KACHINGG $$$$

Tuesday, 26 February 2013

Vanilla Cake with Blue Berry Filling

Ada kawan india adik saya yang ingin order kek, vegan (vegetarian) orangnya, request kek yang x de telur... so saya prepare kek ni, dan alhamdullilah x de le keras kedekung... ye le tak penah saya wat kek yg takde telur (kecuali Chocolate Cake).. saya ni memang pengemar telur tegar... suka sebab telur akan buatkan kek kita fluffykan.... Tapi this time the outcome quite ok and taste good.. amik resepi dari sini




Bahan-bahan
300 gm all purpose flour
150-180 grm granulate sugar (I used only 160gm)
200ml thick yogurt
50 ml blueberry filling
125ml oil
1 ts essence vanilla
1 ts 1/4 baking powder
1/2 ts baking soda

Frosting
500ml non dairy ready for topping whipping Cream (beat until hard peak)

Method
1. Beat Yogurt until smooth
2. Add sugar and beat until dissolved
3. add Baking powder and baking soda fold together and set aside for 5 minute until frothy
4. add Vanilla, Blueberry filling and oil and beat until combined
5. Add slowly flour and fold together into the batter slowly and use your mixer and beat until there's no lump.
6. Bake at 170'C for 20-25 minutes


Jiran Sebelah Wedding Preparation for her Niece..

Sekadar membantu jiran sebelah yang agak sibuk dengan urusan perkahwinan anak buahnya.. saya sekadar membantu sahaja.. Sejak-sejak akhir ini tangan ni gatal aje nak memprektis deko2 kek...bukan ape saya ni cepat lupa.. jom tengok2 gambor dan kasi komen sket.. (heheh sesapa yg perlukan bantuan saya pun boleh aje.. tp kena tarikh dan waktu yg sesuai ekk.. saya bawa badan aje... kelengkapan suma tuan rumah kena siapkan... hehehe.. takde le gurau aje ekk...)







MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI