KACHINGG $$$$

Wednesday, 15 May 2013

Orange blended Cake..

Kek yang mudah dan Simple ... serta tidak lupa juga sedap rasanya... kalau bake kek ni harum semerbak rumah bau oren... sangat suka.. masih lagi menggunakan resepi yang dulu cuma saya kurangkan penggunaan gulanya dan kali ini saya serasikan dengan buttercream oren yg sedap dan harum... buat khas untuk kawan adik yg ingin menyambut besday bersama insan tersayang





Orange Blended cake

2 Cawan Tepung
2 cawan gula (saya guna 1 1/2 aje, kali ni saya kurang ke 1 1/3 pun dah ok rasanyer)
1 st baking powder
3 biji Telur
1 biji oren di buang biji
1 st esen vanilla
1 cawan minyak
2 sudu teh Tepung Jagung (saya tambah, kek jadi lebih gebu.., x letak pun x pe)

Caranya

1. Tepung, Baking powder dan tepung jagung di ayak dan ketepikan..
2. Masukkan telur, minyak, gula dan buah oren dan mesin sehingga buah oren dan gula hancur.
3. Tuang atas tepung tadi , kacau hingga sebati.. (Kalau berketul2 saya masukkan dalam blender dan mesin)
4. Lengserkan loyang dengan butter dan masukkan adunan dalam loyang. Kemudian bakar pada api 170'c selama 45 minit -  1 jam. (saya hanya letak dalam cup supaya senang anak2 nak bawa ke sekolah)

Orange Buttercream 

1 cawan Creamwell/shortening
1/2 cawan susu pekat
sedikit esen Orange
2 sb jus orange
1sb parutan kulit limau

Cara2
Masukkan semua bahan dalam mixing bowl dan pukul hingga gebu...

9 comments :

  1. tq share resepi, suka yang pakai cawan2 ni malas nak bertimbang2 hehehe

    ReplyDelete
  2. sedapnya mayang......kenapa susah sangat nak komen asyik hilang je.....tengah2 taip panjang berjela tup2...hilang macam tu je...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kes baru ni.. yan... kene selidik ni...

      Delete
  3. suka la resepi ni... nampak senang
    (buatnya entah bila..)

    ReplyDelete
  4. rajin buat kek..boleh le hantar kat kita...sikit pun jadi le..emmm

    ReplyDelete
  5. waaaaaaaaaaa.. kek lagii.. sedapnyaaa.. ada resepi lak ni.. aduii bila lea nak dapat oven ni.. nak try buat kek ni..! hu2

    ReplyDelete
  6. sedap nye kek tu...dah rajin nanti bleh la try buat...hehehehee...

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI