KACHINGG $$$$

Tuesday, 26 February 2013

Vanilla Cake with Blue Berry Filling

Ada kawan india adik saya yang ingin order kek, vegan (vegetarian) orangnya, request kek yang x de telur... so saya prepare kek ni, dan alhamdullilah x de le keras kedekung... ye le tak penah saya wat kek yg takde telur (kecuali Chocolate Cake).. saya ni memang pengemar telur tegar... suka sebab telur akan buatkan kek kita fluffykan.... Tapi this time the outcome quite ok and taste good.. amik resepi dari sini




Bahan-bahan
300 gm all purpose flour
150-180 grm granulate sugar (I used only 160gm)
200ml thick yogurt
50 ml blueberry filling
125ml oil
1 ts essence vanilla
1 ts 1/4 baking powder
1/2 ts baking soda

Frosting
500ml non dairy ready for topping whipping Cream (beat until hard peak)

Method
1. Beat Yogurt until smooth
2. Add sugar and beat until dissolved
3. add Baking powder and baking soda fold together and set aside for 5 minute until frothy
4. add Vanilla, Blueberry filling and oil and beat until combined
5. Add slowly flour and fold together into the batter slowly and use your mixer and beat until there's no lump.
6. Bake at 170'C for 20-25 minutes


12 comments :

  1. wat lebih kek ni untuk makan2... best sbb boleh makan byk2.. kate x de telor.. kan..

    ReplyDelete
  2. wah sgt menarik..cantik tggi kek tu walau tak ada telur

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya kek tu mayang wat 3 loyang dan filling dengan blueberi dan whipping cream.. x de naik sgt kak nor ... mungkin sbb letak filling yg jadi naik camgitu..

      Delete
  3. Dah boleh ambil order kira hebat la tu mayang....

    ReplyDelete
  4. xder masuk telo ya kek tuh...tak banyk beza kot dengan yg bertelo kan...

    ReplyDelete
  5. klu 5zol buat kek konpem tepung bersepah sana sni...

    ReplyDelete
  6. salam mayang..wah boleh akak try resipi vanilla cake tanpa telur nih..menyihatkan lah konon..hehe!!

    ReplyDelete
  7. wow cantik kak, sy ni tak berseni, mkn itu pasti hihihi

    ReplyDelete
  8. Salam Untie. Sedap kek tu . Saya pun suka warna purple. Follow sini juga ye.

    ReplyDelete
  9. akak kalau buat kek pakai telur pun kekadang bantat... inikan pulak yg tak bertelur, pasti keras kematu.. huhuhu

    ReplyDelete

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI