KACHINGG $$$$

Friday, 23 November 2012

Cekodok/cucur nasi udang geragau..

KENGKAWAN PLEASE CLICK ME DULU YEK..


Saya mengaku..saya dan anak-anak memang suka cekodok, cucur atau what ever the name is... , tak tahu nak cakap sehingga tahap fanatik 'in other word .. obsess' dah ni.. hehhehe.. tak dapat makan nasi pun tak pe.. leh gitu..Semua saya cekodokkan (eh ada ke ayat tu... kira halal aje le).. Cucur kentang, cucur jagung, Carrot, pisang, labu, hot dog, burger, makaroni, bawang, ikan bilis, tepung saja, bonito flakes, daun ketumbar, daun kucai, daun sup, epal hijau, labu, pisang....dan banyak lagi... (tapi lebih suka yang savoury rather than sweet)

Bahan-bahannya

2 @ 3 cawan tepung gandum
segengam nasi 
1 biji bawang besar 
1 ulas bawang putih 
segengam udang geragau
Garam  secukup rasa 
Cili kisar (saya x letak pun sbb anak-anak nak makan)
1 sb gula (saya tambah)
sedikit Daun bawang & daun sup (saya x letak pun)
2 atau3 cawan air 
Minyak untuk mengoreng

Cara-caranya
Nasi putih, bawang besar dan garam & gula di kisar bersama air sehingga nasi hancur, kemudian letakkan ke dalam mangkuk. Kemudian masukkan tepung dan kacau sehingga sebati (agak2 le tepung dan air tu ya, kalau adunan likat tambah air dan kalau cair tambah tepung), kemudian masukkan udang geragau, kalau ada daun bawang dan daun sup serta cili kisar boleh le masukkan sekali. Akhir sekali, panaskan minyak dan goreng sehingga adunan tepung habis

Suka cekodok nasi ni sebab ... cekodok kita sedap dan lembut sampai ke petang.. percayalah saya tak tipu pun...



MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI