Monday 27 January 2014

FRUIT FLAN DAN VICTORIA SANDWICH CAKE

BUAT MEREKA YANG TIDAK SUKA DENGAN KEK2 BERKRIM BLEH LE CUBA MERASA KEK FRUIT FLAN DAN VICTORIA SANDWICH KEK NI MMG SEDAP..

fRUIT FLAN, DASAR KEK ADALAH KEK SPONGE KEK DAN DI LAYER DENGAN PUDING SERTA DI ATAS SEKALI ADALAH BUAH-BUAHAN DAN AGAR-AGAR YG MENYEGARKAN,

VICTORIA SANDWICH KEK PULA ADALAH KEK BUTTER YANG DI SANDWICHKAN DENGAN JEM PILIHAN SERTA MERINGUE BUTTER CREAM ATAU PILIHAN TOPPING YANG DI INGINKAN SAMA ADA BUTTERCREAM, CREAM CHEESE ATAU WIPPING CREAM..

RESEPI KEK BUTTER
4 BJ TELUR (ASINGKAN PUTIH DAN KUNING)
1 BUKU BUTTER
2 CAWAN TEPUNG*
1 SDT BAKING POWDER *
2 CAWAN GULA
SEDIKIT ESEN VANILLA
100ML SUSU CAIR/SEGAR

* DIAYAK BERSAMA
CARA

1. PUKUL PUTIH TELUR DENGAN 1/2 CAWAN GULA KASTOR SEHINGGA BERTANDUK DAN KETEPIKAN,

2. PUKUL BUTTER, DAN GULA HINGGA KEMBANG, MASUKKAN KUNING TELUR, PUKUL SEBATI MASUKKAN SEDIKIT-SEDIKIT TEPUNG DAN SUSU SECARA SELANG SELI, MASUKKAN ESEN VANILA APABILA DAH SEBATI KAUP BALIK ADUNAN TEPUNG BERSAMA-SAMA PUTIH TELUR YG TELAH DI PUKUL TADI. KEMUDIAN LENGSER 2 BIJI LOYANG DAN MASUKKAN ADUNAN KEK. BAKAR SEKITAR SUHU 160-170 KIRA 30 MINIT ATAU BERGANTUNG PADA OVEN MASING-MASING.

** SAYA GUNA SEPARUH AJE ADUNAN.. SBB NI PUN DAH KIRA BYK DAN LEH DAPAT 2 KEK DENGAN LOYANG 8'

MERINGUE BUTTERCREAM (GUNA RESEPI DR IZANI MASTERCHEF)
5BJ PUTIH TELUR
200GRM GULA KASTOR
227GRM BUTTER
SEDIKIT PARUTAN KULIT LEMON

HIASAN
JEM PILIHAN
SEDIKIT BUAHAN SEGAR (CTH STOBERI, ANGGUR, PEACH DLL)

CARA-CARA MEMBUAT BUTTERCREAM
DOUBLE BOIL PUTIH TELUR DAN GULA KASTOR, GUNA WISK DAN WISK SELALU SEHINGGA MENDAPAT KONDISI TELUR BILA CELUP JARI ADUNAN BERTALI DAN KENTAL. ALIHKAN KE MANGKUK MIXER DAN PUTAR SEHINGGA KENTAL DAN SOFT PEAK, KEMUDIAN MASUKKAN BUTTER SEDIKIT DEMI SEDIKIT DAN PUKUL HINGGA PUTIH DAN GEBU DAN AKHIR SEKALI MASUKKAN PARUTAN LEMON. SETELAH ITU BOLEH LE LETAKKAN ATAS KEK.


KEMUDIAN BOLEHLAH KITA LAPISKAN PADA BUTTER CAKE KITA, MERINGUE BUTTERCREAM TADI, SAPUKAN JEM PILIHAN, TOPPINGKAN DENGAN BUAH SELEPAS ITU TINDANKAN DENGAN KEK KE 2 TADI.. SAPUKAN BUTTERCREAM ATAS ADUNAN KEK DAN LEBIHAN BUAH BOLEH LAH DI HIAS DI ATAS KEK IKUT KREATIVITI MASING-MASING.

DULU-DULU MAK SAYA MEMANG SUKA BUAT KEK NI, TAPI TAKDE MERINGUE BUTTERCREAM BAGAI, CUMA TEPEKKAN JEM DAN TINDAN DENGAN KEK AJE.. TAPI MEMANG SEDAP KALAU MAKAN DENGAN AIR TEH ATAU KOPI .... SELAMAT MENCUBA. TAPI KALAU MALAS BOLEH AJE ODE DENGAN SAYA.... HAHAHAHA



8 comments:

  1. salam mayang..

    wah nampak berselera nak potong kek tu n mkn..

    ReplyDelete
    Replies
    1. KAK NOR KEK CAM GINI MMG FEVERET TAK OBERAKTING SANGAT KAN... NGAN KRIM BAGAI..

      Delete
  2. fruit flan tu nampak macam sedap..mesti tak muak makan..

    ReplyDelete
  3. tq share rezepi ni... tgk kalau rajin nak buat nnti !

    ReplyDelete
  4. Sedapnya..mcm mana nak letak marique dgn jelly tu agar x meleleh..nampak rapi sgt penyediaannya

    ReplyDelete
    Replies
    1. bkn meriggue tu noriati ... puding buih .. nanti saya sharekan resepinya...

      Delete