KACHINGG $$$$

Friday, 11 January 2013

SAMBAL TUMIS IKAN BILIS DENGAN TERUNG PIPIT

IHSAN DARI GOOGLE, INILAH TERUNG PIPIT
SUKA TAK MAKAN TERUNG PIPIT... SAYA SUKA KALAU TERUNG PIPIT MASAK SAMBAL CAMNI DAN JUGA KALAU DI LETAKKAN DALAM MASAK LEMAK CILI PADI.. KALAU MAKAN MEMANG TAMBAH NASI BERKALI-KALI ... (tak sangka banyak juga kelebihan terung pipit ni ekk.. (refer kat sini ekk)

Bahan2
Segenggam Terung Pipit
Ikan Bilis
1 Ulas bawang besar
Cili kisar yang telah dikisar dengan bawang besar atau kecil
Sedikit Belacan dalam 1 inci ( kalau ada resdung x yah bubuh pun tak pe)
Sedikit Garam, Gula dan bahan Perasa
1/2 Minyak untuk menumis (ikut berapa banyak cili yang hendak kita masak)-(update 1/2 cawan ekk jgn bubuh 1/2 botol lak)...
Sedikit air asam

Cara2nya
1. Tumiskan Ikan Bilis dan Bawang besar (sekadar layur sahaja iaitu sekejap kemudian keluarkan dari kuali)
2. Tumiskan juga Terung pipit, agak2 dalam 2 minit atau pun kelihatan kecut sedikit kemudian keluarkan dari kuali.
3. Tumiskan Cili kisar sehingga naik minyak, kemudian masukkan ikan bilis dan bawang yang telah dilayur itu..
4. Masukkan garam, gula dan bahan perasa
5. Akhir sekali perah kan asam jawa, biar mendidih. Tutup api dan hidangkan...





MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI