KACHINGG $$$$

Wednesday, 24 December 2014

ARJUNA BETA

Wahai anakku Muhammad
Allah melimpahkan berkat pada engkau,
Wahai anakku dari Ibu, Yang sedang menghadapi maut,
Engkau, diutus Allah kepada manusia dalam lingkungan Halal & Haram.
Engkau dibangkitkan Allah membantu tauhid dan iman agama nenek engkau Ibrahim. Allah melarang engkau tidak boleh mendekati berhala. Jangan bersama golongan itu.......

(Nukilan sajak Aminah binti Wahab, ibunda Rasullullah s.a.w sewaktu akan wafat meninggalkan nabi Muhammad yang berumur 6 thn dan sedang bermain-main di sampingnya....)

Ya Allah... Sedihnya....


ARJUNA BETA.....




Tuesday, 23 December 2014

RINDU... RINDU SERINDUNYA

Anak-anak teruna semua di pos ke kampung cuti sekolah ni. dan ada yang bersunat. Rindunya saya pada anak2 tak tau nak cakap. Tak de kawan nak ketawa, tak de kawan nak buat lawak, tak de kawan nak bergaduh, takde kawan nak menangis, tak de kawan nak mengadu, tak de kawan untuk berbincang dan memacam lagi le.. Rindu nak menjerit2 cam tarzan. hahahha itu tak tahan.... Ape pun umi rindu sangat. tak sabar nak balik kampung cuti krismas ni. Semoga allah permudahkan perjalanan pergi dan balik kami... doakan kami selamat yer kawan-kawan.

Doa Naik Kenderaan Dan Tip Perjalanan Jarak Jauh

Doa kepada Allah swt mohon keselamatan semasa memandu dalam perjalanan kita.... Memandu kenderaan untuk perjalanan jarak sama ada pulang ke kampung atau ada urusan lain yang jauh memerlukan persiapan dari segi fizikal dan mentaliti. Semua persiapan ini adalah bagi mengelakkan berlakunya perkara yang tidak diingini sepanjang perjalanan.


DOA NAIK KENDERAAN

اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، اللهُ أَكْبَرُ، (سُبْحَانَ الَّذِي سَخَّرَ لَنَا هَذَا وَمَا كُنَّا لَهُ مُقْرِنِيْنَ وَإِنَّا إِلَى رَبِّنَا لَمُنْقَلِبُوْنَ )


“ Allah Maha Besar 3x, Maha suci Tuhan Yang mengusahakan kami untuk mengendarai ini. Sedangsebelumnya kami tidak mampu. Dan sesungguhnya kami akan kembali kepada Tuhan .

Kalau rindu sangat saya suka tengok video ni.. Comel sangat....


Monday, 22 December 2014

KEK PISANG GEBU


Retetan dari cerita buah pisang semalam. sempat juga saya buat kek pisang ni.. sedap dan gebu, resepi saya amik dari blog jintan manis Memang gebu kek pisang ni..


selepas di bakar.. tak sabar nak potong dan makan
 2 cwn tepung gandum
1 s/k baking powder
1 s/k soda bikarbonat
1 cawan gula
3 biji pisang yang telak dilenyek
1/2 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen vanila
2 biji telur
gebukannn...
caranya

1. Ayak tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder, gliss acuan kek dan panaskan oven 150darjah.

2. Putarkan telur dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila dan pisang, putar lagi dan kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit, kalau tak berterabur tepung satu dapur nanti.

3.Akhir sekali baru masukkan minyak masak dan kacau sebati, selepas itu masukkan dalam acuan kek dan bakar pada suhu 150 darjah selama 40 minit atau satu jam atau ikut oven masing-masing yer, oven saya ni kalau bakar kek mmg suhu ni lah yang menjadi pilihan saya.

4. Apabila telah masak, keluarkan kek dari acuan dan sejukkan atas redai kek. saya memang suka makan kek ni masa suam-suam kuku.. sedap makan panas-panas. 




memang gebu sangat

Sunday, 21 December 2014

PISANG OH PISANG..

 Bekalan dari kampung, alhamdullilah.... Separuh dah saya berikan pada jiran... Ada lagi separuh.. Minggu ni menu bertemakan pisang ye kawan- kawan. Pisang ni sedap, manis berdecit tapi sayang banyak biji pula.. Pagi ni sarapan kek pisang, minum petang nanti kita buat cekodok pisang dinner pulak kita buat pisang goreng pulak... Nasib la.. Sesiapa yang tinggal belah2 sri gombak kalau rasa2 nak pisang khabaq mai na.. Boleh saya anta umah.

buat kek pisang

Friday, 19 December 2014

TASKA PERMATA PERPADUAN

"SETIAP ANAK PERMATA NEGARA" Moto taska perpaduan. Pada pendapat saya, usaha Datin Rosma Mansor dalam usaha menggerakkan program permata adalah satu tindakan yang sangat baik malah sangat membantu rakyat, terutama rakyat yang pendapatan rendah dan sederhana. Saya amat sokong program ini, malah anak saya sendiri telah terlibat dan sertai taska permata ni. Dah la murah tapi anak-anak di ajar banyak perkara dalam merangsang minda dan pemikiran mereka. Yurannya yg hanya berjumlah RM20, memang sangat membantu saya dari segi ekonomi. Anak-anak pun dijaga rapi sejak dari pukul 7.30 pagi sehingga pukul 5.00 petang, buat penngetahuan semua anak saya telah diajar toilet training dan bottle training semasa bersekolah di taska Permata. Setiap guru ada target setiap pelajar perlu bebas dari botol dan lampin pakai buang. Bangga saya dengan anak dara saya yang sorang tu. Dari segi akhlak dan ilmu pun banyak juga peningkatan. Disamping itu ibu bapa juga diminta melibatkan diri dalam program yang dianjurkan pihak taska. Setiap bulan ibu bapa perlu melengkapkan 4 jam dalam sebulan untuk melibatkan diri secara langsung dalam program taska.

Sangat murah dan jimat bukan kalau hantar ke Taska permata ni kan. Almaklum sajalah kos mengasuh anak di area Kuala Lumpur sahajalah sekitar RM300-RM400. Memang mahal dan cekik darah.

Tapi ada juga kekurangannya taska permata ni. Saya syorkan longgarkan sikit syarat kemasukkan tu, iaitu dari segi pendapatan (RM2,000 sahaja yg layak). sebab di kota yang penuh pancaroba ni gaji RM5,000.00 dah dikira miskin, dan satu lagi minta di perbanyakkan sekolah ni serta perluaskan sebab banyak orang yang tak tahu lagi tentang kewujudan taska permata ni. Jangan nak tumpu kat mereka yang luar bandar sahaja, yang kat dalam bandar ni sebenarnya banyak yang keciciran. Saya pun nasib baik sebab Adik ipar yang perkenalkan. sebelum ni memang saya tak tau pun. terlepas dah anak-anak saya yang lain... kalau tidak memang banyak dah saya jimat.

selepas ni kakak Bella bersambung ke sekolah PASTI plak tahun depan

TEMPAHAN KEK KEJU LELEH DAN ROTI SARANG LEBAH

ALHAMDULLILAH REZEKI ARINI, ADA TEMPAHAN 2 BIJI KEK KEJU LELEH, 1 KEK KEJU LELEH COKLAT (BIRTHDAY) DAN 2 BEKAS ROTI SARANG LEBAH. SYUKUR REZEKI DARI ALLAH SEMOGA BERTAMBAH LAGI.. AMIN...



Thursday, 18 December 2014

KARI IKAN (TANPA SANTAN)

Bosan asyik makan masakan bersantan, meh try buat kari tanpa santan ni. Alhamdullilah sedap dan sihat.Selalu jugak buat masakan tanpa santan sekarang ni sebab suami saya dan saya sedang berdiet sekarang.. Berdiet la sangat... Daaaaaaaaa....... meh skodeng resepi...


Bahan-bahan
5 keping ikan tenggiri (Ikan apa pun boleh)
1 paket (kecil) rempah kari ikan ~ dibancuh dengan sedikit air
2 cawan air
1/2 cawan jus asam jawa (1/2 cwn air di campur dengan 1 sudu besar asam jawa)
minyak masak secukupnya
1 biji terung panjang (lebih sedap guna sayur bendi.. tapi saya x de stok)
garam & serbuk perasa secukupnya

Bahan tumisan
1/2 inci halia ~ hiris halus
2 ulas bawang putih ~ dimayang
4 ulas bawang merah ~ dimayang
3/4 sudu kecil halba campur
2 pelepah daun kari

Cara menyediakan
1. Panaskan minyak & tumiskan bahan2 hiris, halba campur dengan daun kari hingga naik bau. Masukkan rempah kari yang dijadikan pes & tumis hingga pecah minyak.
2. Masukkan air & air asam jawa & biarkan mendidih.
3. Masukkan garam & serbuk perasa. kemudian masukkan terung.
4. Akhir sekali masukkan ikan dan biar renih sehingga ikan masak. Tutup api dan bolehlah di hidangkan

Monday, 15 December 2014

ALHAMDULILLAH.... SELAMAT SEMUANYA

SELAMAT SUDAH ANAK-ANAK SAYA BERSUNAT. LEGA SUNGGUH RASA HATI. LAMA JUGA BERCUTI, SELAMA SEMINGGU MELAYAN ANAK-ANAK. SEPATUTNYA ARI KHAMIS MINGGU LEPAS DAH START MASUK KERJA SEMULA TAPI TAK TAHAN DENGAN RAYUAN ANAK-ANAK, SAYA LANJUTKAN SEHINGGA AKHIR MINGGU NI. LEGA JUGA BILA LIHAT ANAK-ANAK BERANSUR PULIH, JADI BILA TINGGALKAN ANAK-ANAK PADA MAK MERTUA SAYA TAK LAH RASA RALAT SANGAT. TAK PE LAH, FAMILY COMES FIRST. DAH SETTLE SEMUANYA BARU LE LEGA HATI NI SKET.

SEHARI SELEPAS MAJLIS BERKHATAN KAMI SEKELUARGA ADA BUAT KENDURI KECIL-KECILAN SEKALI DENGAN DOA SELAMAT, ALHAMDULLILAH SEMUA BERJALAN LANCAR DAN YANG PALING SERONOK ANAK-ANAK YANG BERKHATAN, SEBAB BANYAK JUGAK KUMPUL DUIT ARITU HASIL DARI SEDEKAH ORANG RAMAI. HILANG SEKEJAP RASA SAKIT DEPA.... HAHAHA BILA DAPAT DUIT KAN...

SATU KAMPUNG DATANG...
NEBES LE TU

BERSIAP SEDIA
NAK KASI HILANG RASA NEBES..


BERDOA SEMOGA PERMUDAHKAN...



ALHAMDULILLAH....

ALHAMDULLILLAH SELAMAT..

Friday, 5 December 2014

KEBABOOMM... MELETOP SUDAH..


MALATOP SUDAH.... AGAKNYA DIA MINTAK REHAT TAPI TUAN TANAH ASYIK SUOH DIA PUSING AJE.... TERUS MERAJUK.... TERBAKAR SUDAH.... ADEH SAYANGNYA.. BANYAK SANGAT BERJASA...... LET IT GO...LET IT GO..... LET IT GO... LET IT GO....... HUHUHUHUHUHUHU... LOVE YOU SO MUCH.....

Thursday, 4 December 2014

KEK UPIN IPIN

REPEAT ORDER DARI RAKAN SEKERJA DULU. TERIMA KASIH SITI HAWA ALI HASAN, TAHUN DEPAN ORDER LAGI YER... HEHEEHEHEHE....



Kek : Span
Filling : Blue beri
Salutan : Fresh Cream.

Wednesday, 3 December 2014

MEE GORENG KACANG TUMBUK





Bahan-bahan
3 ulas bawang putih ** di tumbuk
4 biji bawang kecil ** di tumbuk
5-6 sudu besar cili kisar
sedikit udang
sedikit sotong
sedikit isi ayam
sedikit sayur sawi
secekak tauge
secekak daun kucai
1/2 cawan kacang tanah tumbuk
1/2 cawan kicap manis
2 sudu kecil cuka / air asam jawa pun boleh juga
bawang goreng dan daun sup untuk taburan
1 paket mee kuning/ kue tiau.

bahan perasa
Sedikit ajinomoto
sedikit gula
sedikit garam

*** saya guna kicap manis, memang tak letak gula dan garam tapi cuma letak ajinomoto sedikit sahaja untuk naikkan rasanya.

cara-caranya

Tumis masukkan bawang putih dan bawang kecil sehingga naik bau, kemudian masukkan cili kisar, masak cili sehingga naik minyak. Masukkan udang, sotong dan isi ayam dan biarkan masak seketika. Masukkan kicap dan cuka, biar masak sekejap dan kelihatan likat, jgn lupa juga masukkan bahan perasa.

Setelah itu masukkan mee atau kue tiau. Biar masak sekejap dan akhir sekali baru masukkan sawi,  tauge, daun kucai dan  kacang tumbuk (lagi banyak masuk lagi sedap dan lemak) kemudian seratakan sehingga keseluruhan mee atau kue tiau dan sehingga sayur kucai dan tauge masak.

boleh di hidangkan dengan hiasan dan taburan bawang goreng, daun sup dan cili merah potong.

*** nota : kalau guna kue tiau lebih sedap dan lemak.

BERKHATAN



SALAM.. BANYAK PROGRAM MUSIM CUTI NI. ADA YANG SIBUK DENGAN KENDURI KAHWIN, ADA YANG SIBUK BERCUTI-CUTI DAN TIDAK LUPA YANG AKAN BERSUNAT SEMPENA CUTI SEKOLAH. HUJUNG MINGGU NI SAYA AKAN BALIK KAMPUNG DI KEDAH UNTUK SUNAT 3 ORANG ANAK BUJANG SAYA. SEMOGA SEMUA BERJALAN LANCAR. TAPI SEBAGAI IBU MEMANG KEBIMBANGAN ITU TETAP ADA.







Monday, 1 December 2014

KEK KAHWIN (2 TIER)

Tema merah dan kuning. Terima kasih kepada yang sudi menempah, dan saya berharap semoga berpuas hati.




Kek : Absolute Coklat
Coat : Coklat Ganache
Cover : Fondant.

Monday, 24 November 2014

ROLLED OATMEAL WITH BANANA (MAKANAN BAYI)

MUHAMMAD AMIRUL AIMAN



Baby saya yang comel ni kena sembelit. Kesian pula tengok dia, so saya preparekan makanan ni bagi memudahkan proses membuangnya. Banyak khasiat oat ni sebenarnya. Oat adalah makanan yang ideal untuk semua peringkat umur. Mudah diterima sebagai makanan pepejal permulaan untuk bayi dan juga orang tua.

Oat mengandungi Serat yang merangsangkan pengeluaran air liur, yang memudahkan anda mengunyah dan menelan. Apabila berada dalam perut, ia membantu mencairkan kandungannya, menjadikannya lebih mudah untuk dihadam.

Serat dalam usus kecil membantu memperlahankan kadar penghadaman nutrien dalam makanan. Ini memastikan semua nutrien dalam makanan digunakan oleh badan.
OAT + BANANA +BUTTER SEBELUM DI KISAR

Makanan bayi berasaskan oat

1 cawan rolled oat (apa jenis oat pun ok juga)
2 biji pisang emas
2 sudu besar butter
1 cwn air (untuk rebus oat)
SELEPAS DI KISAR.
cara-caranya

masakkan oat sehingga kembang, masukkan pisang emas yg telah dipotong dan juga butter. tunggu mendidih, dan siap untuk di makan. Bagi bagi yang berumur 6-8 bulan oat perlu di kisar terlebih dahulu.

Sunday, 23 November 2014

MAI ORDER-ORDER

Menyiapkan pelbagai tempahan beberapa minggu lepas. Tak banyak tapi sangat alhamdulillah... Sesapa berminat boleh hubungi saya yer 0162700481. Fondant kek kawin menunggu turn pula lepas ni, doakan saya berjaya membuatnya yer kawan-kawan

 Kek : Coklat Moist
Coat : Coklat Ganache
Cover : Fondant


Kek : Strawberi Baked Cheese kek
Coat : Fresh Cream

Kek : Cokla moist wt ganache 

Chicken Pizza

Vanilla kek keju leleh

Tuesday, 18 November 2014

REPUI EPAL (APPLE CRUMBLE)

Epal hijau banyak dalam peti ais. Abahnya (somi saya) beli untuk ubat kencing manis katanya. Jangan ingat suami saya ni ada kencing manis.. dia sangat suka makan jus-jus fresh gini untuk mencegah penyakit-penyakit. Jangan kata jus epal hijau, jus peria katak pun abahnya makan, saya ni tumpang sekaki le. time dia buat uminya yang menegok kemain, suruh buat kemain malas. Paling tak suka basuh part juice extractor tu. kekadang tercucuk tangan. nyampah tau. Jadi, tugas tu bior le abahnya yang penyabar lagi rajin membuatnya. Beli buah epal hijau aritu kemain banyak macam nak makan sapoloh taun, dari ke busuk dan lembik, biar lah isterinya buat epal crumble, boleh gak anak-anak makan di petang hari. hahahahah....... senang aje wat ni.. main campak-campak aje. Lagipun eskrim vanila ada banyak lebih beli ritu, bolehlah digandingkan dengan apple crumble ni... sedap tau.... jom tengok resepi nyer...


bahan-bahan filling

6 biji epal hijau di kupas kulit dan di potong kiub
1/2 cawan gula perang
1 sdb serbuk kayu manis

cara-caranya 

masukkan semua bahan di atas dan di gaul rata

bahan-bahan repui / crumble 
 3/4 cwn tepung gandum
3/4 cawan oat (saya guna badam keping sahaja)
1/2 cawan gula
1/2 cawan butter
secubit garam

cara membuatnya

masukkan semua bahan dan gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti.

cara susunan
Masukkan inti epal tadi dalam loyang dan tutup dengan repui yang kita buat tadi dan bakar pada suhu 170'c selama 30 minit - 1 jam menggunakan api atas dan bawah...
Setelah siap boleh lah di hidangkan dengan aiskrim di atas apple crumble.


HOMEMADE CAFE LATTE....

Perut dah kenyang... hati banyak senang... rasa nak happy saje. OOO it's time for coffee. Baru mencuba coffe latte dari nescafe ni.. memang sedap, lagi-lagi di tambah dengan whipping cream dan salted caramel macam dalam gambar paket tu...... ooooo heaven.. sekali makan pulak dengan homemade apple crumble dengan aiskrim... mak aihhh memang macam di ulit mimpi... poyo aje ayat tu.. almaklumlah lama dah tak menjengah blog ni... mesti kengkawan pelik.. datang syehhhh dia kemain banyak update blog... kalau syehhh tak mari .... jangan harap lah nak update blog ni ... kekadang berhari, kekadang berbulan dan ada juga yang makan tahun.... hehehehe harap maklum yer kengkawan... kita berblog taim ofis our... so taim lunch le baru nak update segala bagai... Jom skodeng resepi main-main saya ni... tak tau le sampai ke tahap kopi bin atau starbak.... tapi kalau kat tekak saya memang sedap ooooo.....
NESCAFE LATTE YANG SAYA GUNAKAN



bahan-bahan
1 paket caffe latte nescafe
1/2 cawan whipping cream (di pukul gebu, tak pakai semua pun sekadar topping di atas caffe latte)
sedikit karamel.. (resepi sila rujuk sini, ini pun lebihan buat aritu.. sedap oo makan jimat2 ni)

cara buatnya
bancuh caffe latte dengan air panas, topingkan dengan whipping cream yang telah dipukul dan di drizzle dengan salted karamel..... mudah kan tapi kalau nak lebih sedap lagi sila beli di stabak atau kopi bin yer.....

Thursday, 30 October 2014

ERTI SURAH AL FATIHAH

Kita setiap hari akan membaca surah ini tapi faham ke kita dengan maksudnya... Saya mula sedar bila anak saya yg berusia 6 tahun menyanyikan lagu ini. Sangkaan saya cuma lagu biasa yg dinyanyikan kanak-kanak, tapi bila saya mula pasang telinga barulah saya perasan, itu adalah terjemahan surah alfatihah. Bagus betul yg membuat video ini, bukan sahaja memudahkan kanak-kanak hafal, ia juga menyeronokkan. Tak percaya cuba perdengarkan pada anak-anak, mesti mereka tertarik. Percayalah.... di samping itu para ibu bapa pun dapat mengingati bersama anak. Bukan semua tahu maksudnya. sama-sama kita belajar bersama anak-anak.

Tuesday, 28 October 2014

PISANG GORENG SALTED CARAMEL CHEESE.

SEKARANG MANA-MANA AJE MESTI SIBUK TENTANG PISANG GORENG CHEESE. SAYA PUN SUKA MAKAN PISANG GORENG NI, SEDAP DAN LEMAK BERKRIM. TAPI HARGA DIA MAHAL YA AMPUN DAN KUANTITI DIA SIKIT AJE. ALAHAI... TAK PUAS KAMI SEFAMILI MAKAN. MAKLUMLAH AHLI KELUARGA MAKAN.. MAU KENA BELI RM50 BARU CUKUP KOT. SEDAP GORENG PISANG NI, NGALIT MAKAN. SEDAR2 AJE DAH ABIS. ANAK2 PUN REQUEST KAT UMI DIA NI, SURUH BUAT. ABAHNYA PUN DOK KOMPLEN TAK CUKUP. CAMNO ABAH OOII.. ANAK-ANAK KITA 5 ORANG, BERKORBAN LE SIKIT SAYANG. JADI WIKEN TU SAYA BUAT UNTUK ANAK-ANAK, HAH MAKAN LE SAMPAI KENYANG YER. TAPI SAYA BUAT LAIN SIKIT, SAYA LETAKKAN SOS KARAMEL. MEMANG TERANGKAT LA. TAK PERCAYA TRY LE BUAT. SOS KARAMEL NI PUN BALANCE DARI SOS SAYA BUAT ROTI SARANG LEBAH HARITU. MEMANG HEAVEN SANGAT. NANTI SAYA NAK CARI PISANG 'AWAK' PULAK.... HEHEHHE BUKAN KAMU YERR.... SAJA MELAWAK YER. PISANG AWAK NI SEDAP DI BUAT PISANG GORENG KERANA RASANYA YANG MANIS. OO TAK SABAR NAK MINTAK CIK ABANG BELIKAN. KEBETULAN LEBIHAN SOS MASIH ADA LAGI NI.


Bahan Adunan Tepung Goreng pisang

2 cawan tepung beras
1 biji telur
1 s/k air kapur (tak letak pun)
1 s/k kunyit serbuk
garam
air secukup

Cara
1. Bancuhkan bahan sehingga rata dan biarkan sekejap. Jgn cair sangat, konsintensi adunan ala-ala roti jala yer.
2. Panaskan minyak yg banyak.
3. Masukkan pisang yg dibelah 2 dalam adunan tepung dan jemputkan ke dalam kuali.
4. Bila telah kuning keemasan angkat dan toskan dalam tap.

roti sarang lebah di siram salted karamel



Salted Karamel
3/4 cwn gula perang 
1/2 cwn butter 
1/2 cawan heavy cream (saya guna susu cair aje)
1 sdt garam 
1 sdt vanila esen

Cara
Cairkan butter, kemudian masukkan gula perang, kacau sekata.. kemudian masukkan heavy cream/susu cair, dan masakkan sehingga mendidih. masukkan garam dan esen vanilla dan masak sehingga sos pekat.

*** sedikit cheddar cheese untuk taburan
cara susunan goreng pisang 

selepas goreng pisang, semasa panas-panas tu letakkan sos karamel sebanyak mana yang kita suka dan kemudian taburkan cheddar cheese. kalau saya tutup dengan pinggan sekejap biar kepanasan goreng pisang tadi mencairkan sedikit cheese tu. kemudian boleh lah di hidangkan..... sedap sangat

Sunday, 26 October 2014

Kek MU dan Selangor FC


kek : Coklat Moist
Coat : Ganache
Cover : Fondant
Request untuk kek baju bola untuk tunangnya. Peminat setia manchester  United dan Selangor. Minta saya buat kek untuk kedua-dua kelab sukan tersebut. Ini hasilnya. Semoga berpuas hati. Kek yang disediakam ialah kek coklat moist.

RESEPI FONDANT 

63 ml air
1 sudu besar gelatin halal ( guna Halalgel)
125 ml sirap glucose
1 1/2 sudu besar gliserin
2 sudu besar lemak sayur (shortening)
1 kg gula aising (Ayak dulu)
Pewarna pilihan

Cara-cara

1. Kaedah double boiled akan digunakan utk membuat fondant ni. Bekas tahan panas diperlukan utk proses memasak.

2. Tuang air ke dalam bekas dan masukkan gelatin. Kacau dan ketepikan (lebih kurang 1min) supaya gelatin kembang.

3. Double boiled bahan td. Kacau gelatin sehingga larut.

4. Kemudian masukkan glucose, gliserin & shortening ke dlm bahan yg sudah larut td. Kacau sehingga semuanya larut.

5. Setelah semua bahan larut. Tutup api dan biarkan bahan td sejuk atau suam2 gitu.

6. Setelah bahan suam2 kuku, masukkan sedikit demi sedikit gula icing dan kacau sehingga sebati (lebih kurang 500gm gula, doh akan keras sedikit. Proses menguli boleh diteruskan menggunakan heavy duty mixer, breadmaker atau teruskan dgn uli menggunakan tangan)

7. Biarkan doh semalam utk hasil yg lebih baik. Simpan dalam bekas yg kedap udara. Boleh simpan didalam suhu bilik.

8. Seterusnya, proses mewarnakan doh. Bahagi doh kepada beberapa bahagian. Titiskan sedikit sahaja pewarna sehingga dpt warna pilihan hati.

9. Akhir sekali proses membentuk doh.

ADIK NI SEMAKIN LASAK...

Haishh.. Sangat  lasak budak kecik ni sekarang, macam ikan keli. Mengelitik aje... Alhamdulillah, asalkan Muhammad Amirul Aiman sihat bagaikan johan.









MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI