KACHINGG $$$$

Monday, 14 January 2013

HEPI BESDAY BABAH

Hahahah .. ketapi lambat.. baru le nak download... sempena 1.1.2013 saya bagi coti kat suma rakyat Mesia sebab besday suami saya jatuh pada tarikh tersebut...haha poyo kann.... Selamat Hari Jadi abang... semoga jodoh kita berkekalan sehingga ke akhir hayat.. Kek saya sediakan kek budget aje.. Chocolate oil cake, masa selepas aje membaking kek ni .. saya agak kecewa sbb rasanya tak begitu cokelat sangat tapi bila di simpan semalaman ... kek itu menjadi sedap plak dan moist... ohhhhh tidak disangka2.. pada pendapat saya sesape yang hendak membuat souvenir kahwin di mana kosnya murah dan mudah boleh le menggunakan resepi ini...Resepi ni saya print masa dulu2 dari blog resepi diana .. tapi saya tak tau pulak sekarang ni ke mana plak perginya blog tu.. penat saya googgle tapi tak dapat....

Chocolate Oil Cake

Bahan-bahannya
2 cawan gula
3 cawan tepung serbaguna
2 sudu teh baking soda
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan serbuk koko
1 sudu makan chocolate emulco
2 cawan air
1 cawan minyak sayuran
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya

Panaskan oven pada 175 darjah C. Dalam bekas, campurkan tepung, gula, baking soda dan serbuk koko. Masukkan air dan minyak sayuran dan esen vanilla. Pukul menggunakan tangan sehingga sebati. Tuangkan adunan kedalam cupcakes dan bakar selama 20 minit sehingga masak.


Ganache 
 Saya buat yang paling simple aje 
2:1 kandungan coklat dengan fresh cream
Yang ni saya gunakan 500 grm Coklat (saya parut dulu) dan 250 gm Fresh cream 
Cara2nya
 Panaskan Fresh cream (kacau selalu) dan kemudian masukkan kedalam bekas coklat. Kacau sehingga coklat cair
Belajar wat munge.... entah jadi ke idak ni???
psst : yang tulisan tu saya dapatkan dari kedai bakeri.. tapi tu le salah pilih warna lak.. gelap sangat sehingga tak nampak tulisan tu... senang aje macam tiub ubat gigi tu .. saya just paipkan aje atas kek..

shimmering write gel yang baru saya beli kat bakeri aritu





MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI