KACHINGG $$$$

Thursday, 19 January 2012

KEK NANGKA SINGGAHSANA

TAK HABIS- HABIS LAGI PASAL NANGKA GAK LE..... MAKAN NANGKA SAMPAI PENING LE NAMPAKNYA 2-3 HARI NI, NANGKA ADA LEBIH LAGI... APA LE SAYA NAK BUAT NI... GUGEL PUNYA GUGEL DALAM INTERNET , SAYA DAPAT RESEPI WAT KEK NANGKA.. JANGAN TERKEJUT .. SBB SAYA PUN TERKEJUT GAK NI.... HAHAHA.... INGAT NANGKA HANYA BOLEH BUAT SERAWA, KUIH TALAM, PUDING DAN MAKAN GITU SAJA.RESEPI NI SAYA AMBIL DARI SINI

NAMPAK TAK HIRISAN BUAH NANGKA? 

DEKAT LAGI ... NAMPAK TAK? KALAU TAK..???? JENG JENG .....

YG NI SHOT PALING DEKAT SAMPAI BLUR JADINYA....MATA PUN NAIK JULING..


BAHANNYA:

6 BIJI TELUR (B)
200 GM TEPUNG GANDUM
(saya guna tepung superfine-kek lebih halus)
200 GM NANGKA YANG TELAH DICINCANG (nak lebih boleh tambah lagi)
130 GM KELAPA PARUT
225 GM BUTTER
130 GM GULA KASTOR
1/4 TSP BAKING POWDER
1 TBSP SUSU PEKAT MANIS

CARANYA:

1. BUTTER DAN GULA DIPUKUL HINGGA KEMBANG, MENJADI PUTIH DAN BERKRIM.


2. MASUKKAN TELUR SATU PERSATU SAMBIL DIPUKUL LAGI HINGGA KEMBANG.


3. MASUKKAN KELAPA PARUT, NANGKA DAN SUSU PEKAT MANIS. GAUL DENGAN SPATULA HINGGA RATA.


4. MASUKKAN TEPUNG SIKIT DEMI SEDIKIT. KAUPBALIK HINGGA RATA DAN SEBATI.


5. ALAS & GRIS LOYANG DGN BUTTER. TUANGKAN ADUNAN DLM LOYANG DAN BAKAR DALAM OVEN YANG TELAH DIPANASKAN TERLEBIH DAHULU DGN SUHU IKUT KEPANASAN OVEN MASING-MASING. (kalau oven saya 155C selama 45 minit api atas dan bawah)




BUAH NANGKA, LANGKA AND JACKFRUIT..

BLEH TAK GITU ... .. SEBENARNYA DAPAT BUAH NANGKA YANG MASAK RANUM DARI RUMAH EMAK, TAK TAU NAK WAT APA.. BANYAK PULAK TU, SO FIKIR PUNYA FIKIR SO SAYA PUN DECIDED NAK WAT SERAWA NANGKA DENGAN SAGU MATA IKAN (EHH BETUL TAK SAYA PANGGIL NI.. TAPI KALAU KAT UMAH ITU LE YG KAMI SATU FAMILI PANGGIL)....

INI LEH RUPA SAGU TU (GAMBAR IKHSAN GUGEL EKK)
SO, SAYA BUAT BANYAK GAK LE.. BLEH DIAGIH-AGIHKAN KE RUMAH MAK SAYA SKET, RUMAH PENGASUH ANAK SIKIT DAN BAWA PEGI OFIS SIKIT... HAMBEK .. BANYAKKAN, SAMPAI BANYAK TEMPAT BOLEH DIAGIHKAN TU ....

PENGAT NANGKA... MAAF YE TENTANG KOLITI GAMBO NI  EKK..
(TAKDE SUKATAN YA, SEBAB SAYA HANYA AGAK2 AJE, IKUT SELERA DAN KEPERLUAN SAYA)


SERAWA SAGU BUAH NANGKA

SAGU MATA IKAN 
AIR (UNTUK KEMBANGKAN SAGU)
GULA PUTIH
SEDIKIT AIR GULA MERAH 
SANTAN 
SECUBIT GARAM
BUAH NANGKA RANUM
DAUN PANDAN

CARA-CARANYA

1. BERSIHKAN DAN BASUH SAGU, KEMUDIAN TAPISKAN 
2. REBUS AIR HINGGA MENDIDIH DAN MASUKKAN SAGU 
3. MASUKKAN SAGU DAN KACAU SEHINGGA KEMBANG, 
4. KEMUDIAN MASUKKAN   SANTAN DAN GULA PUTIH DAN GULA MERAH, KACO  SEHINGGA SEBATI.
5. MASUKKAN BUAH NANGKA RANUM YG TELAH DI POTONG MEMANJANG, DAN KACAU SEHINGGA SEBATI DAN MENDIDIH.

 SO PAGI NI KAMI SEKELUARGA MAKAN SERAWA NANGKA CICAH ROTI GARDENIA.....





MAI LE KLIK RAMAI-RAMAI