KACHINGG $$$$

Tuesday, 4 June 2013

MENU CUTI SEKOLAH...

Sedihnya anak-anak cuti di rumah tapi Umi terpaksa bekerja.. apa nak buat nak oiiii.. umi cari rezeki yang halal... Kalau cuti sekolah ni memang saya kena prepare makanan untuk anak-anak di rumah yang masih bercuti.. rasanya kalau anak-anak sekolah tak sesibuk kalau mereka bercuti. Hari-hari pening kepala saya memikirkan makanan untuk mereka.. semalam saya hanya sempat sediakan kek coklat (request anak-anak dari malam lagi) jadilah untuk sarapan mereka esok dan saya buatkan mee goreng kemudian saya masukkan kedalam periuk nasi elektrik dan biarkan "keep warm". Hari ini saya hanya sediakan koko krunch dan burger bersalad, seorang 2 biji. Anak-anak saya ni mmg susah nak makan nasi tapi kalau makan macam ni memang tak cukup le..... kalau saya buat nasi goreng ke atau lauk pauk.. memang la tak berusik.... Esok punya menu dah planing dalam kepala.. nak buat pizza.. 2 biji (untuk sarapan) dan mungkin nasi putih dan ayam masak kicap aje...(saya selalu selingkan sayuran dalam makanan anak saya, kalau masak kicap ni .. saya akan letak carrot dan bunga kobis serta daun bawang.. macamni lah saja cara saya nak beri anak saya makan sayuran sebab hakikatnya memang sukar mereka nak makan... tak pe la at least anak-anak dapat khasiat dari air sayuran yang mengalir dalam masakan...).. maaflah menu pagi tadi tak sempat nak snap gambar sebab dah kalut nak pegi keje.... So adakah kawan2 macam saya pening juga memikirkan menu makanan untuk anak-anak sepanjang cuti sekolah ini... . 

ihsan gambar dari google sahaja

ihsan gambar dari googgle sahaja

24 comments :

  1. Besar nya peranan ibu. Cuti sekolah Saya antar cik bieha ke taska, pagi bekal kan sarapan dan tghari makan menu taska jer.

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah.. adik yg 2 org anto umah pengasuh, suma pengasuh sediakan makanannya.. cuma abang2 depa kat rumah tu.... kena kita preparekan makanan kalau tak 24 jam tepon ofis .. ngadu lapo..

      Delete
  2. alamakk.. teman lum kana lagi ni.. udah lapo dh ni.. tiba2 perut berbunyi2 lagu CT Nurhaliza tauu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. camni lah kalau tugas ibuk2 yg bekerja...

      Delete
  3. kann... pening... kekadang umi dia tensen.. suoh abah dia beli aje taim lunch .. pi anto kat umah...

    ReplyDelete
  4. Kakak rasa semua ibu ada masalah sama. Kakak kadang dah siap masak tapi bila mereka rasa kurang selera mereka buat sendiri macam spaghettilah, burgerlah, sebab anak kakak dah besar mayang mereka boleh buat sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak.. kekadang buat x kena selera depa .. langsung x berusik.. sayang aje tau...

      Delete
  5. kena prepare siap2 sblm pi keje la kan....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada yang prepare malam nyer yati.. tang makan tengahari masak paginyer....

      Delete
  6. KA cuti2 sekolah ni bangun lewat sikit, so BF dari kedai kebanyakkannyer hehehe

    ReplyDelete
  7. saya memang hari2 pening kepala nak memasak..haha..

    ReplyDelete
    Replies
    1. YE LE.. MEMASAK NI KEKADANG PIKIRKAN MENU AGAK PENING KEPALA.. DULU MASA KECIK2 MAK SAYA TAK PERLU SUSAH2 NAK PIKIAQ.. AYAH SAYA YG PIKIRKAN MENU.. NAK MASAK APE.. BALIK PASO DAH BELI BAHAN2 NAK MASAK.. SELAMAT MAK SAYA DLM KEPENINGAN MENCARI MENU... HAHAHA

      Delete
  8. nak makan pe erk time pantang yang best2? ada cadangan tak?

    ReplyDelete
  9. MASAK DAGING/IKAN/AYAM BLACK PEPPER ATAUPUN MASAK DAGING/HATI/IKAN/AYAM MASAK HIJO.. SEDAP MAKAN NI, TAPI SAYA PREFER IKAN.. SODAP.... PUAN SITI TERLIUR SUDAH... SUKA TAIM PANTANG BAB MAKANAN DIER.. MAK MASAK SEDAP2.. SAYURAN DIER MAKAN PEGAGA GORENG(MINYAK SGT SKET BG TUMIS NAIK BAU AJE), REBUS PUN BLEH BUH BAWANG PUTIH DAN MERAH... ADOILA... DOK TINGAT NI..

    ReplyDelete
  10. ha ah tapi knor hari2 pun pening..malas masak ke kedai ajelah

    ReplyDelete
    Replies
    1. SAMA LE KAK.. KEKADANG MINTAK TOLONG ABAH DIA BELIKAN AJE ANTO KAT UMAH...

      Delete
  11. akk baru minggu ni le nak mikir
    last week depa duk ngan nenek kt kampung
    td pagi sempat goreng nasik, naget ngan kentang
    tghari biase tapau jek haha..gajin nau mama dia ni kan

    ReplyDelete
  12. Pilihan menu yang menyihatkan. sebaiknya bukan makanan fastfood. salam kenal dari blogger indon

    ReplyDelete
  13. Best juga sediakan makanan utk anak2 ni...sy baru sorang, tak terasa sgt kot..kecik lagi makan pun ikut selera org besar juga..:)

    ReplyDelete
  14. tak de nak pening sangat sebab Amirul memang jenis yang makan nasi. kalau ayam masak merah dia memang suka. so, masak je siap siap.

    kalau daging pulak, dia nak daging blac pepper.

    kalau tinggalkan nasi goreng tuk dia, sure dia akan goreng telur.

    ReplyDelete
  15. mmg pun kak. kdg2 saya x masak pun sbb la ni mcm dah x larat nk berdiri lama2. at last beli kt pasar malam je. huhu

    ReplyDelete
  16. saya ni hari2 pun pening taktau nak masak apa..hehehe

    ReplyDelete
  17. Memg kdg2 pning memikirkn nk msk apa utk ank2 kan kak

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI