KACHINGG $$$$

Friday, 9 November 2012

Super Moist Eggless Chocolate Cake with Jelly Bean Topping..

Emergency sesangat... tengah2 asyik menonton Adam Dan Hawa Episod 44 (agak2 le) tetiba anak-anak kesayangan inform, Umi, esok ada party sket... yang saya pun dok fikir parti apa lak bebudak ni.. rasanyer besday memasing suma dah lepas.. takkan parti liar kot... Saya pun bertanya kat anak saya, "parti ape ni abang, besday sape lak....? abang : isshhh umi parti last school le, next week dah holiday .. cuti 1 bulan uuumiii... 30 hari gitu.... hahahah excitednyer abang bab2 coti ni... hahahh tu le umi ni prihatin sangat.. camgitu le jadinyer, sampai coti sekolah anak pun tak tau...hahahah.. berbalik ke party tadi.. apa kejadah pukul 10.00 nak mencari barang2 makan untuk parti .. kedai pun dah tutup... agak2 le... hmmm... so saya decided wat kek coklat.. yg senang2 supaya boleh le anak saya bawa pergi sekolah... Anak siap bagi warning.. : Umi kena bawa makanan le .. cam pot luck ofis umi tu, kalau tak bawa malu le abang... hamboiii ugut ke ape ni?????? Dengan sepantas kilat terhasil le kek Coklat (tanpa telur- in malay version) hahahah... Jely Bean Lebihan kudapan anak-anak saya tempekkan kat atas kek ini... Amacam kengkawan comel tak Cupcake tu.... Resepi ni saya amik dari akak Dayang. Really marveles, bahan2 pun tak banyak... kalau nak versi yang lebih cantik singgah le blog kak Dayang yek,

Super Moist Eggless Chocolate Cake
Resepi : DapurKu SaYang@dayangjack.blogspot.com



bahan-bahan : loyang 6-7 inci
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko (DJ guna Cap Kijang)
2 sudu besar susu tepung
1 1/4 cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau minyak jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara :
Panaskan oven pada suhu 160C. Sediakan loyang kek. Griskan dengan mentega. Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar. Masukkan tepung susu, garam dan gula perang. Kemudian dikacau rata-rata.
Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco/chocolate emulco. Kacau perlahan-lahan dengan whisk. Pastikan adunan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon. Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
Sejukkan kek setelah masak. Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.


Macaroni Gratin

Pening memikirkan makanan yang sihat untuk anak-anak saya. Mereka sangat cerewet dan susah nak makan, oleh itu saya ambil inisiatif cuba memperkenalkan makanan yg baru selain nasi di samping sihat untuk anak-anak. Saya telah mencuba resepi ni, dan feedback dari anak-anak sangat memberangsangkan.... siap request untuk buat lagi... terima kasih pada Ros "Jintan manis".. kerana memperkenalkan resepi ini.. jasa mu amat dikenang, kalau nak lebih lengkap lagi leh le singgah ke blog Ros ekk sbb siap di sertakan dengan step by step lagi.... saya kopi pes aje, malas nak taip... ros izinkan ekk



Macaroni Guratan/Gratin 


Bahan-bahanya
Untuk White Souce
1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar butter
sedikit parmesan cheese
1/2 cawan susu segar ( saya guna susu cair)
1/2 cawan air
lada sulah (saya Guna Lada Hitam)
garam
Bahan-bahanya isi guratan

1 piring kecil ayam goreng
1/2 pokok brokoli yang siap dicelur
1/4 batang carrot yang dihiris nipis dan dicelur
2 cawan makaroni penne yang siap direbus
sedikit parmesan cheese
sedikit hirisan kentang ( kentang ni tak perlu celur, kupas kulit luarnye dan hiris nipis je)
Untuk taburan
dried pasley (Saya guna Oregano)
sedikit mozarela cheese
Cara-caranya

1. Mula-mula, buat white sauce- menggunakan  periuk kecil,  masukkan tepung gandum yang telah di campurkan 1/2 cawan air dan 1/2 cawan susu segar, kacau sebati dan masaka hingga agak pekat, baru masukkan lada sulah,  sedikit parutan pamersan cheese, garam dan butter. Kacau perlahan. Tutup api dan ketepikan. Jika terlalu pekat boleh tambahkan lagi 1/2 cawan air dan kacau sebati.

2. Satukan macaroni penne yang siap direbus dengan 1 sudu besar olive oil, garam dan sedikit lada sulah, gaul sebati, ambil bekas guratan sapukan keliling bekas atau acuan guratan tadi dengan butter, kemudian susun kan kentang di bawahnya. 
3. Kemudian letakkan macaroni penne di atas lepisan kentang tadi. 
4. taburkan atas macaroni dengan hirisan ayam goreng, brokoli dan hirisan carrot yang telah dicelur. 
5. Curahkan white souce di atas bahan-bahan tadi.
Sebelum masak
6. Pastikan white souce menutupi keseluruhan isi gurantan. .
7. taburkan dengan mozarela cheese. 
8. akhir sekali topping pula dengan dried pasley.
9. Bakar pada suhu 180 ke 190 darjah selama 40 ke 50 minit ataupun sehingga permukaan guratan perang, Angkat dan hidangkan panas-panas, Selamat Mencuba.



setelah Masak

MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI