Thursday 6 February 2014

RESEPI KEK COKLAT MOIST

Tempahan dari kawan rapat untuk besday anaknya Lutfil, biasalah anak-anak memang suka makan coklat, so kali ni saya buat coklat moist untuk Lutfill.. Kali ni saya kepilkan resepi yang selalu saya guna.

Bahan-bahan



bahan A
1 1/4 Minyak Masak
1 tin susu cair
6 sudu besar susu pekat
1 1/4 gula castor
1 sdt coffee emulco
2 sdt chocolate emulco (saya selalu letak lebih sikit)
secubit garam

bahan B
200grm tepung gandum
50grm serbuk koko
1sdt soda bikabornat
1sdt baking powder
sedikit esen vanilla

bahan C
3 biji telur saiz B

Cara-caranya

Bahan A di masak sehingga gula larut, tak perlu tunggu sehingga mendidih. kemudian sejukkan betul- betul. Ketepikan

Bahan B di ayak kemudian ketepikan,

Pukul bahan C sehingga berbuih, tak perlu sehingga kembang.

Kemudian masukkan bahan B ke dalam Bahan A di selangselikan dengan bahan C, masukkan esen vanila dan kacau sehingga sebati.

Masak kek pada suhu 150' (ni bacaan oven saya) untuk 45-30 minit atau sehingga masak. Apabila masak bungkus kek dengan kertas baking sehingga sejuk (untuk menjadikan kek moist). Apabila dah sejuk bolehlah di hias.


8 comments:

  1. Kalau mcm ni brp harganya myg.

    ReplyDelete
  2. makin lama mkin hebat ni mayang !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak hebat mana pun.. ada lagi hebat.. ni cuma cuba-cubaan aje.. hahaha

      Delete
  3. clik2 nuffnag mayang kat sini yer

    ReplyDelete
  4. wah2... kek cekelat...
    nti kena bt jgk laa...

    ReplyDelete
  5. Saya suka Kek coklat tapi time buat mst Ada je yg terkurang ;)

    ReplyDelete