KACHINGG $$$$

Friday, 8 November 2013

Order tapi tak Collect

Sedihnya.. dah ode kek tapi tak amik lak... rugi masa, tenaga dan kos....  huhuhuhu..

Kek Red Velvet...

Cuti Deepavali dan Awal Muharam

Ke Melaka kami sekeluarga.. Sukanya hati saya lihat anak-anak bergembira.. tak tau nak describekan.. ye le kira lama le kami tak buat aktiviti riadah berkeluarga sejak suami saya berkerja semula.. sibuk tul abahnya ni.. tp agak sedih gak le sbb baby girl saya sorang ni kena demam campak lak.. tapi nak wat camne suma sudah di tempah so kita follow aje rancangan yang telah dirancang.. Susah gak dengan high fever lagi sampai hari ke 2 di Melaka tapi makin beransur baik masuk ari ke 3 dan ke 4... Mau tak nyer berendam dalam bath tub aje .. terus kebah demam. Tak banyak ambil gambar sangat sebab melayan kerenah si kecik yang sangat mengada-ngada aritu...




Thursday, 31 October 2013

HELLO KITTY

Tempahan dari jiran sebelah untuk anak buah beliau.. Rainbow kek di dalamnya, dengan lemon buttercream frosting.. Tempek gambar dulu, resepi kejap lagi ekk. Hiasan menggunakan buttercream dan fondant yek..



Wednesday, 30 October 2013

BESDAY ADIK IPAR

Akak mintak maaf le ini aje yang termampu.. sebab ode on the spot... sape suoh .. lenkali ode awal2 leh akak wat munge-munge cinta... epi besday untuk adik ipar Muhd Syahid Bin Ali..


Tuesday, 29 October 2013

Kek Besday Muhd Hafiz Shalihin

Besday anak saya yang ke dua .. lama dah ni.. tapi saja nak share dengan kengkawan.. Minat sangat dengan kartun Ninja Go, so umi pun buat kek coklat moist aje tapi tema ninjago.. Wah hepinya dia.. so umi dia pun turut sama hepi...


Wah lamanya tak update....

Hampir setengah tahun le tak up date blog ni... kawan-kawan pun entah kemana sekarang.. Harap maaflah saya agak bz gak tahun ni, dan bila dah datang sindrom malas tu .. memang malas sungguh la nampaknya.. Tiada apa yang nak di ceritakan cuma baru-baru ini agak sedih apabila rumah famili saya di wangsa maju di pecah masuk .. Peliknya sorang ahli keluarga boleh tidur mati... Jiran-jiran inform mungkin di pukau. Tapi alhamdullilah adik-adik saya selamat semuanya.. mereka tak sedar pencuri tersebut masuk bilik mereka dan geledah suma barang. Barang-barang yang hilang adalah henpon Blackberi bold sebijik, samsung tab sebiji dan wang ringgit serta barang kemas. Nasib baik tiada nyawa yang hilang.. sebab sekarang ni manusia pun dah tak perikemanusiaan... kekadang nak bunuh pun tak perlu bersebab...


Wednesday, 26 June 2013

MENUJU AMBANG MEMPELAI

UNTUK INFO KAWAN-KAWAN DI LUAR SANA .. DAN BERKECIMPUNG DALAM BIDANG KERJA KAHWIN DAN SEWAKTU DENGANNYA, BOLEHLAH SERTAI KARNIVAL ANJURAN MARA INI, HARGA BOOTH DARI RM1000 (TINGKAT BAWAH MEDAN MARA) DAN RM500 (TINGKAT 1 DAN 2 MEDAN MARA).... UNTUK PENDAFTARAN BOLEH LE CONTACT NO 0192308714 (EN HARUN) DAN JUGA JIKA PERLUKAN MAKLUMAT LANJUT... BOLEH JUGA LAYARI FB INI https://www.facebook.com/pages/Menuju-Ambang-Mempelai/252682274869663




Monday, 24 June 2013

MENCABAR BETUL BUAT KEK NO. 5

Hari-hari saya sangat sibuk sekarang, mintak maaf le kawan-kawan saya tak sempat lagi nak singgah umah kengkawan lagi, insyaallah selepas selesai semuanya, saya akan menjengah... Bz dengan hal pejabat, tutup akaun (biasa la bos saya ni dah dekat2 baru le nak sibuk disamping mendapat tempahan katering untuk ASNAF di pusat zakat selangor, tiap2 wiken ni. Banyak jadual dah lari, mana nak gi kelas baking pun byk tertangguh, dan byk lagi aktiviti terpaksa saya tangguhkan dulu.

Last week dapat ode dari sepupu nak kek no 5 bagi celebrate birthday anak beliau. Nak tolak kesian lak, mengenangkan anak dia yang comel tu saya buatkan.. Suka saya tengok kalau bebudak ni happy . Budak-budak sekarang pun pandai demand tau. Untuk besday kek ni, anak sepupu tu nak kek coklat dan biskut oreo di letakkan di atas kek tu 5 biji aje tau , tak leh lebih .. katanya (kalau lebih tak mo, katanyer)... kemudian nama tu tak nak mikail (padahal mmg nama panggilan kat umah camgitu) tapi kali ni bubuh nama aryan aje (nama penuh Mikhail Aryan), nak gambo boboboi seluruh kek.. (tengok bebudak sekarang.. demand kannn.., tapi tak pe sayang acik buatkan aje apa kehendak besday boy)

 Di kata mencabar tu sebab saya tak de acuan loyang no. 5, tapi selepas surf internet saya pun dapat idea macamana nak buat kek itu. So ini lah gambar kek tersebut. Banyak kekurangannya, andainya saya masih lagi dalam proses belajar...
Jadi tak?
Psst: bee itu saya buat sendiri tau.. Comel tak? dah jahanam pun anak buah saya kejekan...

Thursday, 13 June 2013

KEK SPAN DAN FILLING KIWI.

Weekends, selalu adalah hari makan-makan dengan famili saya. Ada aje rancangan saya, pagi tu saya dah masak nasi lemak.. alhamdullilah abis anak2 saya makan.. tengahari hanya masak kari telur dan sayur sawi goreng serta ikan kembung rebus goreng.. kemudian bila dah petang tu lapar le balik.. adoila nak cari makanan ni.. so anak-anak request kek. Jadi saya buat aje kek yang paling simple ni cuma saya fillingkan dengan jem kiwi kebetulan saya nak perabiskan sebelum expired.. Resepi mudah saya ambil dari kursus kek di kolej komuniti selayang...

Bahan-bahan kek span
160gm gula halus
15gm ovalette
5 biji telur gred B
125 gm tepung gandum *
1 camca teh baking powder *
1 camca teh esen vanilla
40 ml air
75gm mentega/minyak


sedikit jem kiwi/blueberry/strawberry



Topping 
2 cwn whipping cream 
 
Cara-caranya
1. Masukkan semua bahan dalam bekas pemutar kecuali minyak.. kemudian pukul semua bahan sehingga gebu dan putih. matikan mixer dan masukkan minyak kemudian kaup balik sehingga sebati, jgn pukul lama-lama nanti kek bantat.
2. Lengserkan loyang dan masukkan adunan kedalam loyang  serta bakar pada suhu 160' untuk masa 45-30 minit bergantung pada oven. saya guna api atas dan bawah.
3. Apabila kek sudah masak terus keluarkan dari loyang dan sejukkan di atas redai kek, jgn tunggu kek sejuk sebab kek akan mengecut dan mendap di dalam loyang.


Cara-cara Topping 
Putar whipping cream sehingga hilang kilat dan kental.

Cara susun kek

Potong kek pada 3 bahagian (ikut suka nak berapa pun) sapukan krim, letakan jem kiwi dan ratakan dengan sudu yg direndam dengan air panas (kemudian lap sudu tu). Ulangi sehingga kepingan kek habis. Selepas itu sapukan juga krim pada keseluruhan kek dan hiaslah ikut kreativiti sendiri ya.


Dalam proses buat kek ni.. jenuh saya cari turntable saya.. entah kemana letaknya. Anak-anak saya memang suka main turntable ni.. hari tu hampir rosak bila anak saya letakkan adik dia yang kecik dan di putarkan adik depa.. nasiblah tak jahanam.. Aritu tu Kon nail saya buat buttercream roses depa main, katanya alat isyarat panggil otomen.. ada ke patut. Nasib baik saya nampak, terus saya amik dan simpan, siap bagi warning kat depa lagi.
INI LE KON YG DI KATA KAN BOLEH PANGGIL OTOMEN TU IHSAN DARI ZACK

Camnilah turntable saya tapi warna putih.. ihsan gambar di sini




Wednesday, 12 June 2013

EGGLESS CHOCOLATE BROWNIES

Dah masak
 Tak rugi cuba brownies ni.. sedap dan yang penting tiada telur... so boleh lah saya melantak banyak-banyak.. stok koko powder masih ada lagi.. so arini adalah proses saya perabiskan stok.. nak buat kek sponge tapi telur tak de so.. saya try resepi ni.. mula-mula takut juga brownies jadi keras dan kesat dan susprisingly the outcome sangat sedap dan gebu.... Resepi lama dah saya ambil di myresepi, harap maaflah saya x catit penyumbang resepi pada masa tu.... (sori sangat2). Anak-anak pun arini berbunga2 pegi sekolah tengok mak dia bekalkan brownis kepada mereka.... Sayang anak umi... rajin-rajin belajar tau.. nanti rajin-rajin le umi masak...

Bahan-bahan

Bahan A
1 cwn tepung gandum
1/2 cawan koko powder
1/2 sudu teh baking soda
1 sdt tepung jagung
(semua bahan di atas di ayak)


Bahan B
1/4 cawan minyak masak/sayuran/jagung (saya guna minyak masak aje)
secubit garam
1 cawan susu cair
2 stb susu pekat
3/4 cwn gula castor
saya tambah 1sdh coklat emulco
Hiasan : Hirisan kacang Almond.
sebelum di bakar

Cara-caranya

1. Menggunakan whisk, gaul bahan B sehingga sebati (sehingga gula larut) dan kemudian masukkan ke semua bahan A
2. Kacau sehingga sebati
3. Lengser loyang dengan majerin dan lapikkan dengan baking paper
4. Masukkan adunan kedalam loyang dan tabur hirisan almond serta masak pada suhu 160' dlm 45 minit atau sehingga masak (bergantung pada oven dan loyang yer... kalau nipis adunan kita cepatlah masak.. kalau tebal adunan kita lambat le masaknya....)
sedap dan gebu, tak kering dan kesat serta keras... 

Friday, 7 June 2013

SEKURANG-KURANGNYA KITA MASIH BOLEH BERUSAHA...

ambil dari blog mak cik kantin

Saya tahu blog saya ni tidak ramai para pembacanyer tetapi saya ingin pengambil kesempatan ini untuk memohon bantuan kepada para pembaca, supaya dapat menghulurkan bantuan dari segi wang ringgit, peluang perniagaan atau setidak-tidak dapat menwar warkan kepada pihak berwajib yang dapat membantu.

Apabila saya baca post hari ini dari kakcik seroja , menangis saya, pilu hati saya melihat penderitaan insan ini.... sesungguhnya ada yang lebih susah dari kita.. sekurang-kurangnya kita masih mempunyai kudrat untuk menyara kehidupan kita.. Sesungguhnya kita berusaha insyallah akan membuahkan hasil.. tetapi ada insan lain yang memerlukan wang tetapi tidak berdaya untuk melakukan apa-apa walaupun ada usaha. Saya sebagai ibu amat sedih bila mengenangkan anak-anak beliau.. marilah kita membantu Haryanie, semoga bantuan kita dapat memanfaatkan diri beliau sekeluarga...

Salurkan bantuan anda ....


164034266923 Haryani Binti Mat Hussin (Maybank)

553104559018 Haryani Binti Mat Hussin.(Maybank)

Tuesday, 4 June 2013

MENU CUTI SEKOLAH...

Sedihnya anak-anak cuti di rumah tapi Umi terpaksa bekerja.. apa nak buat nak oiiii.. umi cari rezeki yang halal... Kalau cuti sekolah ni memang saya kena prepare makanan untuk anak-anak di rumah yang masih bercuti.. rasanya kalau anak-anak sekolah tak sesibuk kalau mereka bercuti. Hari-hari pening kepala saya memikirkan makanan untuk mereka.. semalam saya hanya sempat sediakan kek coklat (request anak-anak dari malam lagi) jadilah untuk sarapan mereka esok dan saya buatkan mee goreng kemudian saya masukkan kedalam periuk nasi elektrik dan biarkan "keep warm". Hari ini saya hanya sediakan koko krunch dan burger bersalad, seorang 2 biji. Anak-anak saya ni mmg susah nak makan nasi tapi kalau makan macam ni memang tak cukup le..... kalau saya buat nasi goreng ke atau lauk pauk.. memang la tak berusik.... Esok punya menu dah planing dalam kepala.. nak buat pizza.. 2 biji (untuk sarapan) dan mungkin nasi putih dan ayam masak kicap aje...(saya selalu selingkan sayuran dalam makanan anak saya, kalau masak kicap ni .. saya akan letak carrot dan bunga kobis serta daun bawang.. macamni lah saja cara saya nak beri anak saya makan sayuran sebab hakikatnya memang sukar mereka nak makan... tak pe la at least anak-anak dapat khasiat dari air sayuran yang mengalir dalam masakan...).. maaflah menu pagi tadi tak sempat nak snap gambar sebab dah kalut nak pegi keje.... So adakah kawan2 macam saya pening juga memikirkan menu makanan untuk anak-anak sepanjang cuti sekolah ini... . 

ihsan gambar dari google sahaja

ihsan gambar dari googgle sahaja

Friday, 31 May 2013

Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree

Waaahhhh, saya ni memang dok mengidam nak beli kamera.. tapi apa nak buat.. budget tiap bulan asyik ciput aje.. so bila ada blogger yang buat giveaway kamera ni.. apalagi saya pun mencuba nasib le.. mana tau rezeki saya dapat...  huhuhuhu ..(sesambil mendrum en Nabeel ..... pilih lah saya... pilih lah saya) hahaha bergurau aje... mai kengkawan kita join give away ni... mana tau ada rezeki.. (psst : terbaik la en Nabeell... x perlu taip.. suma dia dah sediakan... ini yg acik sukaaaaaaa....)




Korang tau ke Nabeel Fikree sekarang tengah mencari pemenang untuk Samsung Camera Digital Giveaway dia tu? Kalau korang tak tau, haaa mari sini saya kasi tau. Sebelum tu, saya nak bagitau korang syarat nak join giveaway ni pun senang je.


Giveaway ni dibuat sebagai tanda terima kasih kepada pembaca blog nabeelstories katanye. Saya malas nak cakap panjang lagi, terus je bagi korang baca syaratnya :

  1. Follow blog NabeelStories.com
  2. Buat satu entri bertajuk Samsung Digital Camera Giveaway by Nabeel Fikree
  3. Sila copy code yang telah disediakan dan paste pada ruangan HTML entry
  4. Tinggalkan link penyertaan pada ENTRY INI sahaja

Macam mana? Senang je kan? Saya join ni pun sekadar ingin mencuba nasib. Manalah tau kot2 terpilih dapat jugak posing depan kamera baru hari2. Hehee..


TARIKH TAMAT PENYERTAAN : 20 Jun 2013





Friday, 24 May 2013

KEK BUDGET

BISMILLAHHIROHMANNIROHIM......

Sesiapa yang berminat untuk membeli kek buat makan-makan boleh le merasa kek budget saya ni.. kek oren dan marbel rm8, kek chocolate moist rm10, red velvet dan kek carrot rm15.. sesiapa yang berminat boleh hubungi saya di 016-2700481/019-2308714...

salah satu produk .. kek oren.... nanti saya update untuk kek yg lain pula..

Thursday, 23 May 2013

CHOCOLATE FREE

Hari ni bos bagi coklat free kat saya.. tenkiu bos.. lenkali saya keje dengan lebih rajin sekali.... hahahah poyo aje suma tu...



BESDAY ABANG

Tak penah saya wat majlis besday untuk anak-anak saya... selalu buat untuk famili2 sahaja di sambut sesama kami.. tapi sesejak dah besar ni dah pandai request besday parti lagi...., mintak maaf le abang umi kamu ni tak berkeyakinan diri nak masak banyak2, tapi atas permintaan saya ikutkan saja... tapi buat simple-simple aje bihun goreng, goreng nugget, goreng fries, goreng ayam segera, makaroni cheese, bihun soto.... tapi alhamdulilah makanan habis....  Yang paling saya suka dan terharu... anak saya mengucapkan terima kasih umi..... wah sebaknyer..... (abang: thanks umi sebab buat untuk abang, nanti allah balas untuk umi ekk - sesejak anak2 saya sekolah tahfiz ni... ayat2 kekadang menusuk jiwa...)


Nur Salsabila... mucukkk....

Comel tak tak kak tonnnnn.... hai, saya berumur 3 tahun, tak suke hisap susu dalam botol tetapi sekarang tidak lagi..... Dengan ini secara rasminya sudah 23 hari saya tak menyusu t-t-k... heheheh., yeyeye saya dah beso.. umi jangan lupa buat susu sedap-sedap untuk saya yer..... pastu boleh le umi makan ubat kurus ke jamu ekkk..... no worries... (kalau umi lalu kawasan sempit atau pintu bukaan sempit selalu cakap ... mi mok la.... hamboii sesuka rasa awak ekk....)


Monday, 20 May 2013

Toffee Caramel Cheese Cake

Sangat sedap kek ni ... saya amik resepi kat sini, lama dah amik resepi tapi saya baru aje buat ahad lepas... sedap memang sedap... sangat saya rekomen la bagi peminat cheese cake...


Bahan base:

150 gm biskut marie - saya guna biskut tiger

130 gm butter cair

Cara:

1- Campur semua bahan, tekan pada dasar loyang yang dialas dengan kertas minyak kemudian sejukkan.

Tofee

Bahan:
40 gm almond nib

60 gm gula kastor

Cara:

1- Masakkan gula dalam bekas caserol sampai kuning, masukkan almond nib, gaul. Tutup api dan ratakan atas loyang sebentar.

2-Bila sejuk patah-patahkan kecil.

Bahan Cheese

200 gm cream cheese

20 gm gula kastor

8 gm gelatin

60 gm air

200 gm whipped cream (whisk dahulu)

Cara:

1-Putar cream cheese sampai gebu, masukkan gula dan pukul sampai smooth. Kemudian tapiskan.

2-Dalam bekas lain, curah gelatin dalam air, biar seketika double boiled sampai gelatin hancur. Campurkan pada adunan cream cheese, gaul rata

3-Akhir sekali kacau dengan whipped cream, masukkan dalam loyang 7', berselang seli tabur toffee tadi.

4- Sejukkan dalam peti ais

Topping

1/2 cawan brown sugar

1 cawan anchor whipping

1 tsp butter

Cara:

1-Campur semua bahan, panaskan sampai pekat. Kemudian sejukkan dalam suhu bilik

Hiasan
100 gm walnut (imported) di tos dan cincang

Cara:

1- Keluarkan kek tadi dan tabur walnut kemudian letak topping tadi. Hidangkan
 
 
sangat sedap sbb ada crunhie tofee tu....
 
 
 
 
 

Selamat Hari Guru....

Masih belum terlambat lagi untuk saya ucapkan selamat hari guru kepada semua guru di dunia ini tak kisahlah guru apa pun, guru mengaji, guru memasak, guru berenang, guru sekolah, pensyarah, guru melukis, guru memandu, dan lain-lain .....Sempena hari guru.. saya sediakan kek khas untuk guru2 di sekolah anak saya.. Semoga cekgu2 suka ekk, dan terima kasih kerana mengajar anak saya dengan baik..... yang sekolah tadika kemas hanya kek sponge dan filling stoberi dan bagi yg sekolah rendah tu saya buatkan kek sponge dengan filling kiwi....




Wednesday, 15 May 2013

Orange blended Cake..

Kek yang mudah dan Simple ... serta tidak lupa juga sedap rasanya... kalau bake kek ni harum semerbak rumah bau oren... sangat suka.. masih lagi menggunakan resepi yang dulu cuma saya kurangkan penggunaan gulanya dan kali ini saya serasikan dengan buttercream oren yg sedap dan harum... buat khas untuk kawan adik yg ingin menyambut besday bersama insan tersayang





Orange Blended cake

2 Cawan Tepung
2 cawan gula (saya guna 1 1/2 aje, kali ni saya kurang ke 1 1/3 pun dah ok rasanyer)
1 st baking powder
3 biji Telur
1 biji oren di buang biji
1 st esen vanilla
1 cawan minyak
2 sudu teh Tepung Jagung (saya tambah, kek jadi lebih gebu.., x letak pun x pe)

Caranya

1. Tepung, Baking powder dan tepung jagung di ayak dan ketepikan..
2. Masukkan telur, minyak, gula dan buah oren dan mesin sehingga buah oren dan gula hancur.
3. Tuang atas tepung tadi , kacau hingga sebati.. (Kalau berketul2 saya masukkan dalam blender dan mesin)
4. Lengserkan loyang dengan butter dan masukkan adunan dalam loyang. Kemudian bakar pada api 170'c selama 45 minit -  1 jam. (saya hanya letak dalam cup supaya senang anak2 nak bawa ke sekolah)

Orange Buttercream 

1 cawan Creamwell/shortening
1/2 cawan susu pekat
sedikit esen Orange
2 sb jus orange
1sb parutan kulit limau

Cara2
Masukkan semua bahan dalam mixing bowl dan pukul hingga gebu...

Monday, 13 May 2013

HEPI BESDAY MUHD ZUHAIR ZHARFAN

Selamat hari lahir buat anak ku yang sulung yang kini berumur 10 tahun, semoga abang berjaya dunia dan akhirat... menjadi insan yang soleh, beriman, berilmu, bertaqwa, bertanggungjawab dan berkepimpinan kepada Allah terutamanya, ibu bapa dan masyarakat islam di sekeliling. Dan yang paling penting semoga abang rajin solat yer sayang.... Muaaahh sayang anak umi... (selalu mengadu umi ni suka marah2. Umi marah2 sebab umi sayang abang dan umi nak abang jadi yang terbaik yer)

Muhd Zuhair yg baju kuning (gambar dulu2 masa umo dia 6thn, ishh nampak comel lak...

SELAMAT HARI IBU ...

Masih sempat lagi mengucapkan Selamat hari ibu di ucapkan buat ibu-ibu di luar sana ... semoga kita istiqamah menjadi seorang ibu dan isteri yang terbaikk...

blueberi cheese kek, sori gambar blur tapi Syedapnyer...... hadoile...

gulp.... nak makan tapi takot gemok.. tengok org makan aje le...

Thursday, 9 May 2013

ASHRAFF MUSLIM MENAFIKAN PULAK....

FITNAH SEMATA-MATA
 
LUAHAN RASA DI TWITTER
Walau  apa pun kita tunggu cerita sebenar......cuma pemilik badan sahaja yang boleh mengesahkan...

ASHRAFF MUSLIM NAK KAHWIN LAGI

 
ASHRAFF DAN DAYANA DI SAAT BAHAGIA
Terkejut semalam berita kat Harian Metro, ASHRAFF MUSLIM NAK KAHWIN LAGI" aihhh baru sangat rasanya gembar gembur tentang perkahwinan beliau dengan PN NOR DAYANA, ni dah nak bermadu plak. Khabar angin mengatakan Ashraf Muslim telah ke Mahkamah Syariah untuk mendapatkan kebenaran berkahwin dua, dan Noor Dayana Lokman telah memberikan keizinan. (wahh tabahnya isteri)

Tindakan ini, kononnya disebabkan ketiadaan zuriat setelah hampir tiga tahun Ashraf dan Dayana berkahwin. (hamboi sesedap rasa aje ekk.. usaha .. dan usaha lagi insyallah ada rezeki kalau Allah tengok usaha kita, bkn alasan nak kahwin dua, kena kaji balik diri keperluan atau nafsu)....

Dia dan isteri ada berikhtiar untuk mendapatkan cahayamata menerusi kaedah perubatan moden dan tradisional namun belum dikurniakan rezeki. (senang sangat mengalah ada pasangan yang tunggu lebih dari 10thn pun alhamdullilah Allah kurniakan zuriat jika betul kita tiada masalah dari segi kesihatan)

Semalam, surat  khabar Harian Metro iaitu pada Rabu 8 Mei 2013 melaporkan wanita yang dikatakan calon isteri kedua Ashraf Muslim yang bernama Sakinah telah tampil untuk meluahkan rasa sedihnya bila permohonan poligami pelakon tersebut diketahui umum, sekaligus menimbulkan kekecohan di Internet

Wanita yang ingin dikenali sebagai Sakinah itu memaklumkan Ashraf ada menasihatinya untuk bersabar serta menjamin akan bertanggungjawab ke atas perkara ini

Perkenalannya Sakinah dengan Ashraf Muslim sudah bermula sebelum dia mendirikan rumahtangga lagi. Malah sudahpun berjumpa isteri Ashraf, Noor Dayana Lokman, Sakinah memberitahu Dayana sebaiknya ingin elak daripada dimadukan. Tetapi andai kata ia berlaku juga, dia redha

Kini, keputusan terletak di tangan Ashraf. Sakinah pula berkongsi sudah melakukan solat Istiqarah dan telah pun diberikan petunjuk oleh Allah - sumber dari HARIAN METRO bertarikh 8hb Mei, 2013

**** sedap aje Sakinah ni, ingat mudah ke seorang isteri nak memberikan keizinan, di mulut kata ya, tapi di hati siapa yang tahu.... kalau benar berita ini berharap semoga Dayana terus tabah..

Firman allah dalam surah AnNisa' ayat 3 yang bermaksud:
" Dan jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil terhadap(hak-hak) perempuan yang yatim bilamana kamu mengahwininya, maka kahwinilah wanita-wanita lain yang kamu senangi ; dua; tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka kahwinilah seorang saja, atau hamba-hamba yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat kepada tidak berbuat aniaya."


MINTAK TOLONG KLIK LINK2 BAWAH NI...

HARON AZIZ & LISA SURIRUMAH       BELAKBERI   BEG CANTIK2   SAMSENG  KO

MINYAK WANGI


CPUV TU APE?

Arini check mr Nuffnang ada lak rekod CPUV.. sebelum ni memang tak penah ada pun...


MINTAK TOLONG KLIK LINK2 BAWAH NI...

HARON AZIZ & LISA SURIRUMAH       BELAKBERI   BEG CANTIK2   SAMSENG  KO

MINYAK WANGI

Wednesday, 8 May 2013

INI MAKANNYA....

TAK TAHU LA KENAPA HARI NI SANGAT MENGANTUK... SAMPAI KE TAHAP TAK BLEH DI TAHAN2 LAGI.. PERCAYA TAK? TADI MASA TENGAH TAIP SAYA BOLEH TERLELAP SEKEJAP... ADOILA KENAPA NI? SELALU SAYA KALAU NGANTUK TAHAP CAMNI BILA SAYA MENAMBAH BILANGAN KOLEKSI KELUARGA JEK (PAHAM2 LE SENDIRI EKK.. TU AYAT2 MUNGE2 SAYA).. HAAAAHHHH.... AMBIK KO INI MAKAN DIA.... JOM MINUM KOPI... JGN INGAT ORANG TUA AJE SUKA KOPI TAU SAYA NI MEMANG PENGEMAR KOPI TEGAR.. TAPI BUKAN LE TAHAP KOPI STARBAK DAN KOPIBIN TU EKK SAYA NI MAIN YANG CAP MALAYSIA AJE...

KOPI KAUU SATUUU......

PEKAT... LIKAT LAGI LEGAM.... NASIB BAIK SAYA TAK LETAK SERDAK2 DIA KALAU TIDAK KENA TAPIS GUNA GIGI........ HEHEHEHE..

Tuesday, 7 May 2013

SELAMAT HARI LAHIR SHARAFANA DARWISYAH BINTI M. SYAHID

DARWISYAHHHH.... COMEL TAK KAK TONNN???
BESDAY ANAK BUAH TERSAYANG ... SEMOGA MENJADI ANAK YANG SOLEHAH DAN BERJAYA DUNIA DAN AKHIRAT... AMEENNN... 4/5/2013 MERUPAKAN HARI LAHIR BUAT ANAK BUAH SAYA... TAKDE APA YG MAK LANG DAPAT SEDIAKAN HANYA KEK SAHAJA.. SEMOGA WISYAH HAPPY...... DAN YANG PALING PENTING JOM KITA ENNNJOYYYY....

BESDAY KEK YANG XPRESSS........



Sunday, 5 May 2013

HOKAIDO CUPCAKE

TERINGIN SANGAT MAKAN CUPCAKE NI, ORANG KATA KALAU KAT BAKERI MAHAL.. TAPI RASA DIA MEMANG SEDAP, DENGAN RASA CREAMY KASTAD DIA. AMAT SESUAI DI MAKAN BERSAMA AIR TEH.. HEHEHEH (PSST: BISKUT PUN SEDAP KALAU CICAH NGAN AIR TEH)..


HOKAIDO CUPCAKE

sumber : myresepi

Bahan-bahan

Meringue

5 bji putih telur
1 sudu teh krim of tartar(boleh ganti dengan sedikit garam halus)
80gm gula kastor


Cara Merringue...

Pukul putih telur bersama krim of tartar dan kemudian masukkan gula. Pukul lagi sehingga beku atau kental(bila diterbalikkan tidak jatuh) 

5 biji kuning telur
30gm gula kastor
40ml minyak jagung
40ml susu segar
1 sudu teh esen vanila
60gm tepung kek
25gm tepung kastad
1 sudu teh beking powder(kesemua tepung dan beking powder diayak bersama)

Cara2nya

Pukul telur bersama gula hingga sedikit kembang. kemudian masukkan minyak dan susu. Pukul lagi seketika. Masukkan tepung yang telah diayak tadi. Kacau. Masukkan putih telur tadi(merringue) ke dalam adunan kek dan kacau secara kaup dan balik. Panaskan oven terlebih dahulu. Masukkan dalam cupcake dan bakar selama 20 minit dengan suhu 180C .(5 minit pertama guna api bawah sahaja dan bakinya guna api atas dan bawah)

Kastad

2 sudu besar tepung kastad
2 sudu besar tepung gandum
6 sudu besar gula halus
400ml susu segar
2 biji telur
2 sudu besar mentega

Cara-cara 
Sebatikan dahulu tepung dan susu dan masukkan ke semua bahan lain dan masak atas api yang perlahan sehingga pekat dan licin.
Apabila cupcake sudah masak, masukkan kastad dalam pipping (guna nozle muncung tajam) dan tekan dalam kek.Kek kita jadi berinti di dalamnya.

Cara membuat tepung kek
3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung

Cara-caranya

Campurkan dan ayak. Dah siap tepung kek kita..tapi ini untuk secawan tepung kek..resepi di atas 60gm aje..jangan masukkan kesemuanya...

Saturday, 4 May 2013

DAPAT DIAH DOMPET TAU.. KO ADE???

NGADE2 AJE TAJUK TU KAN.... HAHAHA, SAJA NAK BAGI TAU DAPAT DOMPET COMEL NI TAU DARI CEKGU TADIKA KEMAS ANAK SAYA.. ARITU ADA WAT TAHLIL UNTUK TADIKA ANAK SAYA YANG BARU DI RENOVATE. SILAPNYER CIK SOMI SAYA INFOM MEJLIS STAT PUKUL 2.00, SAYA NI BERKOBAR-KOBAR LE PEGI. SAMPAI SANA SATU PUN X SIAP LAGI.. CEKGU KATA NAPA SAMPAI AWAL KAK? MAJLIS START PUKUL 3.00...BAYANGKAN SEMANGAT KE IDAK KUL 1.30 DAH SAMPAI SEKOLAH ANAK...HEHEHEHE, SO DENGAN PENUH KERAJINAN DAN TAWADUK ACIK MENUNJUKKAN SKIL KEMAS MENGEMAS.. PASANG MEMASANG, SUSUN MENYUSUN KAT CEKGU TU... HEHEHE DATANG AWAL KAN.. X TAU NAK WAT APE.. SO RINGAN2 LE KAN TANGAN NI... ITU BELUM CUKUP DENGAN MENUNJUKKAN SKILL MEMASAK BIHUN GORENG LAGI TU... HAHAHA... POYOS AJE KAN... X DE LE, SEBENARNYER AKAK X TAU NAK WAT APE.. NAK WAT BODO AJE MACAM TAK SESOAI AJE KAN ... BUKAN NAK MENUNJUK2 TAPI MEMANG SAYA EKLAS CIKGU.. BETUL... TAK SANGKA ESOK TU CIKGU TU DIAHKAN SAYA DOMPET NI... MALU SAYA... ALAHAI CEKGU .. TOKSAH LE BERBAGI DIAH BAGAI... MEMANG NIAT DI ATI NAK MEMBANTU, AKAK NI BUKAN JENIS DUDUK DIAM .. MEMANG SUKA KERJA BELAKANG TABIR NI... HEHEHE..
DAPAT DOMPET.. SUKERNYER...

Friday, 3 May 2013

KEK HANTARAN

Kek yang di buat untuk jiran di rumah mak saya untuk majlis nikah anak dia (paham tak kengkawan, mood agak kelaut sket..).. sweet aje kaler yang di pilih warna pink dan putih.. Guna teknik steam buttercream, dan keknyer adalah kek span coklat, berat boleh tahan dalam 1.8kg...

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI