KACHINGG $$$$

Thursday, 2 May 2013

KEK COKELAT DENGAN FROSTING CHEESE...

Memang sedap kombinasi kek coklat dan cheese..  kalau tak percaya boleh cuba, hajat di hati nak buat russian black and white.. tapi malas le plak nak men'swirl'kan coklat dan cheeese tu, so saya tepek2 aje. Eventhough, begitu sedap jugak tau... siap buat untuk kawan ofis untuk besday sahabat karib beliau..


Kek Coklat

Bahan A
250gm gula kastor
1/2 cawan susu pekat
400grm susu cair
3/4 cawan minyak masak
sedikit instant nescafe (x perlu pun x pe)

Bahan B
150gm Tepung Gandum (lebih baik soft flour)
100gm Koko powder
1 sdt baking powder
1/2 sdt soda bikabornat
2 biji telor (dikocok sehingga berbuih, kalau x nak letak pun tak pe, sedap jugak)

Cara-cara
1. Masak bahan A sehingga larut dan mendidih, kacau sentiasa dengan whisker ya, matikan api dan sejukkan
2. Ayak Bahan B
3. Masukkan Bahan B kedalam Bahan A. Pastikan Bahan A betul-betul sejuk saya ulangi betul-betul sejuk kalau tidak kek tak naik dimulakan dengan sedikit bahan B dan diselang selikan dengan telur (kalau x letak telur x yah le ikut step  ni) bermula dengan tepung dan berakhir dengan tepung.
4. Bakar pada suhu 170' selama 45-30 minit sehingga kek masak.
5. Dah masak, cepat2 keluarkan dari loyang masa tengah panas2 bungkus dengan baking paper dan simpan dalam peti ais (menjadikan kek lebih moist)

Frosting Cheese
250gm Cream cheese
120gm butter
1cwn gula aising
2sdt jus lemon 
sedikit esen lemon (x perlu pun tak pe)

Cara-caranya
Putar cream cheese dan butter hingga creamy sahaja, masukkan gula, jus lemon dan esen lemon

Ganache
150gm Whipping cream
500gm coklat compound
2sdb butter
Caranya
Double boil semua bahan di atas sehingga cair


Cara assemble cake
Masukkan dalam piping bag dan simpan frosting dan ganache dalam peti ais sekejap, simpan sedikit frosting untuk touch up kek dan sedikit ganache untuk siram atas kek.
Kalau rajin buat russian black and white tu, boleh le selang selikan ganache dan frosting kalau agak2 malas tu lepa aje frosting atas kepingan kek dan kemudian letakkan ganache dan letak lapisan kek lain dan ulangi sehingga habis kepingan kek.


KEK KARAMEL.... DE LEJEN..

Buat kek karamel lagi, tapi kali ni mmg saje tak nak kasi kaler2 tu sbb nak bg anak makan, bio le sihat sket... sedap lagi2 kalau di makan sejuk2.... whoa... hevenly tau... cam eskrim... cuba le try wat ke beli ke? memang sedap kek ni... penah wat kukus ni.. hasil dia lebih cantik dari bakar.. cer try kalau x percaya... Sumber resepi biasa saya ambil dari dapur kak zu ekk.... nak tengok hasil yg menawan, cantik lagi tertarik, ko memang da bommmm leh le pegi kat blog kak zu .. tak pun beli aje kat dier lagi mudah ... resepi ni pun saya kopipes dari dia aje...
Kek Karamel ( no colouring)

BAHAN BAHAN
GULA HANGUS
 2 @ 4 sudu besar gula kasar
Masak atas api hingge gula mencair dan biarkan seketike.

BAHAGIAN ATAS  ( KARAMEL )
1/2 tin ( 1 cawan ) susu cair FN ( tin biru pink )
70 gm gula castor
1/2 tsp esen vanilla
3 kuning telur
kacau sebati perlahan

LAPISAN KEK ( A )
140 gm tepung gandum
70 gm gula castor
3 kuning telur
135 gm / ml air
1 sudu teh baking powder ( sudu kfc )
50 ml minyak  jagung
Putar kuning telur, air, gula dan minyak hingge kembang
Masukkan tepung yang di campur baking powder.Kacau sebati

MERINGUE  ( B )
6 telur putih ( jangan ade  walaupun setitik kuning telur @ setitk air pun ) nanti meringue nye tak menjadik
70 gm gula castor
1 tsp krim of tar tar
Putar hingge adunan menjadi kental dan tak jatuh jike di terbalikkan.

* CAMPURKAN A DAN B DENGAN KAEDAH KAUP BALIK SAHAJA

1. Masukkan karamel kedalam loyang berisi gula hangus tadi
2. Masukkan adunan kek yang telah di warnekan dan dan diperise kan ( adunan takkan tenggelam dalam karamel )
3.Panas kan oven selame 10 minit
4.Masukkan air panas gelegak kedalam loyang yang lebih besar dan masukkan loyang kek tadi ( bakar kaedah steambake untuk mengelakkan karamelnye hangus )
5. 45 minit pertame bakar gune api bawah sahaja dan 15 minit lagi api atas dan bawah
6. Bile kek dah masak biarkan sejuk dan kek akan turun dan mengecut dengan sendirinye dari loyang.
7. Terbalikkan kek perlahan lahan dan lihat hasilnye pasti anda akan tersenyum sebab kek menjadik dengan jayenye atau meraung sebab karamelnye melekat, wakaka....tips kek karamel ade di album info yeeee...( abai kan tips ini jika anda adelah pakar kek karamel )


MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI