KACHINGG $$$$

Friday, 12 October 2012

Pavlova jadi tak jadi..

Nape saya bagikan nama pavlova tu gitu... sbb saya main campak2 suma bahan-bahan dalam mixing bowl .... pas baca resepi , baru perasan kena pukul telur dan gula tu sampai meringue dulu... apa nak buat saya redho aje, sambil berdoa semoga pavlova ni menjadi .. Alhamdullilah menjadi akhirnya

Bahan2

Bahan A
3/4 telur putih (Lebih kurang 4 biji)
1 cawan gula icing (1 1/2 kalau suka manis)
1 sdt vanilla powder / esen
2 sdt tepung jagung
1 sdt cuka/ cream of tatar @ jus lemon (saya guna cuka epal)

Bahan B
2 cwn whipping cream (ready to mix, tak perlu tambah gula lagi)
sedikit Buahan segar seperti strawberi, anggur, pic, kiwi atau bluebery

Cara2, saya ekk.. kalau salah tolong betulkan sendiri... tapi cara camgini menjadi lak..

Pukul bahan A sehingga meringue.. (maksud meringue ialah adunan bertanduk dan apabila diterbalikkan mixing bowl tu adunan tak akan tertumpah)

ihsan dari google , lebih kurang begini le rupa meringue
 Kemudian ambil baking paper dan paipkan atas baking tersebut mengikut kreativiti kita, bakar pada suhu 180' dalam masa 15 minit atau masak (berubah warna kecoklatan)

Bila meringue telah sejuk pukul whipping cream sehingga berat dan kemudian sapukan/paipkan diatas pavlova tersebut. Jangan lupa letakkan buahan diatas pavlova .. siap.. boleh di makan .. tak susah mana pun kannnn..... jom kita ngapp...



MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI