pisang emas
2 sudu besar butter
1 cwn air (untuk rebus oat)
SELEPAS DI KISAR.
cara-caranya

masakkan oat sehingga kembang, masukkan pisang emas yg telah dipotong dan juga butter. tunggu mendidih, dan siap untuk di makan. Bagi bagi yang berumur 6-8 bulan oat perlu di kisar terlebih dahulu.

Sunday, 23 November 2014

MAI ORDER-ORDER

Menyiapkan pelbagai tempahan beberapa minggu lepas. Tak banyak tapi sangat alhamdulillah... Sesapa berminat boleh hubungi saya yer 0162700481. Fondant kek kawin menunggu turn pula lepas ni, doakan saya berjaya membuatnya yer kawan-kawan

 Kek : Coklat Moist
Coat : Coklat Ganache
Cover : Fondant


Kek : Strawberi Baked Cheese kek
Coat : Fresh Cream

Kek : Cokla moist wt ganache 

Chicken Pizza

Vanilla kek keju leleh

Tuesday, 18 November 2014

REPUI EPAL (APPLE CRUMBLE)

Epal hijau banyak dalam peti ais. Abahnya (somi saya) beli untuk ubat kencing manis katanya. Jangan ingat suami saya ni ada kencing manis.. dia sangat suka makan jus-jus fresh gini untuk mencegah penyakit-penyakit. Jangan kata jus epal hijau, jus peria katak pun abahnya makan, saya ni tumpang sekaki le. time dia buat uminya yang menegok kemain, suruh buat kemain malas. Paling tak suka basuh part juice extractor tu. kekadang tercucuk tangan. nyampah tau. Jadi, tugas tu bior le abahnya yang penyabar lagi rajin membuatnya. Beli buah epal hijau aritu kemain banyak macam nak makan sapoloh taun, dari ke busuk dan lembik, biar lah isterinya buat epal crumble, boleh gak anak-anak makan di petang hari. hahahahah....... senang aje wat ni.. main campak-campak aje. Lagipun eskrim vanila ada banyak lebih beli ritu, bolehlah digandingkan dengan apple crumble ni... sedap tau.... jom tengok resepi nyer...


bahan-bahan filling

6 biji epal hijau di kupas kulit dan di potong kiub
1/2 cawan gula perang
1 sdb serbuk kayu manis

cara-caranya 

masukkan semua bahan di atas dan di gaul rata

bahan-bahan repui / crumble 
 3/4 cwn tepung gandum
3/4 cawan oat (saya guna badam keping sahaja)
1/2 cawan gula
1/2 cawan butter
secubit garam

cara membuatnya

masukkan semua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.

cara susunan
Masukkan inti epal tadi dalam loyang dan tutup dengan repui yang kita buat tadi dan bakar pada suhu 170'c selama 30 minit - 1 jam menggunakan api atas dan bawah...
Setelah siap boleh lah di hidangkan dengan aiskrim di atas apple crumble.


HOMEMADE CAFE LATTE....

Perut dah kenyang... hati banyak senang... rasa nak happy saje. OOO it's time for coffee. Baru mencuba coffe latte dari nescafe ni.. memang sedap, lagi-lagi di tambah dengan whipping cream dan salted caramel macam dalam gambar paket tu...... ooooo heaven.. sekali makan pulak dengan homemade apple crumble dengan aiskrim... mak aihhh memang macam di ulit mimpi... poyo aje ayat tu.. almaklumlah lama dah tak menjengah blog ni... mesti kengkawan pelik.. datang syehhhh dia kemain banyak update blog... kalau syehhh tak mari .... jangan harap lah nak update blog ni ... kekadang berhari, kekadang berbulan dan ada juga yang makan tahun.... hehehehe harap maklum yer kengkawan... kita berblog taim ofis our... so taim lunch le baru nak update segala bagai... Jom skodeng resepi main-main saya ni... tak tau le sampai ke tahap kopi bin atau starbak.... tapi kalau kat tekak saya memang sedap ooooo.....
NESCAFE LATTE YANG SAYA GUNAKAN



bahan-bahan
1 paket caffe latte nescafe
1/2 cawan whipping cream (di pukul gebu, tak pakai semua pun sekadar topping di atas caffe latte)
sedikit karamel.. (resepi sila rujuk sini, ini pun lebihan buat aritu.. sedap oo makan jimat2 ni)

cara buatnya
bancuh caffe latte dengan air panas, topingkan dengan whipping cream yang telah dipukul dan di drizzle dengan salted karamel..... mudah kan tapi kalau nak lebih sedap lagi sila beli di stabak atau kopi bin yer.....

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI