KACHINGG $$$$

Monday, 23 April 2012

Ikan bilis dan tempe goreng masak sambal

Sambal Ikan Bilis dan Tempeh...
Kami adik beramai2 dok makan western food ... (western le sangat) sian lak kat ayah yg dok terkuit2 sepegeti tu.. ye le tokak melayu mmg x layan le makan tu suma . So jangan riso ayah... orang dah masakkan tempe + ikan bilis goreng dan tak lupa gak kari express ikan kembung rebus wat ayah tercinta...
Kari Xpress Ikan Kembung Rebus....

PASTA TIME....

Weekend hari tu mmg malas nak masak lauk2 bagai so kami belasah aje ..Pagi tu makan pasta/makaroni/Penne (saya pun tak tau panggil apa yang sebenarnya) malam tu kami hanya menjamah ... ceehwahh menjamah ke melantak ... hahahha  makan spagetti bolognaise sahaja.. Resepi nyer saya pun main belasah2 dan campak2 sahaja.. takde basic resepi ekk....


FOR BREAKFAST CUM LUNCH LE SEKALI NI... HEHEHE BIASA LE BILA CUTI SUMA BANGUN LAMBAT.. YE LE BELAH MALAMNYER SUMA DOK BERONGGENG TENGOK MOVIE BAGAI ...




PASTA GORENG 

Bahan-bahan:

makaroni/Pasta/Penne -rebus, dan toskan.

bawang putih - 3 ulas

bawang besar (kuning) - 1 labu dihiris dadu ye...

daging hancur (ikt suka nak letak banyak mana

cili kisar - 2 sudu (kalau nak pedas buh lah banyak)

Kicap Manis - 5 sudu besar (tak nak letak pun tak pe, tapi kami anak beranak memang hantu kicap)

garam secukup rasa

Sedikit air asam jawa

Sedikit daun parsley / Daun Sup

Carrot atau Mixed Veggie (saya x letak pun sbb tak de)


Cara-cara:

Tumis bawang putih dan bawang hingga naik bau Masukkan daging dan masak hingga bertukar warna.

Masukkan cili kisar.kacau dan masak hingga naik minyak, setelah itu masukkan semua sayur-sayur (jika ada)...

Masukkan kicap kacau kacau sebentar dan kemudian masukkan Penne/Makaroni/Pasta, Kacau sehingga sebati dan rata. Tutup api dan hidangkan dengan taburan daun parsley atau daun sup.


MENU FOR DINNER..... TAKMO MAKAN NASI KONON, DIET LE TU...... HAHAH KATANYER LE... TAPI KADAR KALORINYER PUN LEBIH KURANG SAMA AJE KALAU MAKAN NASI PUNNNN.... SAJA AJE NAK SEDAPKAN HATI... HAHAHA WALAUPUN GITU LAYAN AJE LE.. EKKKK.... RESEPI INI SAYA IKUT MACAM SPAGETTI YANG PENAH SAYA BUAT DAHULU. REFER KAT SINI EKK








































MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI